Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Leaf

Domyślnie

jak doliczysz w ZD kasę za filtr i za 4 dodatkowe obiektywy to wyjdzie mniej więcej to co podałem (nalezy uwzględnic róznice w cenach USA i Polska), podobnie z ceną zestrawu opartego na 1DS.
    Opcja uzywania MF jest super, tylko, że niewystarczająca. Nie znam fotografów pracujących na MF którzy nie tykają w ogóle małego obrazka. Przyzwyczajeni do wysokiej jakości musza w efekcie wydac kolejne 20 tys jak nie więcej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    jak doliczysz w ZD kasę za filtr i za 4 dodatkowe obiektywy to wyjdzie mniej więcej to co podałem (nalezy uwzględnic róznice w cenach USA i Polska), podobnie z ceną zestrawu opartego na 1DS.
    Opcja uzywania MF jest super, tylko, że niewystarczająca. Nie znam fotografów pracujących na MF którzy nie tykają w ogóle małego obrazka. Przyzwyczajeni do wysokiej jakości musza w efekcie wydac kolejne 20 tys jak nie więcej.
    No i dlatego nowy Ds wydaje się całkiem sensowną alternatywą.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Oczywiście - w naszych realiach MF to bezsens. Na twoim miejscu kupiłbym D3 i nie zawracał sobie głowy - tym bardziej, że np. ślubów średniakiem nie zrobi, a wspominałeś, że ostatnio wziąłeś się za śluby. Klienci szukający kwadratowych jaj trafiają się raczej nieczęsto - łatwiej wtedy pyknąć slajdzik lub wynająć Hasia.

Domyślnie

Jestem tego coraz bliżej. I jak widzisz sam siebie staram sie przekonać, że robię dobrze.
    Szkoda, że Mamiya leżała ostatnie 3 lata w torbie i tylko traciła na wartosci. A mam całkiem spory zestaw - RZ PRO II, kaseta 6x7, Pryzmat TTL - AEII, obiektywy 50, 110, 250, konwerter 1,4x, wszystko kupione przeze mnie nowe w Szwajcarii, a lata temu przelicznik zł/frank, a zwłaszcza zarobki u nas były takie, że to kosztowało tyle co średniej klasy samochód. Teraz dostane za to w okolicach 10 tys, a i tak pewnie ciężko będzie znaleźć kupca.
    PS dobrze, że wczesniej sprzedałem kasetę polaroidowską (i kolejną 6x7).
    Śluby zrobiłem 3, w tym 1 znajomej i przestałem. Ale chyba faktycznie zdecyduję się tym zająć częściej. Sytuacja tutaj na rynku fot "zaczyna" (od czasu cyfry) tak wyglądać, że najlepiej określić to tak jak były prezydent - "nie chcem ale muszem". Nie ciagnie mnie do tego, ale nawet packshotów nie ma do roboty. Wszyscy (drukarnie, firmy) robią to sobie sami.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Ostatnio pobrałem z centrali hipermarketu pack-shoty, które robią sobie do centralnej edycji gazetek - zaglądam w EXIF: Canon A10, ręce opadają.

Za RZ-tę ciężko będzie wziąć nawet 10k, swoją 7-kę+50+80+150+kit macro (UV-ki Heliopana gratis) kupiłem znaaaacznie taniej, a sprzedawca nawet za tyle nie mógł jej pogonić.

Wygląda na to, że zostają tylko śluby. Ew. przy twoich możliwościach można się wziąć za organizowanie warsztatów fotografii aktu, portretu itp.

D3 wydaje mi się naprawdę wystarczający do 99% zastosowań. Patrząc na sample @ISO 200 - poddają się bardzo forsownej obróbce, powiększaniu, ostrzeniu. Korzystając z fraktalnych algorytmów powiększania rozdzielczości można z tego uzyskać świetne powiększenia absolutnie dowolnych rozmiarów. No a do ślubów to prawdziwe Wunderwaffe.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów