Szukaj
Nie zauważyłem abym generalizował - pisałem wyraźnie o szkłach 50mm i 85mm czego Nikon nie ma. Natomiast to Ty - pisząc, że w szkle 85mm silnik USM działa tylko na wyobraźnię - nie miałeś widać tego szkła w rękach...
Powtórzę po raz kolejny - nie porównuję bezpośrednio tych szkieł. Wiem co to 2.8 i 4.0...
Rozpatrywałem je jako zakup świetnego tele w okolicach 2tys zł przez przeciętnego zjadacza chleba.
Ja przedkładam szybki i cichy silnik USM, równie pancerną obudowę i co najważniejsze - szkło nowe - ponad 2.8, mulasty i głóśny śrubokręt i niemalże "pełnoletniość" pompki Nikkora. Niemniej uważam , że to również świetne szkło.
Dwupierścieniowy 80-200 jest droższy od f/4 Canona o ponad 1000zł ( ok 2100 vs 3200) - dla kogo to "trochę" pozostawmy bez komentarza... Równie dobrze można napisać, że trochę droższy od dwupierścieniowego 80-200 jest Canon 70-200 f/2.8 (ok 4000zł) ze swoim błyskawicznym USM... Co chwila Cash Backi w Canonie - lada dzień kolejny - i te szkło tańsze o kolejne 150euro - no i różnicy nie ma...
Owszem jest - tego nie da się ukryć. Ale Canon kosztuje ok 3000zł a Nikkor przynajmniej 4500zł. Canon ma na dodatek stabilizację, która jest dla mnie znacznie istotniejsza od lepszej budowy. W końcu nie rzuca się szkłem po ścianach...Boję się pomyśleć ile kosztowałby taki standard w wykonaniu Nikona po dodaniu VR...
![]()
Ostatnio edytowane przez nowart ; 24-09-2007 o 15:25
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
Owszem, miałem.
W jednym i drugim systemie mozna dostac świetne tele w tej cenie, a to co Ty wolisz to inna sprawa....
A ja nie przedkładam
Przypominam po raz kolejny ze porównujesz szkla o zupelnie roznym świetle, powolujac sie na roznice w cenie. 30D tez jest drozszy od 400D, a ze komuś tam wystarczy 400D to juz zupelnie inna sprawa....
W koncu załapałeś... zapomniales jeszcze o 80-200 af-s w cenie podobnej do 70-200 ze swoim błyskawicznym USM....
Dostali po dupie od konkurencji, to musieli szybko opracować nowy....rewelacyjny system rabatówBo na nowe aparaty przyjdzie jeszcze troche poczekać
I znowy z tymi cenami....400D tez jest tanszy niz 30D, i co z tego ?
W takim razie przyznaję szczerze - skończyły mi się argumenty w rozmowie z człowiekiem, który nie widzi różnicy między 85mm szkłem napędzanym śrubokrętem a silnikiem ultrasonicznym...
... a niby od kogo tak dostali po dupie, że zostali zmuszeni do wprowadzania takich - od lat funkcjonujących i często wprowadzanych - promocji?
Nie zapomniałem, 80-200 afs to szkło od kilku lat nie produkowane i trudne do kupienia. Jak już się pojawia to w cenie wyższej niż nowy 70-200 USM...
I ostatnia prośba pod koniec naszej dyskusji kiedy to "w końcu załapałem" - 15 lat kolego szanowny nie mam ...
Dziękuję za rozmowę.
Ostatnio edytowane przez nowart ; 24-09-2007 o 16:41
Napisalem wyraznie ze w przypadku lekkich szkieł, korzyści z USM/AF-s są raczej niewymierne. Oczywiście jeśli chodzi o prędkość. Nikkor 85/1.4 IF to bardzo szybkie szkło, watpie by wstawienie af-s`a dodalo mu skrzydeł, choc pewnie kiedys dla św. spokoju to zrobią.
Wystarczy spojrzec na wyniki sprzedażowe chociażby D40 i innych lustrzanek segmentu amatorskiego.
Od lat to nie jest produkowana pompka, troche się zapędzasz...
Mozesz mieć nawet 10, bez różnicy.
Proszę
Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 24-09-2007 o 16:44
A ja pisałem wyraźnie o porównaniu najtańszych szkieł 85mm w granicach 1300zł a nie wersji 1.4 za prawie 4000zł.
Teorie sobie dorabiasz w mig dla własnych potrzeb...
aaa to z profi szkieł Canona na które od lat urządzane są cash backi zszedłeś na porównania produkowanego od niespełna roku D40? Faktycznie, Canon dostał po dupie dzięki niespełna rocznemu D40 dlatego od lat oddaje kasę za znacznie wyżej pozycjonowany sprzęt![]()
![]()
Dobre...
![]()
Kolejne filozofie - afs nie jest produkowany od 2004 roku kiedy to wszedł 70-200 afs, więc któż tu się niby zapędza...?
O Twoim ekstremiźmie i fanatyzmie krążyły legendy - jak widać całkiem słuszne. Szkoda, że czasem dochodzi do tego brak kultury... ale to już nie mój problem.
żegnam...
A to ciekawe, wczesniej pisales jedynie o 85...teraz dorobiles sobie cenę.
Gdzie to morze cashbackow na topowe szkła?
Raptem 3 lata...a Ty juz zdazyles taaaaką brodę mu dorobić.
Gdzie tu widzisz brak kultury? Rzeczowo wyłożyłem co trzeba (zaznaczając że jest dla mnie zupelnie bez znaczenia ile masz lat, w sieci wszyscy jesteśmy równi ) Na moje zupelnie pozbawione emocji uwagi o cenach i odpowiednikach w szklach zaczales sie gotowac pisząc ze Ty wolisz co innego - oczywiscie. Jak napisalem wyzej, to kwestia punktu widzenia. Nie kazde szklo ma bezposrednie odpowiedniki w dwoch systemach, ale to dziala w dwie strony. W puszkach wyglada to tez nieco inaczej....ale jak sie za bardzo nie wie co napisac...zawsze można jeszcze napisać o fanatyźmie. Bo Canon najlepszym jest, a ci co sądzą inaczej to fanatycy. Poza tym..widziales mnie kiedys na forum Canona prowadzącego Nikonową agitację? Nie sądze. Takich w odwrotną stronę trochę tu się kreci. Kogo wieć można nazwać fanatykiem?
Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 24-09-2007 o 17:44
Morza nie ma i raczej nie na topowe (z małym wyjątkiem) tylko ze średniej półki: http://www.photouniversal.de/templat...shBack2007.pdf. Miła rzecz zresztą już któryś raz.
Jam mam wrażenie, że znów temat wywołuje niepotrzebne emocje. Kolega powinien wyraźnie zmienić system i będzie szczęśliwy (czy aby na pewno to nie wiem). Ewidentnie oferta szkieł w obu systemach bardzo się różni i to ta oferta decyduje co dla kogo jest lepsze. Ocenianie tego w kategoriach bezwzględnych nie ma sensu.
Wg. mnie konkurencja na pewno zmusza firmę C do ruchów przyjaznych dla użytkowników i to bardzo. Z tego co było zapowiadane jeśli chodzi o 40D, a co zostało pokazane wynika jednoznacznie że chłopcy musieli trochę przysiąść.
EDiT: mam nadzieję że tekst o fanatykach nie był o mnie?
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 24-09-2007 o 17:51
Pozdrawiam
Marcin
NieJeśli nowart i ktokolwiek inny poczuł się przeze mnie urażony, to najmocniej przepraszam
Skontaktuj się z nami