Close

Strona 71 z 142 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 1413

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esperal Zobacz posta
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twój problem, ale kiedy ja robię repo na kilka body, to w wywoływarce (u mnie Capture1) sortuję zdjęcia z wszystkich aparatów po dacie, a następnie zmieniam nazwę wszystkich już posortowanych chronologicznie zdjęć na np. 0001-0500. Automatycznie zmieniają się oryginalne nazwy wszystkich rawów w folderze. Teraz każdy program pokaże te zdjęcia z różnych aparatów w prawidłowej kolejności chronologicznej i nie trzeba do tego odczytu EXIF. Oczywiście przed repo trzeba zsynchronizować zegary w każdym body. To wszystko zajmuje mi może z 30 sekund

To jest dobry sposób. Robię podobnie.
    W nazwach plików "zaszywam" nazwę aparatu, datę i miejsce zrobienia foty.
    Ale robiłem to od dawna i mam już "gotowe".
    A Tomek ma trochę inny problem.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    To super z ich strony
    A dają pełny dzień (24h) od godziny zakupu? Kiedyś testowałem jakiś program - nazwy nie pamiętam, jakiś plugin do Magento za kilka tysięcy USD - też dawali jeden dzień na testy, ale... to był dzień zakupu.
    Znaczy kupiłem późnym wieczorem, pobawiłem się trochę, programista się pobawił, powiedział że nie, więc następnego dnia rano chciałem zrezygnować.
    Nie chcieli się zgodzić bo według nich używałem programu już dwa dni, rozumiesz
    Pełna kultura i wypas...

Nawet nie wiem jak to komentować. Moja żonka jak jej opowiedziałem o tym "atrakcyjnym" trialu to śmiejąc się spytała czy czas do północy czy 24 godziny...
    I jak się okazuje trafiła w dziesiątkę.
    Ale myīślę że Ci się udało odkręcić sprawę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    T
    Ale myīślę że Ci się udało odkręcić sprawę.
    Tylko dlatego że z pomocą przyszła karta kredytowa i musiałem to załatwiać przez nich... firma twardo stała na stanowisku że kasy nie odda.

A tak w ogóle to niektórym chyba się w głowach poprzewracało. Np. Steam i gry kupowane u nich. Też masz 24h na testy od momentu zakupu. Pod warunkiem że nie używałeś gry / programu przez więcej niż 2h. Co do minuty. To nie żart, to ponura rzeczywistość.
    I to nie chodzi o samo granie, oni monitorują jak długo masz włączoną aplikację. Czyli kupujesz grę, instalujesz, wchodzisz do głównego menu, ja zazwyczaj pierwsze co robię to bawię się ustawieniami grafiki żeby ustawić wszystko pod swój sprzęt, przetestować wydajność, a dopiero później zaczynam grać.
    To wszystko zajmuje czas. A jak tu przetestować czy gra nam się podoba? PC to nie konsola gdzie nic nie trzeba ustawiać...
    Ostatnio edytowane przez m_a_g ; 07-01-2025 o 15:09
    Marcin
    Sony / Nikon

Domyślnie

Tylko dlatego że z pomocą przyszła karta kredytowa i musiałem to załatwiać przez nich... firma twardo stała na stanowisku że kasy nie odda.

A tak w ogóle to niektórym chyba się w głowach poprzewracało. Np. Steam i gry kupowane u nich. Też masz 24h na testy od momentu zakupu. Pod warunkiem że nie używałeś gry / programu przez więcej niż 2h. Co do minuty. To nie żart, to ponura rzeczywistość.
    I to nie chodzi o samo granie, oni monitorują jak długo masz włączoną aplikację. Czyli kupujesz grę, instalujesz, wchodzisz do głównego menu, ja zazwyczaj pierwsze co robię to bawię się ustawieniami grafiki żeby ustawić wszystko pod swój sprzęt, przetestować wydajność, a dopiero później zaczynam grać.
    To wszystko zajmuje czas. A jak tu przetestować czy gra nam się podoba? PC to nie konsola gdzie nic nie trzeba ustawiać...
    Smutna rzeczywistość.
    Trzeba się pilnować, bo może zaboleć.

Nie da się, ale można posiłkować się filmami pokazującymi rozgrywkę.
    Z softem narzędziowym to raczej tak się nie da.

Domyślnie

A jak ktoś robi zdjęcia w róznych strefach czasowych tego samego dnia? Widzę, że dużo tu opinii, ale mało doświadczenia.

W skrócie - apple jest upośledzone pod względem dat zdjęć tak jak windows jest upośledzony pod kątem zarządzania barwą, ale oczywiście wyznawcy apple widzą w tym objaw geniuszu i wystarczy przecież zmienić nazwy plików.

A tak serio, jak ktoś chce zrobić to dobrze, to musi trzymać się standardów i zrobić wszystko zgodnie ze sztuką + kilka sztuczek, żeby takie apple zechciało poprawnie odczytywac daty.

Tak więc zdjęcia RAW powinny mieć prawidłową godzinę i strefę czasową, bo 12:00 UTC+01:00 to co innego niż 12:00 UTC+06:00. Oczywiście przeglądarki zdjęć różnie to interpretują i mogą całkowicie znacznik strefy czasowej ignorować, powodując rozpierdziel w kolejności zdjęć. No ale przyjmijmy, że mamy prawidłowe daty, godziny i strefy czasowe. Po eksporcie można użyć programu do wsadowej edycji daty modyfikacji i daty utworzenia na datę wykonania zdjęcia, co niweluje problem w upośledzonych aplikacjach jak np iPhoto. Następenie można edytować nazwę pliku na rok-miesiac-dzien-godzina-minuta-sekunda-oryginalna-nazwa-pliku - to też pomaga, jeżeli aplikacja sortuje pliki po nazwach.

W ten sposób mamy 99,999% pewności, że pliki będą wyświetalne z wielu aparatów w poprawnej kolejności. Czyli poprawna data + strefa czasowa, fallback z datą utworzenia pliku i modyfikacji, fallback z nazwą pliku.

Są też wtyczki do LrC, które robią eksport automatycznie wykonując nadpisanie czasu utworzenia i modyfikacji + nazwy pliku, więc nie ma żadnej dodatkowej roboty, wystarczy kliknąć publish.
    duzy brzydki nikon i mala ladna sigma dp1

Domyślnie

A tak w ogóle to niektórym chyba się w głowach poprzewracało. Np. Steam i gry kupowane u nich. Też masz 24h na testy od momentu zakupu. Pod warunkiem że nie używałeś gry / programu przez więcej niż 2h. .
    Lekki OT ale steam daje 2 tygodnie z tego co pamiętam a warunkowo nawet dłużej jak jest jakaś gruba akcja i coś się stało z grą. 2h czasu gry się zgadza, ale jakby dali więcej to ludzie kupowaliby gry indie i oddawali po przejściu całości.
    Z5 + N24-200 + FTZ II + T17-35/2,8-4+ N70-300 (AF-P)
    D7200 + S18-35/1,8 + S10/2,8 + S17-70/2,8 + N10-20, N18-55 (AF-P) + N70-300 DX (AF-P)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    Są też wtyczki do LrC, które robią eksport automatycznie wykonując nadpisanie czasu utworzenia i modyfikacji + nazwy pliku, więc nie ma żadnej dodatkowej roboty, wystarczy kliknąć publish.
    Masz jakiś link? Ja znalazłem tylko dodatkowy program, który modyfikuje daty już po exporcie https://www.publicspace.net/ABetterF...tes/index.html
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igsux3 Zobacz posta
    A jak ktoś robi zdjęcia w róznych strefach czasowych tego samego dnia? Widzę, że dużo tu opinii, ale mało doświadczenia.
    Nie tak znowu mało. Często zmiana strefy czasowej nawet 4 razy w ciągu dniówki...

Domyślnie

Już podczas zgrywania rawów z karty można sobie ustalić jak chcemy mieć ponazywane pliki - przykład z FastStone

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot_824.jpg
Wyświetleń:	150
Rozmiar:	55,0 KB
ID:	85136
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Znalazłem ostatnio chwilę by przysiąść do zabawy tym swoim starym iMac-kiem 27 5K (system Monterey 12.x). Biurko zostało lekko przeorganizowane iMac postawiłem na swojej skrzynce PC (desktop) a dotychczasowy 27" monitor poleciał na bok, na obrotowy uchwyt.

Taki sprzęt da się kupić w zakresie od 1500-2000k. A może i taniej jak ktoś ma zmysł negocjacyjny. Ja za swój dałem 1250zł Powyżej 2k są nowsze generacje, które w sumie też można rozważyć w kontekście aktualniejszego systemu. Można oczywiście odpowiednim softem sobie zaktualizować to, ale jak komuś się nie chce bawić to pewnie warto dopłacić. Sam miałem system update-ować ale, że przeglądarki, antywirusy działają na aktualnym ok, to lenistwo chwilowo zwyciężyło

Domyślam się, że dla osób skupionych na nowości, szybkości, ilości obrabianych danych nie jest to żadna opcja no ale może są osoby, które mogłaby taka maszyna zaciekawić jako sprzęt dodatkowy. Jeśli ktoś podobnie jak ja nie obrabia mnóstwo zdjęć, edycja nie jest jakaś wymagająca a wystarczy fakt, że mamy faktycznie świetne kolory to czemu nie. Ot taka przymiarka do mac os bez wydawania kasy i być może żałowania, że nam to nie pasuje.

BTW. w sieci są filmy jak takiego iMaca za około 400-500 zł można wybebeszyć i zrobić z niego monitor 5k. To taka opcja na przyszłość jeśli totalnie nam nie podpasuje

Kupując iMaca w sumie warto by szukać taki by miał już dysk ssd. Mój niestety go nie miał, no ale ten 1TB "zwykły" dysk nie zamula. System ładuje się szybko, programy działają ok (jak dla mnie). Ilość RAM na start może być mniejsza bo fajną sprawą jest możliwość bezproblemowego jej dołożenia/wymiany. Ja zdecydowałem się na 32GB (max 64) i tu mała podpowiedź - nie trzeba kupować wcale dedykowanych do maca (czytaj drogich) kości 1867Mhz. Na zwykłych pecetowych DDR3 1600Mhz działa bez żadnego problemu.

No a edycyjnie - pakiet Lightrooma w najnowszej wersji 8.1 niestety na tym systemie nie pójdzie. Wymaga 13.1 czyli nie tak daleko od bieżącego. Odpala się za to bez problemu poprzednia wersja 7.5. Dla mnie i tak ok, bo na swoim pececie i tak używałem klasyczna 5.7 (?). No w każdym razie fest, wiekową

Kolorki przełączone na P3 czy jak tam to się nazywa Sławne kwadraciki z napisami widać jak należy.

No i cóż... no i nic. Nie namawiam nikogo do starzyzny ale jak ktoś ma miejsce, nie spieszy mu się, chce zobaczyć wygląda, działa mac os to też jest jakaś opcja.
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

ja juz zajezdzam swojego maca...
    u mnie chyba 256GB ramu sprawdziloby sie:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot.png
Wyświetleń:	115
Rozmiar:	162,9 KB
ID:	85240
    Sluzba niewybatozona z rana predko sie bisurmani
    www.smooth.photography/vs13

Strona 71 z 142 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121 ... OstatniOstatni