Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 172

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Argument dobry jak i argument z przydatnością M
    No nie.
    Napisalem o najszybszym dostepie do wszystkich nastaw aparatu do naswietlania zdjecia, plus rozwiniecie.
    A to jest oczywista oczywistosc.

@cybulski mam tu maly challenge dla ciebie
    Wezmy taka sytuacje, bo kojarze twoje zdjecia (czesciowo) takie pod kategorie street.
    Zakladasz sobie przyslone 5,6 powiedzmy, ISO dales na sztywno. Jest dzien, idziesz uliczkami i fotografujesz arcyciekawa postac idaca uliczkami jakiegos miasteczka. 5,6 bo chcesz tez pokazac otoczenie tej postaci. Umiescic ja w jakiejs czasoprzestrzeni, ale tez ciutke rozmyc tlo, odrobine. Jestes skupiony na kadrowaniu.
    I postac wchodzi na schody a ty z dolu lapiesz w kadrze sporo nieba z ostrym sloncem, slonce w kadrze.

Jaki jest szybszy i bardziej intuicyjny sposob korekty czasu naswietlania niz jeden szybki ruch koleczkiem w trybie M?
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 11-10-2023 o 23:55
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    No nie.
    Napisalem o najszybszym dostepie do wszystkich nastaw aparatu do naswietlania zdjecia, plus rozwiniecie.

Wezmy taka sytuacje, bo kojarze twoje zdjecia (czesciowo) takie pod kategorie street.
    Zakladasz sobie przyslone 5,6 powiedzmy, ISO dales na sztywno. Jest dzien, idziesz uliczkami i fotografujesz arcyciekawa postac idaca uliczkami jakiegos miasteczka. 5,6 bo chcesz tez pokazac otoczenie tej postaci. Umiescic ja w jakiejs czasoprzestrzeni, ale tez ciutke rozmyc tlo, odrobine. Jestes skupiony na kadrowaniu.
    I postac wchodzi na schody a ty z dolu lapiesz w kadrze sporo nieba z ostrym sloncem, slonce w kadrze.

Jaki jest szybszy i bardziej intuicyjny sposob korekty czasu naswietlania niz jeden szybki ruch koleczkiem w trybie M?
    A ok.
    Już mówię. Taki kadr to moment. Fuji, DR400, AutoISO. F5. 6 f8 f11 3sekundy 3 kadry. Przepałow nie będzue, bo DR400 załatwi sprawę. Pomiar z punktu ostrości złapie ale niebo będzie miało chmury. A jeśli rozmyc to przysłona w drugą stronę 5.6 4 2.8 reszty nie tykam na ulicy mam na stałe minus 0.3ev dla bezpieczeństwa.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 12-10-2023 o 00:37
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

No nie.

Chodzi Ci o to, że pod słońce matrycowy pomiar światła zwariuje - nie przepali nieba, ale postać będzie ciemna? W trybie A tylnym kółkiem zmieniasz kompensację ekspozycji. Masz też jeden szybki ruch kółeczkiem. Dodatkowo mając EVF i wprowadzając korektę widzisz ile przepalisz niebo i ile "rozjaśnisz" postać. Inna sprawa, że nie wiem czy chcę aż tak przepalać to niebo, bo dla mnie lepiej jest "wyciągnąć" później postać w postprodukcji. Na reszcie zdjęć skupiasz się na kadrze i nie zerkasz na drabinkę ekspozycji, nie musisz robić szybkiego ruchu kółeczkiem.

Nie che tu absolutnie dolaczac wojenki lustra vs bezlustra. ale powiedz mi co widzisz w wizjerze EV fotografujac wschod slonca, co widac w jego okolicach? Przepal.
    Widzisz moje podejscie jest takie, ze przez optyczny, nie zaklamujacy niczego, nie ograniczajacy ludzkiego oka w zadem sposob, optyczny wizjer patrze na scene ktora przekracza pod wzgledem rozpietosci EV mozliwosci matrycy aparatu ( a jeszcze wczesniej wizjera EVF).:
    Jaki przepał?
    Przez wizjer optyczny widzisz scenę, która przekracza pod względem rozpiętości EV możliwości matrycy aparatu?

Cytat Zamieszczone przez Bungalow Zobacz posta
    Powiem szczerze. Myślałem że na tak szacownym forum zobaczę wskazówki o kreatywności w fotografii. Sztuce jaką jest fotografia. Itp. Nic z tego. Tryb A jest best tryb M jest do dupy. No cóż drodzy Nikoniarze zawiodłem się.. O kreatywnej fotografii nie zielonego pojęcia.
    Tzn jakich wskazówek oczekujesz? Po przejściu na FF dostajesz dostęp do wskazówek o kreatywności w fotografii? Rozmiar sensora praktycznie nic w tej kwestii nie zmienia.

Przypomnę Twój pierwszy post:
    Cytat Zamieszczone przez Bungalow Zobacz posta
    Jestem na etapie nauki wykorzystania zalet, możliwości pełnej klatki i moich skromnych obiektywów. Będę wdzięczny za każdą pomoc, poradę czy uwagi.
    Każdy z nas opisał mniej więcej swój sposób pracy z aparatem. Nikt tu nie napisał jak to ująłeś "Tryb A jest best tryb M jest do dupy." Rób sobie w tym M i dobieraj parametry do drabinki ekspozycji ręcznie, mnie nic do tego. Ja napisałem, że najczęściej używam trybu M + AutoISO (co skwitowałeś tym, że to już wtedy nie jest M), praca z lampami to samo M, w idealnych warunkach oświetleniowych bez błysku robię na A.
    Ja nie używam w sporcie AF-S, Ty tak. W sumie to ja praktycznie w ogólnie nie używam AF-S.
    Ostrzę AF-ON, a zmianę każdego parametru mam pod kciukiem lub palcem wskazującym.

Taki wyrobiłeś sobie styl pracy i Ci z tym dobrze, na nic nasze porady.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E