Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Z 6II vs D5

Domyślnie Z 6II vs D5

wyobraźcie sobie że przeoczyłem publikację, miałem puścić w 2021 roku... jak ktoś ma ochotę na trochę treści, to zapraszam

Z 6II vs D5

Uhhh, to będzie ciekawe. Puszka jednocyfrowiec Pro vs … no właśnie.

W jaki sposób określić, że dana puszka jest pro? Wykorzystywana zarobkowo? To może być każda. Mająca odpowiednie parametry? No no, a może droga? umm.
    Może, aby było bezpiecznie załóżmy, że jest to pojedynek dwóch Nikonów.

https://dariuszbres.pl/pojedynek-nikon-z-6ii-vs-d5

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pojedynek-z6ii-d5.jpg
Wyświetleń:	371
Rozmiar:	361,8 KB
ID:	77578
    Ostatnio edytowane przez Dariusz Breś ; 30-11-2023 o 22:32

Domyślnie

Fajnie poczytać. Generalnie mam takie same odczucia, choć moimi ostatnimi DSLR były 3 sztuki D750.
    Fakt, że mi trochę ciężko było z pierwszym Z6, które miało jeszcze jedno z pierwszych firmware, ale teraz nie widzę nawet opcji zrezygnowania z ML na rzecz DSLR.

Uprzedzając - proszę bez wojenek.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

"Test/pojedynek" taki troche malo obiektywny a bardziej zbior wrazen autora. Plus kilka oczywistosci typu ze bezlustra maja lepiej rozlozone punkty AF ale za to czasem jest lag wizjera.

Ze D5 za ciezki i to wada? To chyba dobrze do fotografi sportu z pokaznym tele...(bo m.in do tego zostal stworzony D5)
    To porownanie ze lepsza matryca bo 24 vs 20mln pix. No blagam, kogo obchodzi jakies 4mln pix, kto z tego powodu zmienia aparat

P.s
    Choc jako subiektywny zbior wrazen. Na pewno na plus.
    ale pojedynkiem bym tego raczej nie nazywal, w pojedynku maja byc scisle wyznaczone konkurncje i wyniki
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 01-12-2023 o 00:05
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    "Test/pojedynek" taki troche malo obiektywny a bardziej zbior wrazen autora. Plus kilka oczywistosci typu ze bezlustra maja lepiej rozlozone punkty AF ale za to czasem jest lag wizjera.

Ze D5 za ciezki i to wada? To chyba dobrze do fotografi sportu z pokaznym tele...(bo m.in do tego zostal stworzony D5)
    To porownanie ze lepsza matryca bo 24 vs 20mln pix. No blagam, kogo obchodzi jakies 4mln pix, kto z tego powodu zmienia aparat

P.s
    Choc jako subiektywny zbior wrazen. Na pewno na plus.
    ale pojedynkiem bym tego raczej nie nazywal, w pojedynku maja byc scisle wyznaczone konkurncje i wyniki
    Odpiszę ogólnikowo - może opisanie przyjemności użytkowania faktycznie jest subiektywne (ja się pod tym też podpisuję), jednak zestawienie zalet i wad jest raczej obiektywne.
    Ten lag wizjera występuje wtedy, jak w lustrze już nic nie widzisz przez wizjer. Więc lepszy lag niż całkowita ciemność.

Pisałem już gdzieś na forum, że Z6II zaskoczył mnie tym w jakiej ciemnicy potrafi ustawić ostrość. Jak widać nawet D5 nie daje w takich warunkach rady.
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    (....)
    Ten lag wizjera występuje wtedy, jak w lustrze już nic nie widzisz przez wizjer. Więc lepszy lag niż całkowita ciemność.

Pisałem już gdzieś na forum, że Z6II zaskoczył mnie tym w jakiej ciemnicy potrafi ustawić ostrość. Jak widać nawet D5 nie daje w takich warunkach rady.
    Aha, jedzie mi tu czolg.
    Znam dobrze przynajmniej jedna osobe, ktora po przesiadce z D750 na Z6II (kiler AF wg forum) nie widzi rewolucji. Owszem wykrywanie oka fajna rzecz, ale przy tanczacych ludziach w gorszych warunkach swietlnych, to zapomnij o tym. I byla tez o tym kilka razy mowa na forum, ze do takich warunkow jakby D750 nawet pewniejszy - do tanczacych ludzi w polmroku.
    Druga rzecz, lag, smuzenie, szum, drgania itp jest juz o wiele wczesniej widoczny niz jak w lustrzance nic nie widac. I juz naprawde pominmy, co widac w wizjerze bezlustra jak w lustrzance nic nie widac.

Albo w sumie, nie chce mi sie...czekam na pojedynke Z5 vs D5, wiadomo ze D5 zostanie rozjechany na lopatki
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Przytoczę artykuł odnośnie pewnych upodobań.
    https://blog.interfoto.eu/2023/11/15/nikon-d2xs-2023

Domyślnie

Upodobania? Raczej reklamówka sprzedażowa...

(no i się sprzedał )
    Ostatnio edytowane przez burz ; 01-12-2023 o 18:05
    N

Domyślnie

Aha, jedzie mi tu czolg.

Nie wnikam po czym jeździ Ci czołg

Znam dobrze przynajmniej jedna osobe, ktora po przesiadce z D750 na Z6II (kiler AF wg forum) nie widzi rewolucji. Owszem wykrywanie oka fajna rzecz, ale przy tanczacych ludziach w gorszych warunkach swietlnych, to zapomnij o tym.
    Wybacz, ale moje doświadczenia stawiam zdecydowanie wyżej, niż opowieść kogoś z Twoich znajomych. Ja osobiście nie znam żadnej osoby, która stawia wyżej AF w D750 niż w Z6II.
    Zapomnij o tym o czym mam zapomnieć. Robię reportaże, przez wiele lat działałem na D700, D600, D800, D750 oraz przez ostatnie lata na Zetkach, więc mogę na ten temat powiedzieć więcej niż Ty.

I byla tez o tym kilka razy mowa na forum, ze do takich warunkow jakby D750 nawet pewniejszy - do tanczacych ludzi w polmroku.
    Zgadza się, na forum TOP67 o tym napisał, ja się z tym nie zgadzam. Na sali pod światło sceniczne mam dużo większy odsetek trafionych zdjęć, wręcz mogę powiedzieć, że nietrafionych zdjęć w zetce nie mam praktycznie w ogóle. Doświadczenie jakieś tam mam, dwa ostatnie D750 miały po ponad 150k zrobionych zdjęć.

Druga rzecz, lag, smuzenie, szum, drgania itp jest juz o wiele wczesniej widoczny niz jak w lustrzance nic nie widac. I juz naprawde pominmy, co widac w wizjerze bezlustra jak w lustrzance nic nie widac.
    Ja wiem, że Ty widzisz w wizjerze optycznym wszystko, napisałeś to w innym temacie:

Tak, przez wizjer optyczny widze scene z rozpietoscia tonalna ktora przekracza DR matrycy, nie wspominajac juz o DR EVF. Bo patrze przez instrument optyczny. Wizjer, lornetka, luneta czy nawet okno w domu. Patrze po prostu przez szklo.
    Na razie zyjemy jeszcze w czasach, ze nawet najdoskonalsza matryca czy EVF nie dorownuje zdolnosciom ludzkiego oka.
    Szkoda, że już nie raczyłeś tam odpowiedzieć. Napiszę w takim razie jeszcze raz:

Wiem o co Ci chodzi, oko jest fantastycznym narzędziem. Jednak musi ono się do danego światła dostosować, nie widzisz na raz mocnego światła i w tym samym momencie nie "wyciągasz z cieni". Źrenica musi się mocno przymknąć gdy jest bardzo dużo światła, musi też się otworzyć gdy jest ciemno. Tak pracując ma bardzo duży DR.
    W ciemnym kościele w wizjerze EVF widzę dużo więcej niż jak pracowałem DSLR.

Robiąc takie zdjęcie lustrzanką widzisz wszystkie szczegóły przez wizjer? Czy może oko przyzwyczaja się do mocnego światła w kontrze i w budynku, a wokół Ciebie jest ciemnej niż na zdjęciu?
    Załącznik 76381
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 01-12-2023 o 20:46

Domyślnie

Nie będę polemizował z autorem pojedynku. ML u mnie też wygrał z seriami D. Ale w związku z tym, mam „nadpamięć” wzrokową, skojarzyłem niektóre zdjęcia wykonane rzekomo D5 z innym wątkiem. No i szybki przeskok do pojedynku Z7II z D850. Warto to skorygować myślę. I żeby nie było, nie winię Darka za tą niespójność- po prostu jak każdy mężczyzna na pewno jest leniem i nie sprawdził exifów
    Pozdrawiam!

PS
    Nie szykałem dalej ale wydaje mi się, że były też przy okazji testów Sigmy Sport

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Ten lag występuje zawsze, bo odświeżanie w Nikonach (od Z30 do Z7II) to 60hz gdzie konkurencja ma 100/120hz albo i więcej. To, że nie robisz dynamiki Z6II to nie znaczy że możesz wmawiać ludziom że nie wiedzą co widzą przez wizjer jeden i drugi.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów