Close

Strona 15 z 18 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 172

Domyślnie

Jakim sposobem ruch kółeczkiem zmienia DR matrycy?
    Różne sesje - różne ustawienia. Robi sie je przed sesją. w trakcie sesji rusza się niewiele. Wymagane będzie duże DR - RAW 14 bit.
    Różne sesje - rózne "scenariusze" nastaw wyjsciowych. Bardzo często robię bo lubię z użyciem AUTO-ISO (kilka lat temu bym w to nie uwierzył ). Załóżmy, że mam sesje modelki, robię ją dajmy na to ARTem 85 mm. Załóżmy chcę GO jakie daje f/2. Choć mam stabilizacje matrycy ustawiam czas krótki, rzędu 1/200s bo modelka może sie lekko ruszyć. Jest pochmurno - ISO pracuje, czasami zerkam na jakim jest poziomie. W zakresie 400-1600 nie ma problemu. Jeśli jest ciemniej wydłużam czas na np 1/125, 1/100 i ISO nie przekroczy 1600. Jak jest ciemniej nie robię zdjęć, ewentualnie otworze szkło do 1.4.
    Jeżeli modelka ma byc dynamiczniejsza to nadal f/2, ale czas 1/500. Nie może byc za ciemno, nie chce wychodzić poza ISO 1600. Po prostu wtedy nie fotografuje. Tryb M nic by tu nie zmienił, on nie daje więcej światła.
    Jesli jest mocne słońce to czasami musze mieć przy f/2 krócej, 1/4000s, nawet 1/8000, bo ISO nie zejdzie mi nizej niż 64. Wtedy ISO sobie lata między np 64 a 200, mi to rybka, takie ISO jest doskonałe.
    Fotografia ruchu - czas rzędu 1/4000 s, przysłona lepiej większa, może f/4 by AF na pewno złapał co trzeba w GO no i wiadomo, ISO pójdzie w górę. Takich zdjęć nie mozna robic gdy jest mało światła. Bywaja inne scenariusze, bywaja sesje z błyskiem itd. Za duzo by pisać co kiedy robię.

Podsumuje mój sposób pracy. W trakcie nawet całkiem długiej sesji (2 godziny?) ekspozycja sie nie zmienia o więcej niż 2 EV. ustawiam sobie przysłonę (f/2) i akceptowalny czas, widzę w jakim zakresie (tych 2 EV) będzie latało ISO. Akceptowalne - jest OK. Za wysokie - wydłużam czas by ISO latało w zakresie dla mnie akceptowalnym. Przysłony generalnie nie zmieniam bo by sie zmieniła GO.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Pod względem rozciągania dynamiki to iphone ma gdzieś na oko programowo do 20EV, a że jakość jak z fona to inna sprawa. Na canoniarzach wrzuciłem trochę fot z iphona, żarty ucichły czemuś a oni tam bardziej krytycznie do phonow niż tu
    No ale Fuji S5pro czy twoje nowsze Fuji bezlustro robi to..."normalnie i naprawde". A smartfony z ich HDR to sa jakies koszmarki "wyzarte" do granic mozliwosci.
    To mi przypomina telewizory HDR z ich "prawdziwa gleboka czernia". I cienei jak smola bez zadnych szczegolow - taki sam stopien wyzarcia

Zrobic dobrego HDR w obrobce , zeby nie bil sztucznoscia po oczach, to sztuka.
    To co serwuja smartfony, gdzie np jest slonce w kadrze a cienie w uliczce sa prawie jasniejsze, to jakas masakra.

Panowie, koledzy pozwola ze pojde spac i jutro z mila checia bede kontynuowal rozmowe
    Bylo mi milo, dobranoc
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Jakim sposobem ruch kółeczkiem zmienia DR matrycy?
    Różne sesje - różne ustawienia. Robi sie je przed sesją. w trakcie sesji rusza się niewiele. Wymagane będzie duże DR - RAW 14 bit.
    Różne sesje - rózne "scenariusze" nastaw wyjsciowych. Bardzo często robię bo lubię z użyciem AUTO-ISO (kilka lat temu bym w to nie uwierzył ). Załóżmy, że mam sesje modelki, robię ją dajmy na to ARTem 85 mm. Załóżmy chcę GO jakie daje f/2. Choć mam stabilizacje matrycy ustawiam czas krótki, rzędu 1/200s bo modelka może sie lekko ruszyć. Jest pochmurno - ISO pracuje, czasami zerkam na jakim jest poziomie. W zakresie 400-1600 nie ma problemu. Jeśli jest ciemniej wydłużam czas na np 1/125, 1/100 i ISO nie przekroczy 1600. Jak jest ciemniej nie robię zdjęć, ewentualnie otworze szkło do 1.4.
    Jeżeli modelka ma byc dynamiczniejsza to nadal f/2, ale czas 1/500. Nie może byc za ciemno, nie chce wychodzić poza ISO 1600. Po prostu wtedy nie fotografuje. Tryb M nic by tu nie zmienił, on nie daje więcej światła.
    Jesli jest mocne słońce to czasami musze mieć przy f/2 krócej, 1/4000s, nawet 1/8000, bo ISO nie zejdzie mi nizej niż 64. Wtedy ISO sobie lata między np 64 a 200, mi to rybka, takie ISO jest doskonałe.
    Fotografia ruchu - czas rzędu 1/4000 s, przysłona lepiej większa, może f/4 by AF na pewno złapał co trzeba w GO no i wiadomo, ISO pójdzie w górę. Takich zdjęć nie mozna robic gdy jest mało światła. Bywaja inne scenariusze, bywaja sesje z błyskiem itd. Za duzo by pisać co kiedy robię.

Podsumuje mój sposób pracy. W trakcie nawet całkiem długiej sesji (2 godziny?) ekspozycja sie nie zmienia o więcej niż 2 EV. ustawiam sobie przysłonę (f/2) i akceptowalny czas, widzę w jakim zakresie (tych 2 EV) będzie latało ISO. Akceptowalne - jest OK. Za wysokie - wydłużam czas by ISO latało w zakresie dla mnie akceptowalnym. Przysłony generalnie nie zmieniam bo by sie zmieniła GO.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Bo ta guzikologia stylizowana na starą jest wygodna, to.psam jest idiotyzmem.
    ? PSAM to standard, bardzo sensowny. I to było wieki temu, w starych Nikonach. Mam te nawyki, tak jak Ty masz inne. Radzę sobie

Spać? Ja ide robic sobie kolacje ...
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m_a_g Zobacz posta
    Obecnie, powiadasz....obecnie to automatyka aparatu zrobi to sama i nie trzeba w ogóle ruszać żadnym kółeczkiem

Mam nadzieję że to żart. Jeśli nie to kupuję małpkę za 300 zł. Drugą tańszą w Żabce i jestem fotografem!
    Propos w jednym z poprzednich wątków ktoś napisał o bezlusterkowcach Nikona. W swojej historii zapomniałem dodać Nikon 1J3 plus 10-30 i 30-100.
    O mały włos zrezygnował bym całkowicie z Nikona. To było nieporozumienie. Szybciej sprzedałem niż kupiłem. Uraz do bezlusterkowcow pozostał. No ale Z6 czy podobny pewnie bym przygarnął. Na próbę i dozą nieufności.

Domyślnie

Odpowiem za m_a_g. Małpki nie skonfigurujesz.
    W dobrym nowym bezlustrze/lustrzance przed sesja się wybiera i konfiguruje automatyki. Potem sie zajmuje tylko sesją, robieniem zdjęć.
    Tak w ogóle to małpki nie są złe, o ile nie trzeba 'nadzwyczajnych" rzeczy. Mozna sie skoncentrować na samym fotografowani, nie mysleć o technice. O to chodzi.

Robiąc sesje modelce wiesz co muszę jednocześnie kontrolować?
    Jak układa się światło na dziewczynie. Czy ją przesunąć w lekki cień, czy uzyc blendy czy błysku, czy nic. Jeśli błysk to do kontroli dochodzi dużo. Pomińmy to. Co sie dzieje na drugim planie? Jaka jest jego jasność, czy będzie tam przepał bądź odwrotnie, zabita czerń? I tak w ogóle co tam z tyłu jest? Jaka jest perspektywa, czy cos modelce nie wystaje z głowy? Czy ma ona dobry makijaż? Nadal dobry, czy trzeba przypudrować by sie nie świeciła? Fryzura OK? Czy wiatr rzuca kosmyki włosów na oczy i czy jesli tak to fajnie czy niefajnie? Co ze stylizacją? Kolory zgrane z tym co w tle? No dobra, wszytko gra. No i dialog z modelką, wazny jest dobry kontakt. Co z pozą? Jak ustawiła nogi, jak trzyma ręce? Mimika twarzy, oczy, ekspresja. Znowu włos na oku. Ma ktos grzebień? Kurcze, jak sie obróciła to z tyłu się pokazało cos niechcianego. Może by się przebrała? Czy widzę zmęczenie? Zimno? Może kawa?
    Za czasów lustrzanek - czy złapałem ostrość na oko? To jedyna kwestia techniczna o jakiej myslę. O ekspozycji mysli aparat. Ja mu narzuciłem ramy w jakich sie porusza, czasem zerkam co tam widać na dole wizjera. Nie mogę myśleć o wszystkim. Nie rozdwoję sie. Co ja mówię, jakie rozdwoję...

Domyślnie

[QUOTE=Jacek_Z;4279360]Odpowiem za m_a_g. Małpki nie skonfigurujesz.
    No właśnie to tylko ironia. Powiem szczerze. Myślałem że na tak szacownym forum zobaczę wskazówki o kreatywności w fotografii. Sztuce jaką jest fotografia. Itp. Nic z tego. Tryb A jest best tryb M jest do dupy. No cóż drodzy Nikoniarze zawiodłem się.. O kreatywnej fotografii nie zielonego pojęcia.

Domyślnie

Tak, sesje z dziewczyną to mordęga. Mówię szczerze.
    Kobieta to tak wielowymiarowe stworzenie, że na sesji jeszcze co Jacek napisał, trzeba żeby Ona się nie znudziła, trzeba dbać przede wszystkim o nią. O aparacie zapomnij. Będziesz grzebać tam minute to ona będzie znudzona, no bo jak to fotograf nie umie to co ona tu robi

- - - - kolejny post - - - - - -

[QUOTE=Bungalow;4279361]
    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Odpowiem za m_a_g. Małpki nie skonfigurujesz.
    No właśnie to tylko ironia. Powiem szczerze. Myślałem że na tak szacownym forum zobaczę wskazówki o kreatywności w fotografii. Sztuce jaką jest fotografia. Itp. Nic z tego. Tryb A jest best tryb M jest do dupy. No cóż drodzy Nikoniarze zawiodłem się.. O kreatywnej fotografii nie zielonego pojęcia.
    A o czym napisał Jacek? To jest ta kreatywność od podszewki. Tak wygląda w praktyce w takich sesjach. W książkach czy na kursach jest dużo gornolotnego podstawowego blebleble.
    Idziesz na sesje portret, masz w głowie inspiracje, ona ma kilka stylowek. Książkowe rady aparat musisz mieć opanowane jak rękę, jak odruch Pawłowa. Na sesji skupiasz się na modelce, świetle, koncepcji, stylizacji. Aparat to tylko zdjęcie przygotowanego koncepcyjnie obrazu i to jest pomijalnie proste i musi być. Bo gdy nie jest to oznacza jeszcze lata praktyki. Tutaj możemy pokazać obraz ale uczyć tego raczej nikt nie będzie, każdy pracuje inaczej.
    Kolega @fafniak też może dodać dużo od siebie ale może mu się nie chcieć a jak nie zrozumiesz od razu to stwierdzi że jakiś leszcz i będzie po rozmowie. @Wujot też dużo może powiedzieć. Wielu z nas po prostu się nie chce bo to książkę można napisać czy nawet kilka.

A o sprzęcie, ustawieniach to są proste rozmowy, wszystko jest w instrukcjach aparatów. I to trzeba mieć opanowane na wylot że tak powiem. Nie tylko jedną metodę ale co najmniej kilka.

Nie od parady jest przekonanie że do reportażu, ślubu czy sesji z ludźmi oprócz umiejętności technicznych, trzeba mieć inne predyspozycje, które nie są już częścią czysto techniczną. I one są ważniejsze niż to czy to M czy A czy automat. To ma najmniejszy wpływ na to co powstaje w takich fotografiach.

Z drugiej strony, dużo mam do czynienia z ludźmi fotografującymi analogiem srednioformatowym. Tam jest inaczej, statycznie, dużo czasu schodzi na ustawianie, kwestie techniczne związane ze sprzętem. Koncepcja kadru to podstawa, tam nie zrobisz serii zdjęć aby wybrać kilka najlepszych. Tam trzeba je od razu zrobić. Inna mentalność, styl pracy, cały proces inny.

Inna strona medalu to np spotkania street foto mobile, gdzie łazimy po mieście grupą i robimy zdjęcia wyłącznie telefonami. O byś się zdziwił jakie najlepsi robią foty a to tylko telefonem.

Mozna powiedzieć, że trawnik można kosić kosiarką, elektryczną benzynową lub kosą. Nieważne czym, efekt końcowy jest określony, musi być skoszone ładnie równo. A czym i w ile czasu to tak naprawdę nikogo nie interesuje patrząc potem na ten trawnik. Ocenia się efekt końcowy zawsze, nie proces.

Więc do brzegu, automatyka i jej dobre opanowanie to wręcz podstawa przy pracy z ludźmi, w reportażu zwykłym, ślubnym, czy też w sesjach z ludźmi. Najważniejsze aby nie ominąć "kluczowego" momentu/chwili, specyficznego nastroju, a on często nie jest jeden ale wiele - reportaż ślubny. Tam nie ma czasu na improwizajcę ale będzie czas na "improwizację kreatywną" gdy narzędziem posługujemy się jak przedłużeniem ręki. Uff dotarłem do brzegu
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 12-10-2023 o 08:03
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bungalow Zobacz posta
    Trójkąt ekspozycji to podstawa. Wiem jak to działa i stosuje.
    Niestety w A czy S jeden bok trójkąta nad którym przez lata panowałem, okazuje się przybity gwoździem. Może zle - ktoś mi go trzyma. Choć po próbach stwierdzam że można go wyrwać. Ale gdzie odpadnie to loteria loteria. Czy mi to potrzebne?
    Lubie zdjęcia z ciemnym tłem, czasem lekko niedoswietlone lub lekko prześwietlone jak już pisałem wcześniej. Nie widzę z tym żadnego problemu przy M. Tryb A musisz wprowadzić korekcję guziczek i pokrętło. Po co?
    Kolega Cybulski nie pytał (kilkukrotnie) o trójkąt, tylko czy uwzględniasz pomiar ekspozycji. Widać nie uwzględniasz, ustawiasz parametry na czuja "bo tak lubię". W efekcie pozostaje polubić zdjęcia ze złą ekspozycją, jak piszesz Faktycznie, nie masz problemu w uzyskaniu złej ekspozycji przy takim sposobie pracy Niebywałe, żeby dorabiać filozofię do źle naświetlonych zdjęć.

Aha, gdybyś rozumiał inne tryby PASM nie pisałbyś rewelacji o "przybiciu" czegokolwiek. Automatyka w dobrym aparacie (nie tryb Auto) jest jak zaawansowany tempomat w aucie, utrzymujący prędkość i odległość od innych aut. Kto nie używał, nie rozumie i nie doceni. Kto ma chętnie korzysta dla wygody. To tak w nawiązaniu do analogii, które lubisz. Wiem, w rajdach auta ocierają się o siebie, ale to nie jest argument w prawdziwym życiu

Jeszcze raz. W trybie A ze sztywnym ISO aparat dobiera tylko 1 parametr, czas. Słownie: jeden. Identycznie jak w M z AutoISO. Potrzebujesz kontrolę nad przysłoną i ISO? Używasz A. Chcesz kontrolować przysłonę i czas, używasz M z AutoISO. Podobnie jest z S, użyteczny jeśli czas jest priorytetem. W każdym z trybów można dodać AutoISO, jeśli nie potrzeba większej kontroli nad tym parametrem. Nie wiem, czego tu można nie rozumieć. Wolisz machać kółkami i mieć część zdjęć z niewłaściwą ekspozycją, jak wyraźnie napisałeś? Zachodzę w głowę, w czym to ma być lepsze, ale naprawdę wolny wybór. Tylko po co ta krucjata i przekonywanie w miarę doświadczonych fotografów do swoich rozwiązań? To jest najbardziej kuriozalny wątek na forum od dawna.

Ps. Duże litery w netykiecie oznaczają krzyk i ich nadużywanie nie świadczy dobrze rozmówcy. https://poradnia-jezykowa.uni.lodz.p...y-w-interecie/ Proponuję trochę ochłonąć Wróć za tydzień do tego co napisał Jacek_Z i inni, poczytaj na spokojnie bo dostałeś naprawdę dużo pożytecznych informacji. Odwieś na chwilę swój upór a skorzystasz.

Pps. Ktoś pytał, po co jest P. Trybu P używałem pewien czas z aparatem analogowym. Na tamtym etapie, z tamtym sprzętem taka ograniczona kontrola ekspozycji mi pasowała i zdjęcia były prawidłowo naświetlone Ponadto w amatorskich aparatach tryb P jest jak Auto, tylko kukułka nie wyskakuje. Taki trick, pozwalający odróżnić się od amatorów błyskających w słoneczny dzień na wycieczce

Domyślnie

Powiem inaczej, nawiąże do wątku motoryzacyjnego.
    Bungalow - zapisałeś się do klubu gdzie My zastanawiamy się nad różnicą Posrche GT 911 turbo i bez turbo. A Ty mając Priusa przekonujesz, że ale on też jeżdzi, też przyśpiesza i też ma dobrą skrzynię atumatyczną czy manual.
    Dla Ciebie on szarpie gdy automat zmienia biegi więc korzystarz tylko ze skrzyni manualnej. Dla nas to jest często inny świat. My nie myslimy czy 60km/h jechać na drugim czy trzecim biegu ale ile osiąga do 200 i czy przy tej prędkości trzeba zwolnić przed zakrętem czy też spoko wejdzie.

nie da się z 7100 porównyuwać dzieisiejszych aparatów choćbyś się zaklinał. Ja się nie zastanawiam czy mi AF ustawi ostrość na oku, bo ustawi momentalnie ale czy będzie to 0,1 sek czy też będzie mulił 1sek. A moje R jest dużo wolniejsze od R5 tam to się dzieje powiedzmy 10 razy na sekundę z ustawieniami AF na oku, pomiaarami i prawidłowym doborem AE nawet jesli w ciągu sekundy przemieści się obiekt i zmieni się oświetlenie. Czy rozumiesz różnicę ? Twoje dylematy omawialiśmy tu gdzieś tak w czasach właśnie 7100/7200 Teraz ich nie mamy i mamy inny punkt odniesienia.

Porszę nie porównuj więc 7100 do tego co mamy bo nie ma do czego, Twój automat szarpie przy zmianie biegów i nie wiadomo czy dobiera właściwie optymalnie ten bieg. Tak to mniej wiecej jak ze starym Priusem, to nie jest Porsche GT 911 i nie będzie.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofz24 Zobacz posta
    No ale Fuji S5pro czy twoje nowsze Fuji bezlustro robi to..."normalnie i naprawde". A smartfony z ich HDR to sa jakies koszmarki "wyzarte" do granic mozliwosci.
    Problem w tym że już nie. Fotografujemy z dziewczyną na przemian aparatami i telefonami, i to co robi automat w dobrej klasy smartfonie to jest mistrzostwo świata. W aparacie muszę skorygować ekspozycję, potem wyciągać scenę w postprodukcji a tu mam to wszystko od razu po zrobieniu zdjęcia.

Strona 15 z 18 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni