Close

Strona 21 z 30 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 302

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Można się zastanowić nad pierścieniem redukcyjnym z 82 na więcej, bo on sam jest bardzo cienki, ale wtedy filtr będzie drogi. Z filtrami ramkowymi też trzeba uważać, bo mocowałem uchwyt z systemu Hitech Firecrest 100, więc dość wysoka półka i zanotowałem również winietę na 14mm.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

https://m.youtube.com/watch?v=7UmUWfgKEtY
    Facet założył Nisi V5 i Haida M10 na 14-30

Domyślnie

To jest właśnie to o czym pisałem. Winieta pojawia się od pierścienia mocującego system na gwincie obiektywu. Gdyby zastosować pierścień redukcyjny z 82 na więcej, pewnie można by uniknąć winiety, lub ją zminimalizować. W moim przypadku Hitecha Firecrest System przy 16mm już jest całkiem poprawnie i można z tym, żyć, ale przy 14mm nie koniecznie.

Domyślnie

Czytam, co piszecie i oglądam (w ViewNX-i) RAW-y z 14-30 na ogniskowej 14 mm i żadnej winiety nie widzę. Używam filtra Marumi Fit+Slim MC.
    Teraz się zastanawiam, czy to zasługa filtra, czy programu w którym przeglądam i wywołuję RAW-y?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Walle Zobacz posta
    Czytam, co piszecie i oglądam (w ViewNX-i) RAW-y z 14-30 na ogniskowej 14 mm i żadnej winiety nie widzę. Używam filtra Marumi Fit+Slim MC.
    Teraz się zastanawiam, czy to zasługa filtra, czy programu w którym przeglądam i wywołuję RAW-y?

No popatrz... Ty to masz szczęście. Masz elegancką sztukę bez winiety. bez zniekształceń.
    A ja na taki paździerz trafiłem.

Redukcja winiety w puszcze ustawiona na normal.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_2220600 4.jpg
Wyświetleń:	152
Rozmiar:	1,03 MB
ID:	58187

I po korekcji winiety o +3,5 EV i "zgaszeniu" przepałów.

Nazwa:	_2220600 5.jpg
Wyświetleń:	149
Rozmiar:	1,11 MB
ID:	58188

To szkło musi być dobre, bo natywne. Nie jakiś kundel.
    I na pewno jest warte 1200 euro.

.
    Ostatnio edytowane przez paparapa ; 30-11-2021 o 12:03

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparapa Zobacz posta
    No popatrz... Ty to masz szczęście. Masz elegancką sztukę bez winiety. bez zniekształceń...
    A C1 ma w ogóle odpowiedni profil do 14-30, bo z tego co kojarzę to bez niego w LR też nie było różowo? Fro pokazywał takie zdjęcia. Edit: Coś mi się pomyliło i chodziło tam właśnie o C1 (od 8:18 ):

Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 30-11-2021 o 13:11

Domyślnie

No popatrz... Ty to masz szczęście. Masz elegancką sztukę bez winiety. bez zniekształceń.
    A ja na taki paździerz trafiłem.

Redukcja winiety w puszcze ustawiona na normal.

Nazwa:	_2220600 4.jpg
Wyświetleń:	152
Rozmiar:	1,03 MB
ID:	58187

I po korekcji winiety o +3,5 EV i "zgaszeniu" przepałów.

Nazwa:	_2220600 5.jpg
Wyświetleń:	149
Rozmiar:	1,11 MB
ID:	58188

To szkło musi być dobre, bo natywne. Nie jakiś kundel.
    I na pewno jest warte 1200 euro.

.
    Piszesz to tak, jakbym ci zepsuł obiektyw.
    Poniżej wklejam RAW-a i pokaz mi na nim winietę. Ogniskowa 14 mm, ma się rozumieć.
    DSC_2792.NEFDSC_2792.NEF

ksh
    Gość

Domyślnie

Masz jakąś uwaloną sztukę, może zaliczyło glebę gdzieś zanim dotarło do ciebie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Masz jakąś uwaloną sztukę, może zaliczyło glebę gdzieś zanim dotarło do ciebie.
    Koesh nie mam uwalonej sztuki. Testowałem w sklepie dwa egzemplarze, i z obu był ten sam efekt. Obiektywu nie kupiłem.
    Oczywiście tak wygląda obrazek bez korekt puszki w C1. Czy jak to nazywają profilu obiektywu.

A czy nie przeszkadza Ci miękkość i nieostrość rogów?
    To jest szkło do pejzażu a nie do portretu, gdzie ważny jest tylko środek. Ja wolę szkła do takich zastosowań z mniejszą winietą.
    Jeśli LR niweluje te rogi to oznacza że "ciągnie" brzegi rawa o prawie 5 EV, a tego co się nie da skorygować jest odcinana.
    A jeśli tak jest, to jakie korekty mogę jeszcze zrobić w tych miejscach aby nie wylazł jakiś szajs ? Przecież to widać.

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Zastanawiająca jest różnica między górą a dołem. Winietowanie powinno być symetryczne. Może źle założony tulipan?
    To był deszczowy pochmurny dzień. A w tej uliczce było dość ciemno tej wąskiej uliczce było. Pewnie dlatego tak wyszło.
    Jak robiłem zdjęcia tylko elewacji budynków bez nieba, to winieta była symetryczna.

ksh
    Gość

Domyślnie

Koesh nie mam uwalonej sztuki. Testowałem w sklepie dwa egzemplarze, i z obu był ten sam efekt. Obiektywu nie kupiłem.
    Oczywiście tak wygląda obrazek bez korekt puszki w C1. Czy jak to nazywają profilu obiektywu.
    Właśnie zainstalowałem triala C1, wyłączony profil i mam na 14mm malutką wwinięte równo w każdym rogu zarówno przy ostrzeniu bliżej jak i daleko ( jeśli to ma znaczenie dla wyłączonego profilu? ).

A czy nie przeszkadza Ci miękkość i nieostrość rogów?
    Mam już kilka tysięcy zdjęć za sobą, głównie wyjazdowo i jestem mega zadowolony z ostrości w całym kadrze.

Jeśli LR niweluje te rogi to oznacza że "ciągnie" brzegi rawa o prawie 5 EV, a tego co się nie da skorygować jest odcinana.
    Na moje oko to jakieś 2 EV ale winieta nie jest wielka i równa w każdym rogu.

A jeśli tak jest, to jakie korekty mogę jeszcze zrobić w tych miejscach aby nie wylazł jakiś szajs ? Przecież to widać.
    Jakby u mnie takie coś było to obiektyw na 14 dniach by leciał na wymianę.

Korekta w Lr jest idealna i jak widzę nie jest agresywna, w puszce na normal, nie ma degradacji po korekcie.

Strona 21 z 30 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni