Close

Strona 23 z 31 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 302

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    ...I ile zostaje w praktyce z tych 14mm?
    Możliwe, że tyle ile trzeba. Jak spoglądam na porównanie do lustrzankowego 14-24 z klipu powyżej to różnicy za bardzo nie widać więc całkiem możliwe, że ten Nikkor w rzeczywistości ma ogniskową np. w okolicach 13mm i zaprojektowano go tak by kąty widzenia pasowały dopiero po zastosowaniu korekty. To jest cena jaką płaci się za minimalizowanie sprzętu. I nie byłby to pierwszy taki przypadek. W moim systemie taki zabieg zastosowano w przypadku 28/2. Podobnie jest z najnowszą Sigmą 85/1.4.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Możliwe, że tyle ile trzeba. Jak spoglądam na porównanie do lustrzankowego 14-24 z klipu powyżej to różnicy za bardzo nie widać więc całkiem możliwe, że ten Nikkor w rzeczywistości ma ogniskową np. w okolicach 13mm i zaprojektowano go tak by kąty widzenia pasowały dopiero po zastosowaniu korekty. To jest cena jaką płaci się za minimalizowanie sprzętu. I nie byłby to pierwszy taki przypadek. W moim systemie taki zabieg zastosowano w przypadku 28/2. Podobnie jest z najnowszą Sigmą 85/1.4.
    Ja wiem, że tak się teraz robi obiektywy. Przecież takie zabiegi w MFT to norma. Mi chodzi tylko o to, że to szkło nie jakieś wybitne. Normalny przeciętny obiektyw za duże pieniądze.
    Na szczęście jest jakiś tam wybór... Albo jeszcze o tysiąc drożej, albo przez FTZ.

O następny kolega pisze, że u niego tego nie ma.... To czemu tylko obrazki ogląda?

ksh
    Gość

Domyślnie

Skoro nic niepokojącego nie widzisz w obrazku z tego szkła i nie dokuczają ci mierne lub nieostre rogi . To ci się ideał trafił... nie tylko tobie zresztą, jak tu czytam. Tylko pogratulować.
    Masz wadliwą sztukę i to bardzo, nie ma co dyskutować i upierać się że jest inaczej.
    Pomyśl troszkę, jakby ludzie mieli taką wadę w obiektywie to by hejtowali Nikona wszędzie, a do tego przyłączyliby się trolle Sony i Canona.

- - - - kolejny post - - - - - -

Mi chodzi tylko o to, że to szkło nie jakieś wybitne.
    Dlaczego ma być wybitny, bierzesz pod uwagę jego gabaryty i wagę ?
    Tylko ponownie napiszę, bierz pod uwagę obiektyw w pełni sprawny nie taki jak pokazujesz bo tam na 100% jest jakaś wada optyki albo zaliczył glebę albo coś w tym stylu, nie mam pojęcia.

I ile zostaje w praktyce z tych 14mm?
    14mm masz finalnie wyciągając aparat i obiektyw z pudełka, korekta jest częścią tworzenia obiektywów od dawna i Nikon tu nic nowego nie wymyśla.

Domyślnie

I ile zostaje w praktyce z tych 14mm?
    Zostaje 14. Sony czy Panasonic też podają ogniskową, a właściwie kąt widzenia już po korekcie dystorsji.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Masz wadliwą sztukę i to bardzo, nie ma co dyskutować i upierać się że jest inaczej.
    Pomyśl troszkę, jakby ludzie mieli taką wadę w obiektywie to by hejtowali Nikona wszędzie, a do tego przyłączyliby się trolle Sony i Canona.

Dlaczego ma być wybitny, bierzesz pod uwagę jego gabaryty i wagę ?
    Tylko ponownie napiszę, bierz pod uwagę obiektyw w pełni sprawny nie taki jak pokazujesz bo tam na 100% jest jakaś wada optyki albo zaliczył glebę albo coś w tym stylu, nie mam pojęcia.

14mm masz finalnie wyciągając aparat i obiektyw z pudełka, korekta jest częścią tworzenia obiektywów od dawna i Nikon tu nic nowego nie wymyśla.

Tak kolego, dwa obiektywy były uszkodzone, pewnie dlatego bo z jednej partii.

.

Domyślnie

Może w poniedziałek przed południem składane? W Taj przecie też potrafią zabalować.

Domyślnie

Trudno powiedzieć czy były uszkodzone, ale zamieszczam swoje całkiem przeciętne zdjęcie wakacyjne Z7 + 14-30/4, ekspozycja przy f14. Jest to jpg z surowego nefa bez żadnej obróbki. Zaznaczam, że na obiektywie siedział filtr UV HOYA Pro1 digital.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0214_00001.jpg
Wyświetleń:	136
Rozmiar:	208,0 KB
ID:	58218 Zdjęcie przekonwertowane CaptureNX-D. Warunki trudne bo ostre słońce co widać na niebie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Może w poniedziałek przed południem składane? W Taj przecie też potrafią zabalować.
    Być może nawet w niedziele pracowali i okazali swoje niezadowolenie uszkadzając wszystkie sztuki.
    Ok jak się z tego tematu wycofuję. Szkoda czasu na kopanie się z koniem. Kolega koesh ma rację. Moje sztuki były uwalone, a jego jest perfect . To nic że ma nieostre rogi, a ostry jest tylko środek.

Cytat Zamieszczone przez Krzysztofh Zobacz posta
    Trudno powiedzieć czy były uszkodzone, ale zamieszczam swoje całkiem przeciętne zdjęcie wakacyjne Z7 + 14-30/4, ekspozycja przy f14. Jest to jpg z surowego nefa bez żadnej obróbki. Zaznaczam, że na obiektywie siedział filtr UV HOYA Pro1 digital.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0214_00001.jpg
Wyświetleń:	136
Rozmiar:	208,0 KB
ID:	58218 Zdjęcie przekonwertowane CaptureNX-D. Warunki trudne bo ostre słońce co widać na niebie.
    Jak pięknie i bez winiety, te moje szkła musiały być uwalone.
    Problem polega na tym, że jak otworzę moje powyższe zdjęcie w capture NX-D to też mam śliczniutkie równiutkie zdjęcie bez winiety. Mnie ten fakt niepokoi, bo to ja chcę decydować jak obrabiać swoje zdjęcia.

Domyślnie

...Problem polega na tym, że jak otworzę moje powyższe zdjęcie w capture NX-D to też mam śliczniutkie równiutkie zdjęcie bez winiety...
    I po korekcji masz zdjęcie o ogniskowej 14mm.
    Bez korekcji, ogniskowa jest mniejsza ze znaczącymi wadami w rogach kadru.
    Dlatego Nikon deklaruje 14mm a nie 13 czy 12.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Myślisz że skorygujesz to lepiej ?
    Po co się w tym paprać, skoro masz to programowo przez Nikona załatwione.
    Nikon Z7 Z14-30/4 Z24-70/2,8; S50/1,4;S70-200 2,8; S60-600

Strona 23 z 31 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni