Close

Strona 236 z 272 PierwszyPierwszy ... 136186226234235236237238246 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 351 do 2 360 z 2712

Domyślnie

Wystarczy uświadomić odpowiedniej grupie nabywców, że ich LCD "wypala się", pokazać to na wykresach i pojawi się popyt na nową usługę . Bo inaczej przecież nie da się oglądać tv

Domyślnie

@Rafał_Sz, z tego co mi wiadomo, bo szczegóły techniczne są objęte tajemnicą producenta, procesor analizuje napięcia przewodzenia poszczególnych diod. Te, które z uwagi na zużycie odstają od innych, są mapowane skorygowaną tabelą napięć.

ksh
    Gość

Domyślnie

OLED nawet modele najnowsze nadal mają problem z utratą barwy niebieskiej i tylko programowe kombinacje to ratują na jakiś czas, a że problem istnieje i to poważny podaje nawet producent.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    OLED nawet modele najnowsze nadal mają problem z utratą barwy niebieskiej i tylko programowe kombinacje to ratują na jakiś czas, a że problem istnieje i to poważny podaje nawet producent.
    Co roku wjeżdża do mnie ekipa kalibrować monitory. Przy okazji robią też TV. Po roku w OLEDzie nie była potrzebna żadna korekta. Jak żyć?
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

ksh
    Gość

Domyślnie

Ja napisałem o technicznym problemie, który istnieje, a producenci doszli do pewnych granic opłacalności w rozwijaniu OLED, czyżby powtórzyła się historia z plazmami ?
    Wielcy na rynku opracowują nowe technologie wyświetlaczy, które mają im dać zarabiać tak jak np na przestarzałym LCD TFT, który ma tak wielką sprzedaż nadal.

Mimo że OLED jest na rynku i ma swoje zalety to pojawiają się np takie konstrukcje jak QNED, a technologia kropki kwantowej jest nadal rozwijana intensywnie, jak nie wiadomo o co chodzi... a tu raczej wiadomo że chodzi o kasę.

Domyślnie

Nie doszli do granic. Jest już wprowadzana najnowsza technologia OLED. Zasada działania ta sama, użyto innego, zdecydowanie wydajniejszego "luminoforu".

Do tego tak jak napisałeś wchodzą nowe technologie i bitwa będzie się rozgrywać już bez udziału LCD. LCD staje się zbyt drogie w produkcji i ma pewne wady których nie rozwiązano do dzisiaj.

Nie można również zapominać o wygasających patentach na różne ficzery oraz o tym, że Chińczycy nie odpuszczą niczego, na czym można latwo trzepać kasę.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

...Mimo że OLED jest na rynku i ma swoje zalety to pojawiają się np takie konstrukcje jak QNED, a technologia kropki kwantowej jest nadal rozwijana intensywnie, jak nie wiadomo o co chodzi... a tu raczej wiadomo że chodzi o kasę.
    Chyba chodziło o QLED, aczkolwiek to zupełnie inna technologia (bardziej zbliżona do tradycyjnego LCD) w odróżnieniu od OLED.
    Choć nie wątpię, że będą lepsze technologie od OLED czy QLED (chyba nawet już są, MicroLED ? )

Domyślnie

QLED ma się upodobnić symbolem do OLED i wprowadzać ludzi w błąd, jakoby było to coś zbliżonego. LCD jest na rynku już długo i jedno z praw reklamy mówi, aby przedstawiać ciągle coś nowego. Stąd się wzięły skróty będęce wręcz ordynarną manipulacją: TFT, LED, QLED, microLED (Samsung), MiniLED (LG QNED), kiedy to wciąż dokładnie taki sam LCD.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 13-07-2021 o 21:46

ksh
    Gość

Domyślnie

NIE chodziło o QLED tylko o QNED.
    QuantumDot + NanoCell ale to oczywiście nadal LCD.

Domyślnie

NIE chodziło o QLED tylko o QNED.
    W takim razie przepraszam. Nie znam technologii QNED, na czym polega, w czym jest dobra, czy lepsza, od typowego LCD czy OLEDa

Strona 236 z 272 PierwszyPierwszy ... 136186226234235236237238246 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów