Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Z 6II vs D5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez Jurek Ż Zobacz posta
    Z dozą humoru odniosłem się do ogólnie pojętej fotografii. Wybacz, nie uwzględniłem prędkości Twoich pocisków.
    Widzisz, takie problemy może mieć posiadacz słabszego sprzętu, który w normalnych sytuacjach wykona piękny obrazek.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Myślę, że w tym porównaniu zupełnie nie chodziło o pracę AF, bo chyba nawet Z9 nie jest w stanie śledzić lecącego Spika
    Głupio się czuję tłumacząc kogoś, ale wydaje mi się, że to jest odniesienie do Jurka w kwestii "wspaniałych zdjęć z analogów" i "ceny Z9 z podstawową optyką o równowartości leśnej działki". Inna sprawa, że Jurek napisał to zapewne z przekąsem i nie powinno się tego brać tak bardzo na poważnie.
    Dokładnie o to mi chodziło, ale chyba nie miałem weny by to tłumaczyć. Druga sprawa - tak, myślę że z przekąsem Jurek pisał, choć z drugiej strony można odnieść wrażenie, że wciąż ciężko przyjąć iż nowe technologie stają się po prostu codziennością. W żadnym wypadku nie zamierzałem być jednak złośliwy
    Nikon d750, Nikon d780, Tamron SP 35 mm f/1.4 Di USD, Tamron SP 24-70 mm f/2.8 Di VC USD G2 , Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD G2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Jak to nie zrozumiałem? Powyższy cytat świadczy o tym, że porównujesz D780 z Z9, a to porównanie nie fair. AF w D780 na pewno nie dorównuje D5. Myślę, że gdybyś miał D5, to na pewno miałbyś zbliżony procent celnych zdjęć w stosunku do kolegi.
    Nigdy nie miałem na stałe D5, między innymi dlatego, że nie widziałem sensu przesiadki się z D4, bo różnica w obrazku, jak i AF moim zdaniem nie uzasadniała różnicy w cenie, ale pod względem AFu pomiędzy D4 a Z9 jest przepaść.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Ż Zobacz posta
    ... Zakup Z9 z podstawową optyką to obecnie równowartość lesnej działki z bliskością przyrody i możliwością focenia sprawdzoną lustrzanką.
    A D5 z zestawem optyki to rozdają za darmo czy dopłacają 70% wartości zestawu?
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karpatczyk Zobacz posta
    Chyba nie zrozumiałeś.
    +1
    Cytat Zamieszczone przez Wind Mill Zobacz posta
    A D5 z zestawem optyki to rozdają za darmo czy dopłacają 70% wartości zestawu?
    +1

Małą dygresja:
    Bawią mnie wypowiedzi typu "nie wiem, nie mam , nie kupię ale się wypowiem". Są nieśmieszne, ale za to nie merytoryczne. No i w zasadzie niczemu nie powinny służyć. Ba, nie powinny powstać.

Ja co prawda nie jestem obiektywny, bo D4 zamieniłem na D750 a potem na Z7. Dlatego że suma plusów dodatnich za każdym razem przeważała sumę plusów ujemnych. I w kategorii oceny ogólnej, przy moich potrzebach, system Z wygrywa bardzo jednoznacznie z D. A lag... kogo to? Trzeba nauczyć się z tym żyć i tyle (nie do końca jest to wina odświeżania wyświetlacza tak BTW).

edyta:
    właśnie sobie uświadomiłem, że mam w dyspozycji firmowego D4, którego nie miałem w rękach od dwóch-trzech lat. Jak nie więcej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patronat Zobacz posta
    A lag... kogo to?
    Mnie, na przykład.
    Do fotografowania dynamicznego tańca jest to dyskwalifikujące.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Porównujesz D780 z Z9, a tutaj raczej trzeba by porównać Z9 z D5.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    Porównujesz D780 z Z9, a tutaj raczej trzeba by porównać Z9 z D5.
    Chyba nie zrozumiałeś.
    Nikon d750, Nikon d780, Tamron SP 35 mm f/1.4 Di USD, Tamron SP 24-70 mm f/2.8 Di VC USD G2 , Tamron SP 70-200 mm f/2.8 Di VC USD G2

Domyślnie

Serio? Nie zauważyłem. Naprawdę. A zdarzyło się zawodowców w tango łapać. No cóż, zostaje Ci D850. Bardzo dobry sprzęt swoją drogą.
    PS
    Mam wrażenie, że na zdjęciu miałem to co widziałem w wizjerze. W sensie, że na zdjęciu owszem mam obrazek sprzed np 0,5 sek, ale o tyle to bez znaczenia, że dalej jest to to co widzę w oczku. Ale mogę się mylić i nie będę się sprzeczał.
    Ostatnio edytowane przez OjTam ; 19-12-2023 o 01:50 Powód: literówka, po raporcie

Domyślnie

Fotografuje flamenco. Potrafią być potwornie szybcy i 0,5 sekundy to już zupełnie inna scena.
    Używam D4 i jeśli ja nie popełnię błędu, to się sprawdza.

Chociaż Edyta podpowiada, że jestem jednym z tych, co nie sprawdzili. więc się wypowiadają. Próbowałem bezlusterkowcami działać i się nie sprawdziło, lecz może Z9 jest na tyle do przodu, ze dałby radę. Tym bardziej, że D4 jest potwornie głośny.
    Ostatnio edytowane przez !AGresT ; 06-12-2023 o 19:12
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Do fotografii przyrodniczej, awiacyjnej, sportowej, studyjnej, reportażu, sesji indywidualnych - bez dwóch zdań wybrałbym D5.
    Z6 II wybrałbym w góry

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów