Jakim sposobem ruch kółeczkiem zmienia DR matrycy?
Różne sesje - różne ustawienia. Robi sie je przed sesją. w trakcie sesji rusza się niewiele. Wymagane będzie duże DR - RAW 14 bit.
Różne sesje - rózne "scenariusze" nastaw wyjsciowych. Bardzo często robię bo lubię z użyciem AUTO-ISO (kilka lat temu bym w to nie uwierzył). Załóżmy, że mam sesje modelki, robię ją dajmy na to ARTem 85 mm. Załóżmy chcę GO jakie daje f/2. Choć mam stabilizacje matrycy ustawiam czas krótki, rzędu 1/200s bo modelka może sie lekko ruszyć. Jest pochmurno - ISO pracuje, czasami zerkam na jakim jest poziomie. W zakresie 400-1600 nie ma problemu. Jeśli jest ciemniej wydłużam czas na np 1/125, 1/100 i ISO nie przekroczy 1600. Jak jest ciemniej nie robię zdjęć, ewentualnie otworze szkło do 1.4.
Jeżeli modelka ma byc dynamiczniejsza to nadal f/2, ale czas 1/500. Nie może byc za ciemno, nie chce wychodzić poza ISO 1600. Po prostu wtedy nie fotografuje. Tryb M nic by tu nie zmienił, on nie daje więcej światła.
Jesli jest mocne słońce to czasami musze mieć przy f/2 krócej, 1/4000s, nawet 1/8000, bo ISO nie zejdzie mi nizej niż 64. Wtedy ISO sobie lata między np 64 a 200, mi to rybka, takie ISO jest doskonałe.
Fotografia ruchu - czas rzędu 1/4000 s, przysłona lepiej większa, może f/4 by AF na pewno złapał co trzeba w GO no i wiadomo, ISO pójdzie w górę. Takich zdjęć nie mozna robic gdy jest mało światła. Bywaja inne scenariusze, bywaja sesje z błyskiem itd. Za duzo by pisać co kiedy robię.
Podsumuje mój sposób pracy. W trakcie nawet całkiem długiej sesji (2 godziny?) ekspozycja sie nie zmienia o więcej niż 2 EV. ustawiam sobie przysłonę (f/2) i akceptowalny czas, widzę w jakim zakresie (tych 2 EV) będzie latało ISO. Akceptowalne - jest OK. Za wysokie - wydłużam czas by ISO latało w zakresie dla mnie akceptowalnym. Przysłony generalnie nie zmieniam bo by sie zmieniła GO.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami