Close

Strona 23 z 30 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 302

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Przejrzałem surowe rawy z tego roku (Z7 +14-30/4) i mimo nakręconego filtra UV, wprawdzie slim, ale zawsze i nie zanotowałem takiej winiety.

Domyślnie

Może w poniedziałek przed południem składane? W Taj przecie też potrafią zabalować.

Domyślnie

Trudno powiedzieć czy były uszkodzone, ale zamieszczam swoje całkiem przeciętne zdjęcie wakacyjne Z7 + 14-30/4, ekspozycja przy f14. Jest to jpg z surowego nefa bez żadnej obróbki. Zaznaczam, że na obiektywie siedział filtr UV HOYA Pro1 digital.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0214_00001.jpg
Wyświetleń:	136
Rozmiar:	208,0 KB
ID:	58218 Zdjęcie przekonwertowane CaptureNX-D. Warunki trudne bo ostre słońce co widać na niebie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Może w poniedziałek przed południem składane? W Taj przecie też potrafią zabalować.
    Być może nawet w niedziele pracowali i okazali swoje niezadowolenie uszkadzając wszystkie sztuki.
    Ok jak się z tego tematu wycofuję. Szkoda czasu na kopanie się z koniem. Kolega koesh ma rację. Moje sztuki były uwalone, a jego jest perfect . To nic że ma nieostre rogi, a ostry jest tylko środek.

Cytat Zamieszczone przez Krzysztofh Zobacz posta
    Trudno powiedzieć czy były uszkodzone, ale zamieszczam swoje całkiem przeciętne zdjęcie wakacyjne Z7 + 14-30/4, ekspozycja przy f14. Jest to jpg z surowego nefa bez żadnej obróbki. Zaznaczam, że na obiektywie siedział filtr UV HOYA Pro1 digital.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC_0214_00001.jpg
Wyświetleń:	136
Rozmiar:	208,0 KB
ID:	58218 Zdjęcie przekonwertowane CaptureNX-D. Warunki trudne bo ostre słońce co widać na niebie.
    Jak pięknie i bez winiety, te moje szkła musiały być uwalone.
    Problem polega na tym, że jak otworzę moje powyższe zdjęcie w capture NX-D to też mam śliczniutkie równiutkie zdjęcie bez winiety. Mnie ten fakt niepokoi, bo to ja chcę decydować jak obrabiać swoje zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    ...Problem polega na tym, że jak otworzę moje powyższe zdjęcie w capture NX-D to też mam śliczniutkie równiutkie zdjęcie bez winiety...
    I po korekcji masz zdjęcie o ogniskowej 14mm.
    Bez korekcji, ogniskowa jest mniejsza ze znaczącymi wadami w rogach kadru.
    Dlatego Nikon deklaruje 14mm a nie 13 czy 12.
    "...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
    http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
    Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
    "Don Kichote to zły człowiek był..."

Domyślnie

Myślisz że skorygujesz to lepiej ?
    Po co się w tym paprać, skoro masz to programowo przez Nikona załatwione.
    Nikon Z7 Z14-30/4 Z24-70/2,8; S50/1,4;S70-200 2,8; S60-600

ksh
    Gość

Domyślnie

Przeglądałem teraz zdjęcia jeszcze i bez ruszania tylko to co wrzuca profil do Lr ( zresztą nigdy winiety nie ruszam obojętne czy to 14mm czy inaczej bo jest likwidowana poprawnie ).

Szkoda że w Lr nie da się wyłączyć tego profilu jaki jest w zdjęciu ( 6.14 ).

Załącznik 58222
    Ostatnio edytowane przez ksh ; 01-12-2021 o 00:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta

Szkoda że w Lr nie da się wyłączyć tego profilu jaki jest w zdjęciu ( 6.14 ).
    No właśnie....
    Napiszę najkrócej jak można. Chciałbym mieć wybór w jaki sposób obrabiać swoje zdjęcia. Nie muszę umieć zrobić tego lepiej, ale chcę móc to zrobić po swojemu.
    A jeśli nie mam ochoty, to ok, niech mi to robi automat

Domyślnie

Obawiam się, że wolność wyboru staje się passé...

ksh
    Gość

Domyślnie

Ale przecież w tym co pokazałeś automat nic nie zrobił bo jest tragedia.
    Ja nawet nie zwracałem uwagi na winietę, teraz wiem że jest bardzo mała ale po co mi ta wiedza potrzebna, co miałbym obrabiać inaczej ?
    Oczywiście mogli zostawić opcje włączenia/wyłączenia ale nie takie rzeczy Adobe robi i robił na siłę.

Strona 23 z 30 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni