Przejrzałem surowe rawy z tego roku (Z7 +14-30/4) i mimo nakręconego filtra UV, wprawdzie slim, ale zawsze i nie zanotowałem takiej winiety.
Szukaj
Przejrzałem surowe rawy z tego roku (Z7 +14-30/4) i mimo nakręconego filtra UV, wprawdzie slim, ale zawsze i nie zanotowałem takiej winiety.
Może w poniedziałek przed południem składane? W Taj przecie też potrafią zabalować.
Trudno powiedzieć czy były uszkodzone, ale zamieszczam swoje całkiem przeciętne zdjęcie wakacyjne Z7 + 14-30/4, ekspozycja przy f14. Jest to jpg z surowego nefa bez żadnej obróbki. Zaznaczam, że na obiektywie siedział filtr UV HOYA Pro1 digital.Zdjęcie przekonwertowane CaptureNX-D. Warunki trudne bo ostre słońce co widać na niebie.
Być może nawet w niedziele pracowali i okazali swoje niezadowolenie uszkadzając wszystkie sztuki.
Ok jak się z tego tematu wycofuję. Szkoda czasu na kopanie się z koniem. Kolega koesh ma rację. Moje sztuki były uwalone, a jego jest perfect . To nic że ma nieostre rogi, a ostry jest tylko środek.
Jak pięknie i bez winiety, te moje szkła musiały być uwalone.![]()
Problem polega na tym, że jak otworzę moje powyższe zdjęcie w capture NX-D to też mam śliczniutkie równiutkie zdjęcie bez winiety. Mnie ten fakt niepokoi, bo to ja chcę decydować jak obrabiać swoje zdjęcia.
"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
"Don Kichote to zły człowiek był..."
Myślisz że skorygujesz to lepiej ?
Po co się w tym paprać, skoro masz to programowo przez Nikona załatwione.
Nikon Z7 Z14-30/4 Z24-70/2,8; S50/1,4;S70-200 2,8; S60-600
Przeglądałem teraz zdjęcia jeszcze i bez ruszania tylko to co wrzuca profil do Lr ( zresztą nigdy winiety nie ruszam obojętne czy to 14mm czy inaczej bo jest likwidowana poprawnie ).
Szkoda że w Lr nie da się wyłączyć tego profilu jaki jest w zdjęciu ( 6.14 ).
Załącznik 58222
Ostatnio edytowane przez ksh ; 01-12-2021 o 00:25
Obawiam się, że wolność wyboru staje się passé...
Ale przecież w tym co pokazałeś automat nic nie zrobił bo jest tragedia.
Ja nawet nie zwracałem uwagi na winietę, teraz wiem że jest bardzo mała ale po co mi ta wiedza potrzebna, co miałbym obrabiać inaczej ?
Oczywiście mogli zostawić opcje włączenia/wyłączenia ale nie takie rzeczy Adobe robi i robił na siłę.
Skontaktuj się z nami