Close

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 140
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    w szuwarach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pugilares Zobacz posta
    Canon QL 17, Mamiya RZ67 II, Pentacon 6.
    Szkoda nocy na takie żmudne rozważania...

Domyślnie

Tak dla zabawy zrobiłem doświadczenie, a mianowicie sprawdzałem to opóźnienie empirycznie. Iphone ze stoperem, na to Z7. W momencie robienia zdjęcia obraz się zatrzymuje na tyle że można zapamiętać wartość. I tak dla monitora różnica pomiędzy ostatnim wskazaniem a zdjęciem to około 0,12 sek, w wizjerze od 0,12 do 0,14. AF-C. Natomiast nie ma żadnego problemu na uchwycenie konkretnego czasu na zdjęciu, namierzając czas drugim, wolnym okiem. Polecam dla zabawy - wprawy.

Domyślnie

Nie znam tego Canona, ale wymienienie tu Pentacona Six i Mamiy RZ Pro II traktuje w kategorii żartu. Dodam że Mamiya była moim niemal podstawowym aparatem blisko 10 lat, a sprzedałem ją w tym roku. Został mi jeszcze Sekor 250 do sprzedania. Mamiya ma ogromne lustro i ma lag chyba z 1s
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 08-08-2021 o 15:43
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patronat Zobacz posta
    Tak dla zabawy zrobiłem doświadczenie, a mianowicie sprawdzałem to opóźnienie empirycznie. Iphone ze stoperem, na to Z7. W momencie robienia zdjęcia obraz się zatrzymuje na tyle że można zapamiętać wartość. I tak dla monitora różnica pomiędzy ostatnim wskazaniem a zdjęciem to około 0,12 sek, w wizjerze od 0,12 do 0,14. AF-C. Natomiast nie ma żadnego problemu na uchwycenie konkretnego czasu na zdjęciu, namierzając czas drugim, wolnym okiem. Polecam dla zabawy - wprawy.
    Dobrze dobrze ale teraz ustaw H+ czyli 12 klatek - ustaw się prostopadle kilkadziesiąt metrów do jakiegoś obiektu który będzie się przemieszał powiedzmy co najmniej 100 km/h ( orientacyjna prędkość awionetki przy starcie - nie mówię już 400-500 km/h) i na tele (nie na szerokim) spróbuj poprowadzić za obiektem cały czas robiąc 12 kl/s. Zobaczysz co się zacznie dziać po kilku pierwszych klatkach - to samo co z tym ptakiem tylko że kilka razy mocniej https://youtu.be/31n0NJiFcvM?t=902 .

Robiąc na "H" lag już nie jest taki dokuczliwy bo następuje tylko ściemnienie jak w dslr ale mamy tylko 5.5 klatki - zresztą Nikon przestał to chyba ukrywać bo dokumentacji rozwiązywania problemów masz : https://nps.nikonimaging.com/technic.../continuous_h/
    dla H -
    "Display during burst - Goes dark during metering"
    a dla H+
    "Display during burst - Image review (lags subject motion)"
    im szybciej porusza się obiekt ruchem nieprzewidywalnym tym robi się weselej - ja sobie radziłem prowadząc samolot na drugie oko i czasami coś tam się udało jak się serią strzeliło.
    Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 08-08-2021 o 15:46

Oszczędny w słowach
    Miasto
    w szuwarach

Domyślnie

Im dalej z tymi opiniami, komentarzami to dochodzę do wniosku że Z6II to bardzo dobry aparat ale na 100% nie do ptaków.Tam tylko lustro i to jednocyfrowe

ksh
    Gość

Domyślnie

Praktycy dostrzegają wady

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paapaj Zobacz posta
    Im dalej z tymi opiniami, komentarzami to dochodzę do wniosku że Z6II to bardzo dobry aparat ale na 100% nie do ptaków.Tam tylko lustro i to jednocyfrowe
    Znam kilka osób które Zetki używają - rozmawiałem z foto przyrody i jest zachwycony Z7 ale on najczęściej używa gimbala i siedzi w czatowni i innych tego typu "okopach" . Co do jednocyfrowych aparatów to już różnie bo niektórzy preferują cropowanie a wtedy zostaje Ci D850 / Z7 II - w sumie wszystko zależy co robisz bo na kolibry czy trzciniaki z Zetką chyba bym nie poszedł ale czaple, kormorany a może i orły pewnie się da.

He he czyli patrz w tym momencie spec od fotografii przyrodniczej mówi to co ja opisałem obserwując Z6 na lotnisku i boisku https://youtu.be/YqKaUjjaA70?t=314 za co niektórzy mi do gardła się rzucali że głupoty piszę .
    A koleś robił zdjęcia na topowych szkłach PF i konkluzja ta sama z poleceniem do szybkiego sportu/ przyrody ( i ode mnie lotnictwa) poleca D500/D850 i D5/6 .
    Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 08-08-2021 o 16:53

Domyślnie

No ok, samoloty i ptaszory ok, ale nie wciskajcie kitu że za dzieciakiem nie nadąża, mam Z7 i to typowo portretowy aparat, jak dzieciaki skaczą na trampolinie to mam ostre foty, pomijam że w filmie mówią chyba o trybie auto.
    Nikon Z7 Z14-30/4 Z24-70/2,8; S50/1,4;S70-200 2,8; S60-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Myszowor Zobacz posta
    No ok, samoloty i ptaszory ok, ale nie wciskajcie kitu że za dzieciakiem nie nadąża, mam Z7 i to typowo portretowy aparat, jak dzieciaki skaczą na trampolinie to mam ostre foty, pomijam że w filmie mówią chyba o trybie auto.
    Ja od zawsze twierdziłem ze Zetki do eventów i wolniejszych kadrów czy krajobrazów są bardzo ok i to już pierwsza generacja - z tym że tam koledzy od nocnych klubów mówili, że jedna ver II lepiej sobie radzą w zmiennym oświetleniu przy nieodświetlonych scenach. Szybsze akcje też coś tam przy pewnym doświadczeniu da zrobić waląc seriami ale to już mniejsze lub większe rzeźbienie . Może tak samo jak D750 da się coś zrobić na lotnisku ale to nie będzie to co daje D500 czy D850 . Gdyby nie "wirus" foto lotniczego pewnie bym grzecznie na Z6 dalej siedział bo po zmianie na R5 nie mogę sobie z kolorami i ziarnem jakoś poradzić .

ksh
    Gość

Domyślnie

Każdy z producentów wspominał i wspomina o tym że porównywanie do lustrzanek ma sens jeśli an rynku jest bezlustro, które można porównać do danego modelu lustrzanki.
    Z6 to porównywałbym do linii lustrzanek jak D600, oczywiście mając na uwadze ile czasu minęło od premiery i jakby taka lustrzanka obecnie działała, to jest coś właśnie jak Z6/Z6II.
    Z7 był i jest dziwnie ulokowany, to raczej efekt obecności i dominacji Sony, więc powstało coś takiego w Nikonie, nie porównywałbym tego do D850, to raczej taki D750 z dużą matrycą.
    Z9 będzie to pierwsze bezlustro, które śmiało ma zastąpić najlepsze lustrzanki, czy Canon tez tak odważnie będzie twierdził z nowymi modelami to zobaczymy.

Mamy jeszcze świetne Z5 i to powinna być linia D600 ale jest inaczej, to jest obecnie najlepsza budżetowa pełna klatka na rynku, ani canon ani sony nie mają takiego sprzętu.
    No i jest jeszcze miejsce na Z8, który powinien być właśnie czymś co przewyższy możliwościowości obecnego D850.

Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni