Close

Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 61415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 172

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Powiem inaczej, nawiąże do wątku motoryzacyjnego.
    Bungalow - zapisałeś się do klubu gdzie My zastanawiamy się nad różnicą Posrche GT 911 turbo i bez turbo. A Ty mając Priusa przekonujesz, że ale on też jeżdzi, też przyśpiesza i też ma dobrą skrzynię atumatyczną czy manual.
    Dla Ciebie on szarpie gdy automat zmienia biegi więc korzystarz tylko ze skrzyni manualnej. Dla nas to jest często inny świat. My nie myslimy czy 60km/h jechać na drugim czy trzecim biegu ale ile osiąga do 200 i czy przy tej prędkości trzeba zwolnić przed zakrętem czy też spoko wejdzie.

nie da się z 7100 porównyuwać dzieisiejszych aparatów choćbyś się zaklinał. Ja się nie zastanawiam czy mi AF ustawi ostrość na oku, bo ustawi momentalnie ale czy będzie to 0,1 sek czy też będzie mulił 1sek. A moje R jest dużo wolniejsze od R5 tam to się dzieje powiedzmy 10 razy na sekundę z ustawieniami AF na oku, pomiaarami i prawidłowym doborem AE nawet jesli w ciągu sekundy przemieści się obiekt i zmieni się oświetlenie. Czy rozumiesz różnicę ? Twoje dylematy omawialiśmy tu gdzieś tak w czasach właśnie 7100/7200 Teraz ich nie mamy i mamy inny punkt odniesienia.

Porszę nie porównuj więc 7100 do tego co mamy bo nie ma do czego, Twój automat szarpie przy zmianie biegów i nie wiadomo czy dobiera właściwie optymalnie ten bieg. Tak to mniej wiecej jak ze starym Priusem, to nie jest Porsche GT 911 i nie będzie.
    A mówią, że to nie aparat robi zdjęcia, tylko człowiek.

Rada jest więc prosta: kup sobie człowieku drogi aparat, najlepiej najdroższy, oczywiście średnioformatowy, bo to modne, to dostaniesz dużo lepsze zdjęcia, niż z tego badziewnego D7100. Prawda panie cybulski?
    I mówi to człowiek, który nie ogarnia trybu fotografowania z priorytetem migawki, co sam w tym wątku potwierdził.
    Jacek

Domyślnie

O czym ty w ogóle piszesz JK ? Czego nie ogarniam ?
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Tak, sesje z dziewczyną to mordęga. Mówię szczerze.
    Kobieta to tak wielowymiarowe stworzenie, że na sesji jeszcze co Jacek napisał, trzeba żeby Ona się nie znudziła, trzeba dbać przede wszystkim o nią. O aparacie zapomnij. Będziesz grzebać tam minute to ona będzie znudzona, no bo jak to fotograf nie umie to co ona tu robi

A o czym napisał Jacek? To jest ta kreatywność od podszewki. Tak wygląda w praktyce w takich sesjach. W książkach czy na kursach jest dużo gornolotnego podstawowego blebleble.
    Idziesz na sesje portret, masz w głowie inspiracje, ona ma kilka stylowek. Książkowe rady aparat musisz mieć opanowane jak rękę, jak odruch Pawłowa. Na sesji skupiasz się na modelce, świetle, koncepcji, stylizacji. Aparat to tylko zdjęcie przygotowanego koncepcyjnie obrazu i to jest pomijalnie proste i musi być. Bo gdy nie jest to oznacza jeszcze lata praktyki. Tutaj możemy pokazać obraz ale uczyć tego raczej nikt nie będzie, każdy pracuje inaczej.
    Kolega @fafniak też może dodać dużo od siebie ale może mu się nie chcieć a jak nie zrozumiesz od razu to stwierdzi że jakiś leszcz i będzie po rozmowie. @Wujot też dużo może powiedzieć. Wielu z nas po prostu się nie chce bo to książkę można napisać czy nawet kilka.

A o sprzęcie, ustawieniach to są proste rozmowy, wszystko jest w instrukcjach aparatów. I to trzeba mieć opanowane na wylot że tak powiem. Nie tylko jedną metodę ale co najmniej kilka.

- - - - kolejny post - - - - - -

Nie od parady jest przekonanie że do reportażu, ślubu czy sesji z ludźmi oprócz umiejętności technicznych, trzeba mieć inne predyspozycje, które nie są już częścią czysto techniczną. I one są ważniejsze niż to czy to M czy A czy automat. To ma najmniejszy wpływ na to co powstaje w takich fotografiach.

Z drugiej strony, dużo mam do czynienia z ludźmi fotografującymi analogiem srednioformatowym. Tam jest inaczej, statycznie, dużo czasu schodzi na ustawianie, kwestie techniczne związane ze sprzętem. Koncepcja kadru to podstawa, tam nie zrobisz serii zdjęć aby wybrać kilka najlepszych. Tam trzeba je od razu zrobić. Inna mentalność, styl pracy, cały proces inny.

Inna strona medalu to np spotkania street foto mobile, gdzie łazimy po mieście grupą i robimy zdjęcia wyłącznie telefonami. O byś się zdziwił jakie najlepsi robią foty a to tylko telefonem.

Więc do brzegu, automatyka i jej dobre opanowanie to wręcz podstawa przy pracy z ludźmi, w reportażu zwykłym, ślubnym, czy też w sesjach z ludźmi. Najważniejsze aby nie ominąć "kluczowego" momentu/chwili, specyficznego nastroju, a on często nie jest jeden ale wiele - reportaż ślubny. Tam nie ma czasu na improwizajcę ale będzie czas na "improwizację kreatywną" gdy narzędziem posługujemy się jak przedłużeniem ręki. Uff dotarłem do brzegu
    Bardzo dobry wpis. Mnogość sytuacji, różne ustawienia.

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    . Ktoś pytał, po co jest P. Trybu P używałem pewien czas z aparatem analogowym. Na tamtym etapie, z tamtym sprzętem taka ograniczona kontrola ekspozycji mi pasowała i zdjęcia były prawidłowo naświetlone Ponadto w amatorskich aparatach tryb P jest jak Auto, tylko kukułka nie wyskakuje. Taki trick, pozwalający odróżnić się od amatorów błyskających w słoneczny dzień na wycieczce
    Jeśli jakis tryb jest pogardzany to nie M, ale P właśnie (to piszę do Bungalow, nie do Ciebie).
    Co ciekawe idzie go uzywać, bo on ma tzw fleksję i da się ustawić parametry tak, by było jak sie chce. Wiem, że to jest, ale zostaję ze swoimi nawykami, są uniwersalniejsze (wg mnie).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    No nie.
    Napisalem o najszybszym dostepie do wszystkich nastaw aparatu do naswietlania zdjecia, plus rozwiniecie.
    A to jest oczywista oczywistosc.

@cybulski mam tu maly challenge dla ciebie
    Wezmy taka sytuacje, bo kojarze twoje zdjecia (czesciowo) takie pod kategorie street.
    Zakladasz sobie przyslone 5,6 powiedzmy, ISO dales na sztywno. Jest dzien, idziesz uliczkami i fotografujesz arcyciekawa postac idaca uliczkami jakiegos miasteczka. 5,6 bo chcesz tez pokazac otoczenie tej postaci. Umiescic ja w jakiejs czasoprzestrzeni, ale tez ciutke rozmyc tlo, odrobine. Jestes skupiony na kadrowaniu.
    I postac wchodzi na schody a ty z dolu lapiesz w kadrze sporo nieba z ostrym sloncem, slonce w kadrze.

Jaki jest szybszy i bardziej intuicyjny sposob korekty czasu naswietlania niz jeden szybki ruch koleczkiem w trybie M?
    Chodzi Ci o to, że pod słońce matrycowy pomiar światła zwariuje - nie przepali nieba, ale postać będzie ciemna? W trybie A tylnym kółkiem zmieniasz kompensację ekspozycji. Masz też jeden szybki ruch kółeczkiem. Dodatkowo mając EVF i wprowadzając korektę widzisz ile przepalisz niebo i ile "rozjaśnisz" postać. Inna sprawa, że nie wiem czy chcę aż tak przepalać to niebo, bo dla mnie lepiej jest "wyciągnąć" później postać w postprodukcji. Na reszcie zdjęć skupiasz się na kadrze i nie zerkasz na drabinkę ekspozycji, nie musisz robić szybkiego ruchu kółeczkiem.

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    Nie che tu absolutnie dolaczac wojenki lustra vs bezlustra. ale powiedz mi co widzisz w wizjerze EV fotografujac wschod slonca, co widac w jego okolicach? Przepal.
    Widzisz moje podejscie jest takie, ze przez optyczny, nie zaklamujacy niczego, nie ograniczajacy ludzkiego oka w zadem sposob, optyczny wizjer patrze na scene ktora przekracza pod wzgledem rozpietosci EV mozliwosci matrycy aparatu ( a jeszcze wczesniej wizjera EVF).:
    Jaki przepał?
    Przez wizjer optyczny widzisz scenę, która przekracza pod względem rozpiętości EV możliwości matrycy aparatu?

Cytat Zamieszczone przez Bungalow Zobacz posta
    Powiem szczerze. Myślałem że na tak szacownym forum zobaczę wskazówki o kreatywności w fotografii. Sztuce jaką jest fotografia. Itp. Nic z tego. Tryb A jest best tryb M jest do dupy. No cóż drodzy Nikoniarze zawiodłem się.. O kreatywnej fotografii nie zielonego pojęcia.
    Tzn jakich wskazówek oczekujesz? Po przejściu na FF dostajesz dostęp do wskazówek o kreatywności w fotografii? Rozmiar sensora praktycznie nic w tej kwestii nie zmienia.

Przypomnę Twój pierwszy post:
    Jestem na etapie nauki wykorzystania zalet, możliwości pełnej klatki i moich skromnych obiektywów. Będę wdzięczny za każdą pomoc, poradę czy uwagi.
    Każdy z nas opisał mniej więcej swój sposób pracy z aparatem. Nikt tu nie napisał jak to ująłeś "Tryb A jest best tryb M jest do dupy." Rób sobie w tym M i dobieraj parametry do drabinki ekspozycji ręcznie, mnie nic do tego. Ja napisałem, że najczęściej używam trybu M + AutoISO (co skwitowałeś tym, że to już wtedy nie jest M), praca z lampami to samo M, w idealnych warunkach oświetleniowych bez błysku robię na A.
    Ja nie używam w sporcie AF-S, Ty tak. W sumie to ja praktycznie w ogólnie nie używam AF-S.
    Ostrzę AF-ON, a zmianę każdego parametru mam pod kciukiem lub palcem wskazującym.

Taki wyrobiłeś sobie styl pracy i Ci z tym dobrze, na nic nasze porady.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Inna strona medalu to np spotkania street foto mobile, gdzie łazimy po mieście grupą i robimy zdjęcia wyłącznie telefonami. O byś się zdziwił jakie najlepsi robią foty a to tylko telefonem
    Jasne ale kto robi foty? Fotograf czy telefon? Za 100 pkt

Bungalow - zapisałeś się do klubu gdzie My zastanawiamy się nad różnicą Posrche GT 911 turbo i bez turbo. A Ty mając Priusa przekonujesz, że ale on też jeżdzi, też przyśpiesza i też ma dobrą skrzynię atumatyczną czy manual.
    Dla Ciebie on szarpie gdy automat zmienia biegi więc korzystarz tylko ze skrzyni manualnej. Dla nas to jest często inny świat. My nie myslimy czy 60km/h jechać na drugim czy trzecim biegu ale ile osiąga do 200 i czy przy tej prędkości trzeba zwolnić przed zakrętem czy też spoko wejdzie.
    Gdzie ja napisałem coś takiego?
    Mocno naciągane.

Kolega Cybulski nie pytał (kilkukrotnie) o trójkąt, tylko czy uwzględniasz pomiar ekspozycji. Widać nie uwzględniasz, ustawiasz parametry na czuja "bo tak lubię". W efekcie pozostaje polubić zdjęcia ze złą ekspozycją, jak piszesz Faktycznie, nie masz problemu w uzyskaniu złej ekspozycji przy takim sposobie pracy Niebywałe, żeby dorabiać filozofię do źle naświetlonych zdjęć.

Aha, gdybyś rozumiał inne tryby PASM nie pisałbyś rewelacji o "przybiciu" czegokolwiek. Automatyka w dobrym aparacie (nie tryb Auto) jest jak zaawansowany tempomat w aucie, utrzymujący prędkość i odległość od innych aut. Kto nie używał, nie rozumie i nie doceni. Kto ma chętnie korzysta dla wygody. To tak w nawiązaniu do analogii, które lubisz. Wiem, w rajdach auta ocierają się o siebie, ale to nie jest argument w prawdziwym życiu

Jeszcze raz. W trybie A ze sztywnym ISO aparat dobiera tylko 1 parametr, czas. Słownie: jeden. Identycznie jak w M z AutoISO. Potrzebujesz kontrolę nad przysłoną i ISO? Używasz A. Chcesz kontrolować przysłonę i czas, używasz M z AutoISO. Podobnie jest z S, użyteczny jeśli czas jest priorytetem. W każdym z trybów można dodać AutoISO, jeśli nie potrzeba większej kontroli nad tym parametrem. Nie wiem, czego tu można nie rozumieć. Wolisz machać kółkami i mieć część zdjęć z niewłaściwą ekspozycją, jak wyraźnie napisałeś? Zachodzę w głowę, w czym to ma być lepsze, ale naprawdę wolny wybór. Tylko po co ta krucjata i przekonywanie w miarę doświadczonych fotografów do swoich rozwiązań? To jest najbardziej kuriozalny wątek na forum od dawna.

Ps. Duże litery w netykiecie oznaczają krzyk i ich nadużywanie nie świadczy dobrze rozmówcy. https://poradnia-jezykowa.uni.lodz.p...y-w-interecie/ Proponuję trochę ochłonąć Wróć za tydzień do tego co napisał Jacek_Z i inni, poczytaj na spokojnie bo dostałeś naprawdę dużo pożytecznych informacji. Odwieś na chwilę swój upór a skorzystasz.

Pps. Ktoś pytał, po co jest P. Trybu P używałem pewien czas z aparatem analogowym. Na tamtym etapie, z tamtym sprzętem taka ograniczona kontrola ekspozycji mi pasowała i zdjęcia były prawidłowo naświetlone Ponadto w amatorskich aparatach tryb P jest jak Auto, tylko kukułka nie wyskakuje. Taki trick, pozwalający odróżnić się od amatorów błyskających w słoneczny dzień na wycieczce
    Odpowiem krótko. W jakim trybie najlepiej panujesz nad trójkątem? Tylko M!

Jeśli jakis tryb jest pogardzany to nie M, ale P właśnie (to piszę do Bungalow, nie do Ciebie)
    Trybu P nie pogardzam. Uważam za to że to jedyny logiczny tryb. Wybierasz między jednym a drugim. Sam go jednak nie używam.
    Zarzucanie mi że nie mam pojęcia o trójkącie ekspozycji. Mam i nie komentuje. Słyszeliście zapewne o złamaniu trójpodziału. Ekspozycję też można czasem złamać i zgadnijcie jak robi się najlepsze, nagradzane zdjęcia! Idealny podział, idealny trójkąt? No i mamy receptę na idealne wesele.

Pozwolę sobie wrócić do pierwotnego pytania z pewną korektą. Chociaż nie. Zadam inne pytanie.
    Co jest najważniejsze w fotografii?
    Pytaniek za 100 pkt.
    Ciekaw jestem odpowiedzi. Po moim ponad 20 letnim doświadczeniu mam pewne spostrzeżenia.
    Odpowiem na każdy post.
    Uprzedzając niektóre pytania. Czy jest coś ważniejszego?

Inna strona medalu to np spotkania street foto mobile, gdzie łazimy po mieście grupą i robimy zdjęcia wyłącznie telefonami. O byś się zdziwił jakie najlepsi robią foty a to tylko telefonem
    Jasne ale kto robi foty? Fotograf czy telefon? Za 100 pkt

Gdzie ja napisałem coś takiego?
    Mocno naciągane.

Odpowiem krótko. W jakim trybie najlepiej panujesz nad trójkątem? Tylko M!

Jeśli jakis tryb jest pogardzany to nie M, ale P właśnie (to piszę do Bungalow, nie do Ciebie)
    Trybu P nie pogardzam. Uważam za to że to jedyny logiczny tryb. Wybierasz między jednym a drugim. Sam go jednak nie używam.
    Zarzucanie mi że nie mam pojęcia o trójkącie ekspozycji. Mam i nie komentuje. Słyszeliście zapewne o złamaniu trójpodziału. Ekspozycję też można czasem złamać i zgadnijcie jak robi się najlepsze, nagradzane zdjęcia! Idealny podział, idealny trójkąt? No i mamy receptę na idealne wesele.

Pozwolę sobie wrócić do pierwotnego pytania z pewną korektą. Chociaż nie. Zadam inne pytanie.
    Pytaniek za 100 pkt.
    Ciekaw jestem odpowiedzi. Po moim ponad 20 letnim doświadczeniu mam pewne spostrzeżenia.
    Odpowiem na każdy post.
    Uprzedzając niektóre pytania. Czy jest coś ważniejszego?
    Duże litery to cytat. Ja nie krzyczę ?
    Ostatnio edytowane przez Bungalow ; 12-10-2023 o 16:58

Domyślnie

Och Ty łamaczu ekspozycji
    Co Ci nie pasowało w Nikonie 1 J3? Czym tak Cię zraził, że prawie porzuciłeś Nikona i źle patrzysz na ML?
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat to taki znaczek " " a zasady komunikacji są dla każdego Forum ma też taki znaczek chmurki z prawej strony powyżej kiedy piszesz odpowiedź, ciężko tłumaczyć, wystarczy najechać kursorem a pojawi się funkcjonalność

To co jest przed obiektywem. Zawsze. Podpięty aparat i umiejętność jego użycia też się przydaje, choć często nie wystarczy.

W jakim trybie najlepiej panujesz nad trójkątem?
    W każdym! Pełna kontrola! Nawet czasem zastanawiam się jak obrobię to zdjęcie na etapie robienia. Nie mam niedoświetlonych zdjęć, chyba że tego chcę przed wciśnięciem wyzwolenia migawki. Nie mam prześwietlonych. Nie muszę lubić źle naświetlonych i sobie tego tłumaczyć. Poważnie, na dodatek jest to raczej norma niż wyjątek u fotografujących wykorzystujących i rozumiejących automatykę aparatu. W sumie u tych nie rozumiejących też

Gratis sprzedam patent, jak zrobić, kiedy w nielicznych przypadkach automatyka nie daje rady. Jest takie kółeczko nazywane nie wiedzieć czemu korektą ekspozycji, powinien to być przecież łamacz ekspozycji Warto kiedyś spróbować, dla dopełnienia kontroli nad ekspozycją albo z czystej ciekawości.

Spróbuj kiedyś poobrabiać prawidłowo naświetlone zdjęcia. Duża frajda, możesz zrobić potem w obróbce niedoświetlone, prześwietlone, co chcesz. W drugą stronę trudniej. Co ciekawe, można zrobić takie zdjęcie nawet w trybie M z zadanym ISO lustrzanką. No ale trzeba zdać się na, tfu, automatykę aparatu i obserwować drabinkę ekspozycji. I kręcić, kręcić tymi kółeczkami

Domyślnie

..... W każdym! Pełna kontrola! Nawet czasem zastanawiam się jak obrobię to zdjęcie na etapie robienia. Nie mam niedoświetlonych zdjęć, chyba że tego chcę przed wciśnięciem wyzwolenia migawki. Nie mam prześwietlonych. Nie muszę lubić źle naświetlonych i sobie tego tłumaczyć. Poważnie, na dodatek jest to raczej norma niż wyjątek u fotografujących wykorzystujących i rozumiejących automatykę aparatu. W sumie u tych nie rozumiejących też

Gratis sprzedam patent, jak zrobić, kiedy w nielicznych przypadkach automatyka nie daje rady. Jest takie kółeczko nazywane nie wiedzieć czemu korektą ekspozycji, powinien to być przecież łamacz ekspozycji Warto kiedyś spróbować, dla dopełnienia kontroli nad ekspozycją albo z czystej ciekawości.

Spróbuj kiedyś poobrabiać prawidłowo naświetlone zdjęcia. Duża frajda, możesz zrobić potem w obróbce niedoświetlone, prześwietlone, co chcesz. W drugą stronę trudniej. Co ciekawe, można zrobić takie zdjęcie nawet w trybie M z zadanym ISO lustrzanką. No ale trzeba zdać się na, tfu, automatykę aparatu i obserwować drabinkę ekspozycji. I kręcić, kręcić tymi kółeczkami
    A co robisz jak rozpiętość tonalna sceny jest większa (czasem znacznie większa) niż DR matrycy? Też masz dobrze naświetlone zdjęcia, baz przepaleń i bez czarnych plam? Też kręcenie kółkiem i korekta wystarcza? U mnie takich przypadków jest pewnie jakieś 90%, więc może nam napisz jak można "dopasować" DR matrycy do rozpiętości sceny. Spróbuj. Może odkryłeś coś wielkiego? No ale na forum można napisać wszystko. Nawet największą głupotę. Niestety.
    Jacek

Domyślnie

Żyjesz w jakimś innym wszechświecie, gdzie 90% zdjęć nie mieści się w rozpiętości tonalnej matrycy No ale napisać można każdą głupotę, internet przyjmie

Gdzie napisałem, że można dopasować DR matrycy do rozpiętości sceny? Znowu nadużyłeś czegoś? U mnie grubo ponad 90% zdjęć, czy raczej scen które chcę sfotografować, mieści się w rozpiętości tonalnej matrycy. W tym procencie pozostałych pozostaje mi poczekać na lepsze warunki albo inaczej kadrować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A co robisz jak rozpiętość tonalna sceny jest większa (czasem znacznie większa) niż DR matrycy? Też masz dobrze naświetlone zdjęcia, baz przepaleń i bez czarnych plam? Też kręcenie kółkiem i korekta wystarcza? U mnie takich przypadków jest pewnie jakieś 90%, więc może nam napisz jak można "dopasować" DR matrycy do rozpiętości sceny. Spróbuj. Może odkryłeś coś wielkiego? No ale na forum można napisać wszystko. Nawet największą głupotę. Niestety.
    Zdaje się, że to zbyt ogólne pytanie, bo zależy co jest dokładnie fotografowane. Używam baracketingu, najczęściej trzy zdjęcia: poprawnie naświetlone, -3EV i +3EV.

//edit

Najlepiej pokaż takie przykładowe zdjęcie. Pierwsze z brzegu, skoro to u Ciebie aż 90% zdjęć to nie powinno być problemu.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 12-10-2023 o 19:49

Strona 16 z 18 PierwszyPierwszy ... 61415161718 OstatniOstatni