Close

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 96

Wątek: Canon EOS R1

Domyślnie

Canon reklamuje to jako flagowca, ale chyba nie w takim sensie jak do tego przywykliśmy po premierach A1 i Z9/8. To nie jest i chyba nigdy nie miał być aparat wszystkomający. Mpx za mało, fps za mało (w porównianiu z konkurencyjnymi aparatkami, bo nie wyobrażam sobie by komuś faktycznie tych fps zabrakło), nawet precapture czy pixel shift (którego w sumie nie ma, jest coś innego) takie jakieś z lekka wykastrowane. Tak samo w video zabrakło 4k/120 choć yutubery twierdzą, że sensor by podołał, brak waveforms (które dostał nieflagowy 5rII) to chyba też dowody na to, że ten flagowiec w zamyśle nie może podgryzać półki filmowej Canona. Ale to chyba nie jest ważne jak się przez chwilę zapomni o tym jak się go reklamuje i pomyśli jako o maszynce typowo reporterskiej. Bo z tego co widzę to pod względem AFu R1 dzieli i rządzi. Kudłaty twierdzi, że jest lepiej niż A9III i z tego co pokazuje w swoim klipie to faktycznie te nowe tryby, które przewidują ruchy wyglądają na ekstremalnie skuteczne. Ten aparat się nawet nie zastanawia tylko ustawia ostrość od razu tam gdzie trzeba

Na szczęście dla tych, którzy chcą czegoś bardziej wszechstronnego wypuścili także R5II. To chyba będzie prawdziwy hit Canona. Nie tylko do niego wsadzą (prawie) taki sam AF jak do jedynki.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 17-07-2024 o 14:17

Domyślnie

Kup teraz: 34 329,99 zł

Domyślnie

2.3k droższy, niż A9III. Cóż...

PS. 20 klatek pre-capture w RAW. Halo, Nikon...?
    Ostatnio edytowane przez OjTam ; 17-07-2024 o 14:44
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

To Action Priority na razie wygląda obiecująco.
    Ciekawe jaką aktualizację Nikon Z9 dostanie przed olimpiadą - czy będą to tylko pierdoły w stylu Nikon Cloud, czy może jednak będzie jakaś aktualizacja AF (nie to żebym narzekał).
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Zgadzacie się z Chrisem, że R1 nie kojarzy się z aparatem, który może konkurować z Z9 i A1? Bardziej to konkurencja dla A9III i R3?
    W komentarzach nie ma specjalnego zachwytu, nie brakuje opinii, że to powinien być R3II...
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Matryca z GS* - nie wyszła.
    Matryca 30mpix+* - nie wyszła.
    Super szybki odczyt (1/1250)* - nie wyszło.
    Matryca DGO* - nie wyszła.

Faktycznie, bardziej R3II zajeżdża, niż czymś całkiem nowym.
    Ciekawe, co C z R3 teraz zrobi? 🤔

* wzięte z różnych plotek.
    PS. To już de gustibus, ale dla mnie z wyglądu ładniejszy, niż Z9.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Myślę, że ten aparat pokazano za późno, zbyt wiele plotek wokół niego powstało, kreowano różne teorie, że to będzie „nadaparat”, bedzie naj pod każdym względem, a pokazano 24 mpix body ze zintegrowanym gripem oraz bardzo sprawnym autofocusem wewnątrz marki Canon, na porównania tego AF z N i S jeszcze za wcześnie.
    Technologicznie jeśli chodzi o obrazowanie też nie widać przełomu, dominacji, aparatu bezdyskusyjnie najlepszego, najbardziej innowacyjnego na dzisiejsze czasy. BSI w innych markach już dawno stosuje się nawet w sporo tańszych konstrukcjach, stacked hmm już nawet u Canona w jednym modelu był, pozostałe marki również stosują, ba nawet te z segmentu m43.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OjTam Zobacz posta
    Matryca z GS* - nie wyszła.
    Matryca 30mpix+* - nie wyszła.
    Super szybki odczyt (1/1250)* - nie wyszło.
    Matryca DGO* - nie wyszła.

Faktycznie, bardziej R3II zajeżdża, niż czymś całkiem nowym.
    Może nie jest rewolucyjny, ale za to nie jest tani

To już de gustibus, ale dla mnie z wyglądu ładniejszy, niż Z9.

Domyślnie

Taaa... Cena "spoko".
    Gorzej, jak ktoś z N uzna to za dobrą wymówkę do podniesienia cen u siebie...

PS. Jakbyś zamieścił filmik z "podobasz mi się", zacząłbym się mocno zastanawiać... xD
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

Taaa... Cena "spoko".
    Gorzej, jak ktoś z N uzna to za dobrą wymówkę do podniesienia cen u siebie...
    Tej ceny się spodziewałem, tylko błędnie założyłem, że specyfikacja wyrwie z butów.
    Sony ostatnio też już tak nie rozpieszcza cenami... Zobaczymy jakie plany ma ten nowy prezes, na razie zaskoczył tanią 35-ką bez "S".

Jakbyś zamieścił filmik z "podobasz mi się", zacząłbym się mocno zastanawiać... xD
    Schlebiasz mi, ale jestem zajęty. Po drugie za daleko mieszkasz, nie wierzę w związki na odległość

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni