Jedyne opóźnienie to wybudzenie aparatu, w lustrzance jest szybciej, w bez lustrze trzeba się przyzwyczaić aż ekran odpali.
Szukaj
Jedyne opóźnienie to wybudzenie aparatu, w lustrzance jest szybciej, w bez lustrze trzeba się przyzwyczaić aż ekran odpali.
Nikon Z7 Z14-30/4 Z24-70/2,8; S50/1,4;S70-200 2,8; S60-600
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Z6 początkowo miała być zapewne aparatem jak później wypuszczone Z5, nawet potrafili z cenami szaleć, jednak jak wypuscili Z5 i w planach były dwójki to zmienili "taktykę" i Z6 powoli zaczęto usuwać z oferty, ten aparat troszkę im psuje cały układ cenowy.
Ja osobiście Z6 pierwszy polecam, świetny aparat na wiele lat, większość amatorów nawet nie wykorzysta jego możliwości, a zawodowcy wiedzą już co aparat potrafi.
W lustrzance widzisz fizycznie do czego celujesz a bezlustrze lampisz w wyświetlacz który jest umieszczony w miejscu optycznego wizjera i ma mniejsze lub większe opóźnienie w wyświetlaniu. Jeśli twierdzisz inaczej wyjaśnij mi z co się dzieje na tym fragmencie recenzji który wcześniej dałem. Dlaczego obraz ptaków traci płynności w momencie robienia zdjęcia i co Twoim zdaniem oznacza zwrot „viewfinder lag” pewnie nie wiedzą o czym mówią. Chciałbym zauważyć jeszcze jedno te ptaszki nie latały 400-500 km/h i do tej Zetki było zapięte topowa stałka 500 mm f/4 kosztująca x2 tyle co body więc lepszej sytuacji na tą chwile nie ma. Ciekaw kiedy Nikon wyda w końcu jakiś tele natywny oprócz 70-200.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 07-08-2021 o 01:03
Prędkość liniowa nie ma znaczenia. Znaczenie ma kątowa.
Boeing wysoko na przelotowej leci 900 km/h a ... niemal stoi w miejscu jak go robisz szerokim kątem. Ktoś przebiegający obok fotografa będzie bardziej wymagającym obiektem niż np. myśliwiec.
Nie liczy się jak szybko w przestrzeni coś się porusza, tylko jak bardzo się przesuwa na pikselach matrycy. Liczy się odległość od obiektu, kierunek ruchu obiektu i kąt widzenia obiektywu.
Natywny telezoom by się przydał. W road są 100-400 i 200-600 (to może być coś fajnego). Canon już ma 100-500 dla amatorów, ma dwa pro 400/2.8, 600/ 4.0 i ... szkła, z których się naśmiewano, bo f 11 - 600 i 800 mm. Ale one są tanie, małe i schodzą! (w końcu przecież można podnosić ISO).
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ustalmy jednofizykę w szkole miałem - ok może to było dawno ale jeszcze coś pamiętam a w tej materii nasz minister chyba przy podręcznikach nie grzebał jeszcze
.
Druga sprawa kto szerokim kątem robi na FL320 (prawie 10 km) benka ? Już pomijam że będzie to kropeczka na niebie to robienie autobusów z paxami to nie moja bajka - mało co się dzieje, siedzenie na drabinie pod płotem żeby mieć ostrą śrubę w podwozi mnie nie rajcuje.
Co do biegacza robiłem kilka razy Z6 biegi/półmaratony i dla mnie w przebiegających nic wybitnie trudnego nie ma ale gdy kilkadziesiąt metrów od Ciebie F-15 na dopalaczach przeleci kilka metrów nad ziemią i nagle odbije mocno w górę to człowiek i AF ma co robić żeby to bydle utrzymać w obiektywie i złapać ostrość.
Gdyby Z6 II / Z7 II miały taki AF jak R5 i nielagujący wizjer to uwierz mi Sigma Sport 60-600 robi robotę i nie zmieniałbym systemu - jak skończy się embargo Rzecznika jednostki to wrzucę kilka fotek z ostatnich ćwiczeń jetów - pierwszy raz od 2 lat (miesiąc temu sprzedałem Z6) przeglądając zdjęcia stwierdzam że za dużo zrobiłem ostrych takich samych ujęć. Szkoda że Nikon nie odrobił lekcji przy ver. II bo Zetki są naprawdę przyjemne i gdyby tak ten wizjer z AF podkręcić to byłby wół roboczy jak kiedyś D850 - Z 7 II.
Czyli miałeś Z6 i twierdzisz że R5 jest lepszy od Z6II i Z7II, nawet chwili zastanowienia się nad ceną, nad różnicami itd ?
Śmiesznie wygląda wytykanie sprzętowi za 6tyś zł że jest gorszy od sprzętu za 18tyś zł.
Jak tu dyskutować ?
Czytałeś dwa posty wyżej gdzie pisałem ze miałem w testach Z6 II i Z7 II czy od razu go gardła się będziesz rzucał ? Pewnie też nie doczytałeś że R6 który jest odpowiednikiem obecnie Z6 II ma ten sam AF ( a podobno nawet lepszy bo mniejsza matryca) co R5 więc jeśli zestawię Z6 II vs R5 będzie to samo ? Umknęło Ci też jak widzę to że pisałem że dla mnie praca AF Z6 i Z6 II / Z7 II jest taka sama na lotnisku i że jak widzę z tej recenzji co wrzucałem ten przycinający się na ptakach ekran Z7 II to od razu Z6 moja mi się przypomina?
Zanim dokonałem wymiany systemu i dostałem po kieszeni uwierz mi że przetestowałem wszystkie możliwe warianty zastania z Nikonem - niestety jedynym rozwiązaniem do szybkiego foto lotniczego obecnie od Nikona to 5-6 letnie lustra D500 i D850. Kupowanie ich teraz w dobie rewolucji bezlustrowej gdzie konkurencja już wyprowadziła atak i szykuje kolejne produkty było nielogiczne (znowu problemy z kalibracją Sigm itp) do tego nowych teleobiektywów dla Z serii jak nie było tak nie ma bo one pewnie poprawiłby pracę AF ale pewnie cena byłaby taka że mogę Sigmę Sport 70-200 i 60-600 kupić za jedno takie szkło
.
Ostatnio edytowane przez Ketchup ; 07-08-2021 o 14:32
Skontaktuj się z nami