Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Z 6II vs D5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karpatczyk Zobacz posta
    Tak oczywiście. Były również takie czasy, gdy malowano wybitne obrazy, ponieważ nie było aparatów analogowych. Obrazy wybitne tworzą malarzy i dziś, podobnie fotografowie aparatem analogowym zrobią wspaniałe fotografie. Nie o to jednak zawsze chodzi. Czasy się zmieniają, technologie również. Potrzeby też bywają większe. Przykładowo - robię zdjęcia podczas szkoleń wojskowych, gdzie odbywają się strzelania np. pociski Spike. Mam Nikona d780 z podpiętym Tamronem 70 - 200 G2 bądź Tamronem 24 - 70 G2. Podczas wystrzału udaje mi się zazwyczaj uwiecznić taki pocisk, choć nie jest to bardzo łatwe mając do dyspozycji całkiem dobry w kontekście spokojnej reporterki sprzęt. Jednak kolega obok, fotografujący podobne zdarzenie, ma Nikon Z9 wraz z najnowszym tele Nikkor 70 - 200 i ... Cóż ja patrzę na swoje zdjęcia i w końcu gdzieś tam wynajduję to jedno złote zdjęcie. Kolega natomiast ma złapane 4 - 5 pocisków w serii i wybiera to najlepsze. Wniosek jest taki, że każdy sprzęt jest dobry, każdym zrobimy ciekawe zdjęcie, jednak do pewnych sytuacji najlepiej gdy wykorzystamy sprzęt specjalistyczny. Pisanie że wspaniałe zdjęcia robiono aparatami analogowymi to zwykły truizm.

Z dozą humoru odniosłem się do ogólnie pojętej fotografii. Wybacz, nie uwzględniłem prędkości Twoich pocisków.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Porównujesz D780 z Z9, a tutaj raczej trzeba by porównać Z9 z D5.
    Chyba nie zrozumiałeś.
    Nikon d750, Nikon d780, Tamron SP 35 mm f/1.4 Di USD, Tamron SP 24-70 mm f/2.8 Di VC USD G2 , Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD G2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Ż Zobacz posta
    ... Zakup Z9 z podstawową optyką to obecnie równowartość lesnej działki z bliskością przyrody i możliwością focenia sprawdzoną lustrzanką.
    A D5 z zestawem optyki to rozdają za darmo czy dopłacają 70% wartości zestawu?
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Chyba nie zrozumiałeś.
    +1
    Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    A D5 z zestawem optyki to rozdają za darmo czy dopłacają 70% wartości zestawu?
    +1

Małą dygresja:
    Bawią mnie wypowiedzi typu "nie wiem, nie mam , nie kupię ale się wypowiem". Są nieśmieszne, ale za to nie merytoryczne. No i w zasadzie niczemu nie powinny służyć. Ba, nie powinny powstać.

Ja co prawda nie jestem obiektywny, bo D4 zamieniłem na D750 a potem na Z7. Dlatego że suma plusów dodatnich za każdym razem przeważała sumę plusów ujemnych. I w kategorii oceny ogólnej, przy moich potrzebach, system Z wygrywa bardzo jednoznacznie z D. A lag... kogo to? Trzeba nauczyć się z tym żyć i tyle (nie do końca jest to wina odświeżania wyświetlacza tak BTW).

edyta:
    właśnie sobie uświadomiłem, że mam w dyspozycji firmowego D4, którego nie miałem w rękach od dwóch-trzech lat. Jak nie więcej.

Domyślnie

Przykładowo - robię zdjęcia podczas szkoleń wojskowych, gdzie odbywają się strzelania np. pociski Spike. Mam Nikona d780 z podpiętym Tamronem 70 - 200 G2 bądź Tamronem 24 - 70 G2. Podczas wystrzału udaje mi się zazwyczaj uwiecznić taki pocisk, choć nie jest to bardzo łatwe mając do dyspozycji całkiem dobry w kontekście spokojnej reporterki sprzęt. Jednak kolega obok, fotografujący podobne zdarzenie, ma Nikon Z9 wraz z najnowszym tele Nikkor 70 - 200 i ... Cóż ja patrzę na swoje zdjęcia i w końcu gdzieś tam wynajduję to jedno złote zdjęcie. Kolega natomiast ma złapane 4 - 5 pocisków w serii i wybiera to najlepsze.
    Jak to nie zrozumiałem? Powyższy cytat świadczy o tym, że porównujesz D780 z Z9, a to porównanie nie fair. AF w D780 na pewno nie dorównuje D5. Myślę, że gdybyś miał D5, to na pewno miałbyś zbliżony procent celnych zdjęć w stosunku do kolegi.

Domyślnie

Jak to nie zrozumiałem? Powyższy cytat świadczy o tym, że porównujesz D780 z Z9, a to porównanie nie fair. AF w D780 na pewno nie dorównuje D5. Myślę, że gdybyś miał D5, to na pewno miałbyś zbliżony procent celnych zdjęć w stosunku do kolegi.
    Myślę, że w tym porównaniu zupełnie nie chodziło o pracę AF, bo chyba nawet Z9 nie jest w stanie śledzić lecącego Spika
    Głupio się czuję tłumacząc kogoś, ale wydaje mi się, że to jest odniesienie do Jurka w kwestii "wspaniałych zdjęć z analogów" i "ceny Z9 z podstawową optyką o równowartości leśnej działki". Inna sprawa, że Jurek napisał to zapewne z przekąsem i nie powinno się tego brać tak bardzo na poważnie.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Nigdy nie miałem na stałe D5, między innymi dlatego, że nie widziałem sensu przesiadki się z D4, bo różnica w obrazku, jak i AF moim zdaniem nie uzasadniała różnicy w cenie, ale pod względem AFu pomiędzy D4 a Z9 jest przepaść.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patronat Zobacz posta
    A lag... kogo to?
    Mnie, na przykład.
    Do fotografowania dynamicznego tańca jest to dyskwalifikujące.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Serio? Nie zauważyłem. Naprawdę. A zdarzyło się zawodowców w tango łapać. No cóż, zostaje Ci D850. Bardzo dobry sprzęt swoją drogą.
    PS
    Mam wrażenie, że na zdjęciu miałem to co widziałem w wizjerze. W sensie, że na zdjęciu owszem mam obrazek sprzed np 0,5 sek, ale o tyle to bez znaczenia, że dalej jest to to co widzę w oczku. Ale mogę się mylić i nie będę się sprzeczał.
    Ostatnio edytowane przez OjTam ; 19-12-2023 o 01:50 Powód: literówka, po raporcie

Domyślnie

Fotografuje flamenco. Potrafią być potwornie szybcy i 0,5 sekundy to już zupełnie inna scena.
    Używam D4 i jeśli ja nie popełnię błędu, to się sprawdza.

Chociaż Edyta podpowiada, że jestem jednym z tych, co nie sprawdzili. więc się wypowiadają. Próbowałem bezlusterkowcami działać i się nie sprawdziło, lecz może Z9 jest na tyle do przodu, ze dałby radę. Tym bardziej, że D4 jest potwornie głośny.
    Ostatnio edytowane przez !AGresT ; 06-12-2023 o 19:12
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów