Szukaj
Zdjęcie przedstawia kabel USB zwykłe na MICRO USBTakże może powinienem napisać to dokładniej w opisie.
@Pilej jak zdążyłeś zauważyć, to co w teorii brzmi pięknie, w praktyce już takie proste nie jest.Z wielką przyjemnością oglądam Twoje prace i cieszą mnie Twoje postępy.
Jeżeli na zdjęciu coś jest duże i centralne, to chyba wiadomo, co jest tematem zdjęcia.
- - - - kolejny post - - - - - -
Poza tym, nie kupuję tego. Tzn rozumiem fotografia produktowa... , rozumiem wprawki... ale założenie takiej fotografii jest takie, że oglądając zapragnę kupić. A raczej nie sądzę, by kogoś poruszyła na tyle, żeby zapałał chęcią zakupu przewodu USB-A -> micro USB. Raczej wychodzi z tego taki mocny surrealizm.
Niemal 100 lat Marcel Duchamp zaprezentował pisuar jako rzeźbę o nazwie fontanna. Czasami mam wrażenie, że @Pilej całkiem nieświadomie do tego nurtu nawiązuje.
![]()
Większość zdjęć przewodów komputerowych pokazuje po prostu na równi wszystkie wtyczki i to złączami do przodu. Tutaj nad kryterium "artystycznym" jednak dominuje kryterium praktyczne, by jednym rzutem oka widzieć, czy pasuje tam gdzie potrzeba czy nie.
Robienie z przewodu obiektu pożądania tutaj IMHO nie wychodzi, ale to moje zdanie.
Najbardziej wypasione, co znalazłem, to taki render:
Niby tak, ale na miniaturce to widziałem tylko wtyczkę USB, dopiero jak przez nią trafiłem dostrzegłem opis i w cieniu gdzieś tą wtyczuszkę micro USB.PS Obie wtyczki są blisko centrum![]()
No zawsze można dać. Tyle, że wtedy trzeba jedną wtyczkę przysunąć do matrycy lub drugą odsunąć (ewentualnie zmontować sklejkę z dwóch zdjęć z przesuniętą ostrością) i wtedy zaburzymy proporcje czyli właściwie jest to przeciwieństwo tego co napisałem. Można też chować część produktu w nieostrościach, ale skoro to zdjęcie produktowe to ja bym chyba wolał jednak tak tradycyjnie widzieć co "kupuję". Ale to ja (i zapewne jeszcze kilka osób). Ty jak widać widzisz to inaczej. Nie zmienia to faktu, że generalnie wypowiedziałem się bardziej w kwestii formalnej. Na zdjęciu jest również wtyczka micro. Podobnie tę wtyczkę przedstawia się na wielu zdjęciach produktowych. Tylko tyle.
- - - - kolejny post - - - - - -
Ogólnie to zapytałbym autora wątku zanim umieściłbym w nim jakieś w sumie nawet nie zdjęcie tylko render. Może pytałeś, nie wiem, ale tak już tu się kiedyś przyjęło i myślę, że to dobra praktyka.
O miniaturce tego renderka właściwie można napisać coś podobnego choć na twoim przykładzie wygląda to czytelniej. Pewnie przez to, że na zdjęciu Pileja dodatkowy akcent kładzie jeszcze odblask a micro ginie gdzieś w cieniu. Niemniej jednak jest to zdjęcie przedstawiające kabel kończący się wtyczką micro. A, że każdy kabel ma dwa końce to wszyscy wiemy.
Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 07-10-2023 o 15:35
Skontaktuj się z nami