Close

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 96

Wątek: Canon EOS R1

cdc
    Gość

Domyślnie

Nie mogłem edytować.

1. BSI https://www.photonstophotos.net/Char...umix%20DC-S5M2
    ISO: DR R6 II / Z6 II [EV]
    100 11.52 / 11.26
    200 10.79 / 10.32
    400 10.21 / 9.42
    800 9.25 / 9.23
    ...

2. Stacked BSI / pół-Stacked BSI / Stacked BSI https://www.photonstophotos.net/Char...ony%20ILCE-9M2
    ISO: DR R3 / Z6 III [EV]
    100: 11.91 / 10.44
    200: 10.48 / 9.64
    400: 10.09 / 8.80
    800: 9.01 / 9.04
    ...

3. nie-BSI / BSI / BSI https://www.photonstophotos.net/Char...ny%20ILCE-7RM3
    ISO: DR R5 / Z7 II [EV]
    100: 11.85 / 10.98
    200: 10.46 / 10.16
    400: 10.60 / 9.73
    800: 9.19 / 8.78

4. Stacked BSI https://www.photonstophotos.net/Char...,Sony%20ILCE-1
    ISO: DR Z9 / A1 [EV]
    100: 10.61 / 11.34
    200: 9.64 / 10.24
    400: 8.70 / 9.22
    800: 8.85 / 9.22
    ...
    Ostatnio edytowane przez cdc ; 21-07-2024 o 09:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Zmienia to, że nie jest to typowe dla tego typu maszyn, bo Z9 nie tylko potrafi robić inne rzeczy, ale robi je bardzo dobrze. Skoro już rozmawiamy o semantyce to przydałoby się przytoczyć definicję słowa typowy. Czyli często spotykany, charakterystyczny, reprezentatywny. I wtedy staje się jasne, że Z9 typowy nie jest, bo i takich cech wcześniej typowe body reporterskie nie miały. Proszę wybaczyć porównanie samochodowe, ale to trochę tak jakby napisać, że Cybertruck od Tesli to typowe amerykańskie wozidło - pickup. Formalnie to prawda, przecież ma pakę. Ale co jest typowego w pickupie, który ma prawie 1000 koników, wygląda jakby spadł z kosmosu i rozpędza się do setki w 2,5 sekundy? Tak samo jest z Z9. To, że nie jest on typowym przedstawicielem rodu reporterskiego, to żadna ujma. Robi to doskonale a to, że jest przy tym dużo bardziej wszechstronny to chyba nie zbrodnia? Od samego początku piszę, że R1 jest typowy/wyspecjalizowany właśnie dlatego by podkreślić, że na tym polega różnica w pozycjonowaniu sprzętu między Canonem a Nikonem. I żaden to powód do chwały, że Canon jest wyspecjalizowany ani ujma dla Nikona, że jest do wszystkiego.
    Nie zgadzam się z Twoim stwierdzeniem "[...]Nikon chyba ogranicza ilość serii. Typowo reporterskiej nie ma[...]", dwa razy wyraziłem swoje zdanie:
    - W mojej ocenie Z9 wchodził na rynek właśnie jako typowo reporterskie body, wół roboczy na wszelkie reportaże - od sportu, poprzez reportaż wojenny na eventach kończąc. Diabelskie połączenie D3s z D3x.
    - Z9 to typowo reporterskie body, które z powodzeniem można użyć również w innej fotografii
    Miałem już nie rozwijać dalej tej rozmowy, bo nie dość, że do niczego nie prowadzi, to nie lubię jak ktoś mi zaczyna wtykać na siłę, że coś mnie ubodło, a do tego jeszcze widzi światełka. Ty możesz nie postrzegać Z9 jako typowego korpusu reporterskiego, ja mogę. Mogę prawda?
    Dla mnie sama ilość MPx nie definiuje czy body jest reporterskie czy nie. Zresztą sam pisałeś o większej ilości MPx w reporterskich body w przyszłości. Jak Z9 by miał 26Mpx to by był bardziej reporterski, czy granica to 24MPx w 2024?

Porównanie motoryzacyjne... pominę milczeniem.

Ten do niczego nie nadający się DR to jest fetysz na tym forum odkąd się na nim pojawiłem. I uczciwie muszę przyznać, że przez kilka pierwszych lat jak Bóg przykazał powtarzałem za chórem to samo I nawet mi nie przeszkadzało, że wcześniej nie spróbowałem żadnego Canona.
    Nie jestem żadnym fetyszystą, bo jak piszesz tak ogólnikowo to znajdź mój post w takim tonie. Matryce od czasu 5D3 w Canonie nie mają czego się wstydzić.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

cdc
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Nikon chyba ogranicza ilość serii.
    Bo według danych z 2023 roku
    Nikon ma 32% w rynku bezlusterkowców tego co Canon
    i 41% tego co Sony.

Nie będzie raczej klepał bliźniaczych modeli: A7RV / A7CR, A7IV / A7CII, A7SII / FX3 / ZV-E1, A6700 / ZV-E10II
    -w aps-c ma trójcę na jednym wnętrzu i Z9/Z8.

Domyślnie

...Ty możesz nie postrzegać Z9 jako typowego korpusu reporterskiego, ja mogę. Mogę prawda?
    Oczywiście, że możesz. Ja po prostu przytaczam co słownikowo oznacza słowo "typowy" i dlaczego nieco mi się to kłóci z tym co piszecie. Ale skoro tak czujecie to wasza sprawa Jacek podobnie jak ty uważa, że to typowe body reporterskie co jest o tyle ciekawe, że w temacie o Z9 bardzo go zdziwiło, że do body reporterskiego dali aż tyle Mpx. Dodał nawet, że pod tym względem jednocyfrowce odstawały mocno od aparatów typu D850. Napisałem tu dokładnie to samo A skoro takie to dziwne to co w tym jest typowego? Kurcze, nawet w tamtym temacie 3 lata temu przewidziałem, że Canon zrobi na opak i da w R1 mało pikselków. Ale ja jestem przenikliwy No może nie do końca, bo przewidywałem wtedy, że R1 pojawi się lada dzień i jak się okazało nie za bardzo się to sprawdziło.

...Dla mnie sama ilość MPx nie definiuje czy body jest reporterskie czy nie...
    Niestety znowu opuściłeś najważniejsze słowo wypaczając treść mojej wypowiedzi Nigdzie nie napisałem, że Z9 nie nadaje się do reporterki. Wręcz odwrotnie. Zaznaczyłem jedynie, po to by podkreślić różnicę, że R1 jest pod tym względem bardziej konserwartywny/typowy/wyspecjalizowany. I nawet jeśli na początku nie wybrzmiało to tak jak miałem na myśli to potem wielokrotnie to doprecyzowywałem.

...Zresztą sam pisałeś o większej ilości MPx w reporterskich body w przyszłości...
    No i w przyszłości to może być prawdą. Ale na razie stanowi raczej wyjątek od reguły.

...Porównanie motoryzacyjne... pominę milczeniem...
    Tzw. pomijanie przez akcentowanie

...Nie jestem żadnym fetyszystą, bo jak piszesz tak ogólnikowo to znajdź mój post w takim tonie...
    Czemu miałbym to robić? Jak sam zauważyłeś to stwierdzenie ogólne. Już bardziej pisałem od Jacku, który nawet teraz to akcentuje mimo, że jakby się to zdezaktualizowało Aż dziw, że nie padł argument o tym, że Sigmy nie działają na Canonie. Sam też się uderzyłem w pierś, bo też tak pisałem. Ale o tobie nic nie wspominałem. No, ale ok. Rozumiem o co chodzi. Żeby lepiej się wszystkim spało napiszę, że Z9 to body zarówno typowe jak i nietypowe. Do tego mocno wyspecjalizowane (o ile nie mocniej niż R1) a do tego bardzo wszechstronne. Mam nadzieję, że teraz wszyscy są happy.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 21-07-2024 o 11:14

Domyślnie

Marcin. Nie mam żadnej przyjemności z wytykania sobie braku słówka, innej interpretacji, czy akcentowania przez pomijanie... Nie chcę w ten sam sposób prowadzić rozmowy. Za pierwszym razem było może fajnie, za drugim nie odczuwałem emocji, teraz zwyczajnie nie mam na to ochoty.
    Tymczasem korzystając z pięknej pogody uciekam na basen
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi Zobacz posta
    Nie mogłem edytować.

1. BSI https://www.photonstophotos.net/Char...umix%20DC-S5M2
    ISO: DR R6 II / Z6 II [EV]
    100 11.52 / 11.26
    200 10.79 / 10.32
    400 10.21 / 9.42
    800 9.25 / 9.23
    ...

2. Stacked BSI / pół-Stacked BSI / Stacked BSI https://www.photonstophotos.net/Char...ony%20ILCE-9M2
    ISO: DR R3 / Z6 III [EV]
    100: 11.91 / 10.44
    200: 10.48 / 9.64
    400: 10.09 / 8.80
    800: 9.01 / 9.04
    ...

3. nie-BSI / BSI / BSI https://www.photonstophotos.net/Char...ny%20ILCE-7RM3
    ISO: DR R5 / Z7 II [EV]
    100: 11.85 / 10.98
    200: 10.46 / 10.16
    400: 10.60 / 9.73
    800: 9.19 / 8.78

4. Stacked BSI https://www.photonstophotos.net/Char...,Sony%20ILCE-1
    ISO: DR Z9 / A1 [EV]
    100: 10.61 / 11.34
    200: 9.64 / 10.24
    400: 8.70 / 9.22
    800: 8.85 / 9.22
    ...
    Zaskakujace porównania jakis mit upada?

cdc
    Gość

Domyślnie

Liczą się fakty.

Domyślnie

Czyli fakty są takie, że tekst o słabości matryc Canona można wyrzucić.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Powiedzcie to tym, którzy pokazują przykłady wyciągania z cieni. @candar używający Sony miał tam jazdę z użytkownikami Canonów. Na koniec padało stwierdzenie od użytkowników sprzętu C że duży DR nie jest potrzebny, że wystarczy dobrze naświetlać i na koniec że... można robić kilka klatek i HDR. To tyle w temacie. To praktyka, nie cyfry.
    Napisałem, że najsłabszą stroną jest matryca. Nie napisałem że się do niczego nie nadaje, duży DR nie jest zawsze potrzebny, wręcz przeciwnie, nie czesto nie jest konieczny.
    Pytanie co użytkownik Canona wymieni jak słabą stronę sprzętu. No po prostu nie ma takiej opcji, wszystko jest naj.

Przy okazji
    ..Ten do niczego nie nadający się DR to jest fetysz na tym forum odkąd się na nim pojawiłem..
    Uwielbiam jak ktoś podkręca moje wypowiedzi w taki sposób, że stają sie bezsensowne.
    Gdzie napisałem, że nie nadające sie do niczego. Napisałem, że gorszy od ... a nie że sie do niczego nie nadaje. Zdjęcia się robi od ponad 100 lat, emulsje foto czy wcześniejsze matryce miały słaby DR a powstały setki milionów świetnych zdjęć.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 24-07-2024 o 16:27
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Powiedzcie to tym, którzy pokazują przykłady wyciągania z cieni. @candar używający Sony miał tam jazdę z użytkownikami Canonów. Na koniec padało stwierdzenie od użytkowników sprzętu C że duży DR nie jest potrzebny, że wystarczy dobrze naświetlać i na koniec że... można robić kilka klatek i HDR. To tyle w temacie. To praktyka, nie cyfry.
    Napisałem, że najsłabszą stroną jest matryca. Nie napisałem że się do niczego nie nadaje, duży DR nie jest zawsze potrzebny, wręcz przeciwnie, nie czesto nie jest konieczny.
    Pytanie co użytkownik Canona wymieni jak słabą stronę sprzętu. No po prostu nie ma takiej opcji, wszystko jest naj.
    Jacek zluzuj, pogrążasz się w tej bezsensownej dziecinnej przepychance, a już powoływanie się na autorytet trolli internetowych pokroju Candara to pukanie w dno od spodu ...
    Pozdrawiam
    Marcin

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni