Szukaj
Oj nie szalej tak Kawon..cena sugerowana przez Nikona na Europę, to ok 1800Euro... to nawet nie jest 7 tys, do osmiu deko brakujeJesli wierzyc zapewnieniom NP, to cena bedzie wynosci 6 tys z hakiem...i to raczej bliżej 6 niz 7
![]()
Ceny konkurencji są o tyle ważne, że wpływają na cenę danego body w danym systemie. Nie bardzo można od tego abstrachować. Tyle że należy brać pod uwagę cały rynek, a nie jedną puszkę i to z całym szacunkiem dla A700 ale przerastającą produkt Sony o klasę.
Pożyjemy zobaczymy. Myślę że na początku cena będzie się trzymać, bo Sony będzie chciało obdoić "systemowców".
Nie wiem na jakim pozoimie kształtuje się cena referencyjna canona ale nawet w drogich sklepach można go kupić za 4200.
Pozdrawiam
Marcin
To jest istotne dla producenta. On nie może porzegiąć z ceną by nie stracic starych klientów. Za niską - może dać, ale .. nie dają![]()
![]()
w każdym razie ja nie słyszałem skarg na to, że płaci się za mało za body.
No własnie piszę o tym, że dla Minolto - Koniko - Soniacza wybór to to co daje ta firma, a oferta C czy N jest mniej istotna. W dzisiejszych czasach nie ma jakiś wielkich odbić cenowych. Generalnie - porównywalna cena - porównywalny produkt. Albo jaśniej - wyższa cena - lepsze body.
Wg ciebie - canoniera 40D przerasta Sony A700 jak rozumiem. Ale to twój pogląd. Bo masz canona, jego szkła, jesteś do canona przyzwyczajony. Ale ci co mają Sony czy KM - sa przyzwyczajeni do stabilizacji matrycy a nie obiektywów, ustawień na gałkach i braku górnego wyświtlacza itd. Tak wolą, to lubią, tak wybierają. Na pewno wg nich 40D nie przerasta o klasę A700, a jest najwyżej mu równy. I mają argumenty - to trzeba przyznać. Matryca prawie 13 MP ze stabilizacją.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
W obliczu A700 i 40D jestem ciekaw co bedzie oferował nastepca D80.
Po wejsciu D300 na rynek i prawdopodobym zakonczeniu wtedy produkcji D200, Nikonowi pozostanie odmłodzić D80 i powalczyc wlasnie z 40D i Alfą. Moze byc ciekawie![]()
eee... chyba nie. Posiadacze A700 nie mają złudzeń, że nie jest to puszka na miarę 1D MK3 czy D3, ani nawet D300. Ale to są zdecydowanie droższe body. Mam kolegę który jak zaczął sie zajmowac fotografią to wszedł w praktikę, potem w Minoltę (klika body naraz, cała rodzinka foci), teraz ma cyfrę D7D. I juz od czasów analogowej Minolty żałował, że nie ma Minolta puszki profi. Stać go było na coraz lepszy sprzęt. Teraz dalej będzie w Sony.
PS
Najzabawniejsze jest czemu przed laty (lata 80-te) wszedł w minoltę. Bo ta miała w ofercie lampę makro z 4 palnikami naokoło, każdy z nich dawał sie osobno włączać. Lampy makro Nikona i canona takiej mozlwości nie miały. W tamtych latach nie było jak tego sprzętu pomacać, mało kto miał zachodni sprzet. Więc to kupił (w tamtych czasach zachodni sprzęt kosztował mnóstwo pieniędzy) a potem się okazało, że ta funkcja w praktyce jest mu nieżyteczna. Było zbyt blisko osi, bezcieniowo. Zrobił sobie zwykłe lampy na wysięgnikach novoflexa. Potem dochodziły obiektywy, kolejne body ... i miał za duzo sprzętu by zmieniać firmę.
Pewnie gdyby wtedy miał forum, mógł pogadać i popróbowac pracy z taką lampa makro - to by wybrał nikona czy canona. A tak jest Minolciarzem.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 25-09-2007 o 22:52
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Soniaczominolciarze po prostu nie maja innego wyboru - jezeli chca zmienic na cos lepszego zostajac w systemie to pojda po A700 bo przeciez nic innego aktualnie nie ma. To jak z Olkowcami ktorzy mieli swojego pro E1, potem tylko amatorki i wszyscy zacieraja rece na nadchodzacego E3 - juz kazdy zarzekl sie ze kupuje, nawet jak jeszcze nikt kolo niego nie staloczywiscie twierdzac ze bedzie najlepsza propucha na rynku
Mam nadzieje ze Sony pokaze niedlugo cos pro chocby po to zeby mozna bylo zobaczyc co oni wykombinowali - w koncu im wieksza konkurencja tym lepiej
![]()
Ostatnio edytowane przez shaolin ; 26-09-2007 o 06:15
Ale ustawien na galkach juz nie ma. Sony dalo guziczki ala Canon, bez gornego wyswietlacza. Jest to mocny krok wstecz w ergonomii w stosunku do D7D. Wlasciwie jako uzytkownik D7D jestem rozczarowany, nowy produkt jest mocno Canonowaty i tylko zatwardziali milosnicy bagnetu A moga sobie wmawiac, ze jest to nastepca / kontynuator rozwiazan z D7, D9, czy D7D.
Nikon F-501, Canon 30D
Każdy sądzi podług siebie.
Poczytaj trochę forum KKM a przekonasz się że nie ma tam wysypu fanatyków jedynie słusznego systemu, tak jak na innych forach
P.S. Z tym przerastaniem to po pierwsze poczekał bym do jakiś miarodajnych porówań i testów obu puszek, po drugie nie popadajmy w przesadę, trzeba spojrzeć trochę obiektywnie, Przykładowo C40D rejestruje dobre obrazy na wszystkich czułościach, niezły AF, jaka taka współpraca z lampą- To są bardzo ważne kwestie ale to jest praktycznie koniec zalet, wyświetlacz, ergonomia, AutoISO i parę innych rzeczy w puszkach C.. jest na dramatycznie nędznym poziomie.
albo kupią C, N, P, O - fakt że zmiana systemu jest kosztowna, ale nie przesadzajmy z tym brakiem wyboru, w systemie są tylko ci którzy chcą, ja widzę to tak: są lub nie długo bedą trzy ciekawe puszki różnych firm (D300, C40D, A700) i skupiam się na tym aby dobrać sobie sprzęt pod swoje potrzeby a nie siedzieć za wszelką cene w umiłowanym systemie i bawić się w "Kibola Fotograficznego"...dziecinada.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez albercikk ; 26-09-2007 o 09:54
Skontaktuj się z nami