Close

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 96

Wątek: Canon EOS R1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Tej ceny się spodziewałem, tylko błędnie założyłem, że specyfikacja wyrwie z butów.
    Sony ostatnio też już tak nie rozpieszcza cenami... Zobaczymy jakie plany ma ten nowy prezes, na razie zaskoczył tanią 35-ką bez "S".
    No właśnie, Z9 kosztuje ~2/3 cen flagowców obu konkurentów, Z8 jest tańszy, niż R5II czy A7RV... Oj...

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Schlebiasz mi, ale jestem zajęty. Po drugie za daleko mieszkasz, nie wierzę w związki na odległość
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    No właśnie, Z9 kosztuje ~2/3 cen flagowców obu konkurentów, Z8 jest tańszy, niż R5II czy A7RV... Oj...
    Aktualne ceny są stosunkowo przyjazne patrząc na konkurencję. W sumie były zapowiedzi podwyżek, Z6III jest droższy od Z6II. Z9 startował chyba z 27900, ewentualny następca może nie utrzymać tej ceny.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

cdc
    Gość

Domyślnie

Serie zdjęć z buforowaniem można wykonywać od 20. zdjęcia przed całkowitym naciśnięciem spustu migawki, gdy AF jest włączony przez 20 lub więcej zdjęć. https://www.canon.pl/cameras/eos-r1/specifications/
    -czyli przy maksymalnej prędkości przez pół sekundy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robcio.m Zobacz posta
    Myślę, że ten aparat pokazano za późno, zbyt wiele plotek wokół niego powstało, kreowano różne teorie, że to będzie „nadaparat”, bedzie naj pod każdym względem, a pokazano 24 mpix body ze zintegrowanym gripem oraz bardzo sprawnym autofocusem wewnątrz marki Canon, na porównania tego AF z N i S jeszcze za wcześnie.
    Technologicznie jeśli chodzi o obrazowanie też nie widać przełomu, dominacji, aparatu bezdyskusyjnie najlepszego, najbardziej innowacyjnego na dzisiejsze czasy. BSI w innych markach już dawno stosuje się nawet w sporo tańszych konstrukcjach, stacked hmm już nawet u Canona w jednym modelu był, pozostałe marki również stosują, ba nawet te z segmentu m43.
    Myślę że źle do tego podchodzisz. To nie są żadne zawody w wypuszczaniu najlepszego body. Canon wypuścił puszkę dla zawodowców w systemie i tyle. Podejrzewam że po wpadce z 1DmkIII wolą ewolucję niż rewolucję w tym segmencie.

Dla mnie ciekawe są dwie rzeczy czy R3 mkII w ogóle będzie i czy zakończą produkcję 1DX?
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Nie wiem czy źle podchodzę, każdy ma prawo do własnej opinii na temat tego co pokazano, tak samo jak prawo mieć jakieś oczekiwania czy wymagania od czegoś nowego co wchodzi na dany rynek. Oczywiście producenci mają swoje plany i to czy dany sprzęt komuś odpowiada to właśnie jest dopasowanie wymagań oczekiwań do tego co wydano.

Myślę natomiast, że nie ja jeden spodziewałem się po tej premierze więcej, więcej pod kątem technologii. W szerokim internecie nawet dobrze rozpoznawalni płatni testerzy pokusili się o opinie, że to wygląda bardziej na R3 Mark II niż zupełnie przełomowy naszpikowany dotychczas nie prezentowaną technologią model.

Według mnie, zakończenie produkcji 1dx jest bardziej niż pewne, to raczej kwestia kiedy, a nie czy zostanie zakończona.
    Wpływ na to z pewnością ma też fakt, że Canon wygasza sukcesywnie produkcję optyki do lustrzanek.

Czy będzie R3 Mark II, moim zdaniem nie, a jeśli w ogóle to nie szybko. Zakładając, że Canon dał co ma najlepszego i w odpowiednim stopniu przygotowanego na ten moment do R1 i R5 Mark II nie bardzo wiem do kogo miałbym być kierowany R3 Mark II i czym się różnić od R1 i starszego modelu by nie był zbyt duża konkurencja dla właśnie R1.
    Ostatnio edytowane przez robcio.m ; 20-07-2024 o 15:20

Domyślnie

Wg admina PR, preorderów na R1 jest mniej, niż było na Z8/Z9, ostatnie Sony czy nawet Fujika X100. Oczywiście chodzi o ten sam czas po premierze/zapowiedzi. Ups...

Co do R3II (prawdziwego, nie ksywki R1...), teoretycznie mogą tam wrzucić matrycę z R5II, byłby wtedy taki odpowiednik starej serii 1Ds, czy Nikona D3x.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Preorderów może być mniej bo jeśli ktoś ma już R3 to patrząc na to co wniósł R1 może nie być konieczności/chęci zmiany.

Domyślnie

No właśnie. Czyli uznali, że nie warto zmieniać R3 na R1.
    Ciekawe, jak sprawa wyglądałaby, gdyby R1 kosztował tyle, co obecnie R3? Cóż, gdybać można, nic to nie zmieni.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robcio.m Zobacz posta
    Nie wiem czy źle podchodzę, każdy ma prawo do własnej opinii na temat tego co pokazano, tak samo jak prawo mieć jakieś oczekiwania czy wymagania od czegoś nowego co wchodzi na dany rynek. Oczywiście producenci mają swoje plany i to czy dany sprzęt komuś odpowiada to właśnie jest dopasowanie wymagań oczekiwań do tego co wydano..
    Tak i myślę że Canon już od pewnego czasu zmienia ukierunkowanie. R1 ma działać i ma być kontynuacją sprzętu tylko dla pro. Nie ma mieć fajerwerków ma działać tak jak są przyzwyczajeni Ci co używają tylko jedynek. Podejrzewam że to takie konserwatywne podejście ze względy na to jak dużo kontrowersji wśród niektórych zawodowców wzbudza sam fakt pozbycia się wizjera optycznego.
    Z tego też powodu widziałbym miejsce dla wypasionego R3 mkII.
    Pozdrawiam
    Marcin

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni