Close

Strona 1824 z 1914 PierwszyPierwszy ... 82413241724177418141822182318241825182618341874 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 18 231 do 18 240 z 19131

Domyślnie

Nie no, bez jaj. Jak kupuje nowy sprzęt za kilka tysięcy, to mam prawo wymagać, że będzie fabrycznie zaplombowany. Tłumaczenie sprzedawcy, że musi otworzyć, żeby sprawdzić czy wszystko jest? Tak, ekspedient pracujący 2-3 m-ce, na pewno się orientuje, co ma być w takim pudełku. Jak coś ma brakować, to najprędzej zgubi się podczas takiego sprawdzania Musi włożyć wypełnioną gwarancję? Ciekawe, dwa dni temu przyszedł do mnie nowy a6100 i był nie otwierany, bez wypełnionej gwarancji. O dziwo niczego ne brakowało. Oczywiste jest, że otwarte zestawy powinny być sprzedawane po nieco obniżonej cenie, a klient powinien mieć świadomość, że taki kupuje.
    Kiedy kupowałem a6000, a było to w sklepie stacjonarnym, plomba była zerwana. Na moje pytanie o to, pani uraczyła mnie właśnie ta bajeczką, że sprawdzają bo często brakuje czegoś. Uwierzyłem jej, ale dysonans pozostał. Okazalł się potem, że aparat miał już 200 fot nacykane. Pewnie sprzedawca sprawdzał czy działa. Aparat działał potem bezawaryjnie przez 6 lat, więc no big deal. Ale był to sprzęt, jak się można domyślić - po zwrocie, a sprzedawany jako nowy.
    Ostatnio edytowane przez sandor ; 23-05-2021 o 09:25
    a7c + 24 1.8 + 35 1.8 + 75 1.8 + 24-70 + 28-200

Domyślnie

@sandor A jaki miałeś soft? Najnowszy czy sam aktualizowałeś? Widziałeś przeceny aparatów, bo mają stary soft? Proste pytania, ale jakoś zwolennicy dziewictwa nie potrafią wprost odpowiedzieć.
    Być może są sklepy sprzedające aparaty bez wnikania, jaki jest soft, niech się klient martwi. Domyślam się, że mogą to robić nawet taniej. Dla mnie to dopiero nie jest ok.
    Ponadto zaklejenie pudełka to akurat najmniejszy problem, niech się klient cieszy

A propos otwierania w sklepie. Zamówiłem parę miesięcy temu Tamrona 28-200 w Cyfrowe. Poszedłem do sklepu i mówię, że chcę odebrać ale wcześniej zajrzeć do pudełka, bo nie widziałem na żywo tego obiektywu i czy nie jest to zwyczajnie jakiś fu...up (podchodziłem do tego zooma jak do jeża). No... sprzedawcy zrobili takie miny, jakieś zastrzeżenia, dyskusje. Jak słyszę o tym wybieraniu z kilku sztuk to generalnie mam ubaw

Domyślnie

Wracając do rzeczy przyjemniejszych to sobie wirtualnie porównałem 28/1.8G to ze zdjęcia z 20/1.8G. Ta sama średnica filtra i chyba bardzo podobna długość. Jedna soczewka mniej więc waga pewnie też będzie zbliżona. Czyli dramatu nie ma, ale też i nie ma porównania ze starym 28/2, który był naprawdę kompaktowy. Oczywiście optycznie nowe 28 pewnie będzie lepsze.

Co do zmiany softu w aparacie to akurat w sony jest to proste i prawie bezobsługowe. I nawet jeśli sklep nam wgra najnowszy soft to całkiem możliwe, że za kilka miesięcy przestanie on być najnowszym. Do swojej 3ki wgrywałem już ze 3 najnowsze

Domyślnie

Serio? W nowym aparacie mam sprawdzać jaki jest soft? Wszystko śmiga rewelacyjnie. Nie interesuje mnie jaki jest soft. Jak kupię stary 5 - letni aparat, to zajrzę z ciekawości jaki tam jest soft. Jeżeli już, to aktualizację softu powinni robić w jakimś Sony Polska, czy tam Center i po takiej operacji powinna być naklejona nowa plomba.

Dokładnie, jak Cz4rnuch zauważył, nie wiem jak u innych producentów, ale w Sony nie jest problemem samodzielnie sobie taka aktualizacje wgrać
    Ostatnio edytowane przez sandor ; 23-05-2021 o 09:38
    a7c + 24 1.8 + 35 1.8 + 75 1.8 + 24-70 + 28-200

ksh
    Gość

Domyślnie

@sandor możesz sobie pisać co chcesz, a rynek i tak ma ciebie.... realia są inne.
    Kwestia co jest złe w tych praktykach czy tam procedurach.
    Osobiście wolę tak jak mi sprzedawało abfoto, otwarcie przy mnie nowego sprzętu, wypełnienie karty gwarancyjnej, strzelenie jednego zdjęcia i wgranie nowego softu, jako klient pełna satysfakcja, a sklep ma zapewnione kwestie wydania sprzętu i przelewa całość już od tego momentu na gwarancję czy ochronę posprzedażową, a nie że jakiś sprzedawać coś zawalił i klient potem wraca ze sprzętem bo mu brakuje w komplecie czegoś i nikt nic nie wie czy to cebulakowy oszust czy faktycznie tak było.

Dziwne że to co jest dobrą praktyką i dobrą obsługą klienta traktowane jest jako coś złego.

Teraz kwestia zakupu zdalnego, tu mamy wszystko wywalone do góry nogami, a takie molochy jak np amazon mają tysiące ludzi, którzy mogą po drodze narobić różnego dziadostwa łącznie z wysłaniem sprzętu ze zwrotu albo po zgłoszeniu uszkodzenia.

Podsumowując nie ma co się co upierać że ma być tak czy siak bo wszystko weryfikuje rynek, dostępność towaru, cena ale i ludzie od magazynu po wysyłkę czy ladę sklepową.

Domyślnie

Koledzy, piszecie, że może sklep wgrywa soft. Tylko u mnie oni słowem o tym nie wspomnieli. Natomiast jak pisałem, tłumaczenie, że weryfikują czy wszystko jest kompletne (oczywiście, niby wyrywkowo) kompletnie mnie nie przekonuje. Teraz tak chcieli mi też pewnie wcisnąć obiektyw. 200-600 miał być po 27 maja dopiero bo nigdzie nie było. Tymczasem nagle, dostaję sms, że jest gotowy gdzieś w Katowicach do odbioru. Na moje zapytanie jakim cudem, okazało się, że niby jakiś klient nie dostał leasingu... a jak dla mnie, pewnie ktoś go zwrócił i dlatego wskoczył na stan. Ale to takie moje przypuszczenia. Może jestem trochę przewrażliwiony, ale po prostu chcę aby traktowano (nie tylko mnie) klientów uczciwie.
    D7200+Nikkor 10-24 f3.5-4.5G ED+Nikkor 18-105+Tamron SP AF 90 f2.8 Di MACRO 1:1+Nikkor AF-P DX 70-300G ED VR+Nikkor 50 1.8G+Sigma A 18-35 1.8+Sigma S 60-600

Domyślnie

Proste proste, ale pudełko trzeba otworzyć

U mnie stara 28/2 poległa głównie z uwagi na nie pasującą ogniskową oraz rozdzielczość, która trochę ograniczała możliwości kadrowania. W mieście ciągle coś mi się nie mieściło, ciut brakowało tej szerokości. Mimo, że to jedyny obiektyw w którym udawało mi się w LR odzyskać trochę szerokości W krajobrazie była całkiem ok, nawet więcej, zaskakująco ok. Ładnie pracowała pod światło i robiła nawet gwiazdki słoneczne. Trochę jednak zniechęciłem się do tej ogniskowej.

Odkopane z 28/2

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC03910_m.jpg
Wyświetleń:	108
Rozmiar:	525,2 KB
ID:	51697

Domyślnie

Kity z tymi pudełkami.
    Aparat automatycznie powinien robić sprawdzenie softu przy podpięciu kablem i je aktualizować, telewizory, smartfony itp. tak robią, żadna filozofia, szybki postęp to wymusza, nie ma co jojczyć że ma być wgrany najnowszy 3 lata od premiery, to nie jest toster tylko zaawansowany sprzęt elektroniczny, a uopgrade softu to nie są czary.
    Kupuje się zazwyczaj w najtańszym internetowym sklepie a potem zdziwienie że otwarte, no skądś ceny się biorą. Jakby zwrot obniżał wartość egzemplarza o np. 200zł to nówki musiałyby kosztować te 200zł więcej niż płacimy żeby to zrównoważyć. Zresztą zapytać też można czy fabrycznie zapakowany i jak coś zwrócić. Będzie popyt na nieotwarte pudła to będzie korekta cen i dostosowanie do klienta.
    Natomiast ostatecznie trzeba podejść na luzie. Otwarte pudełka wynikają imo z jednej rzeczy. Z naszego prawa do zwrotu towaru. I nie dziwię się że sklep otwiera pudełko... I nie żeby sprawdzić czy wszystko jest, każde pudełko jest pewnie fabrycznie ważone czy ma dokładnie idealną wagę, natomiast trzeba to zrobić żeby np. spisać nr seryjny sprzętu. Jak dostają zwrot z oczywiście już otwartym pudełkiem to przecież klient mógł tam wsadzić inny egzemplarz. Ludzie do sklepów zwracali klocki lego po ostrożnym otwarciu i wyjęciu klocków i wsadzeniu zamiast nich worków z kapslami i potem kolejny klient zdziwiony że 'nówka' pudełko a tu dziwne rzeczy w środku
    No a przy okazji zrzeknięcia się prawa do zawsze zaplombowanego pudełka mamy prawo 'za free' sobie otworzyć sprzęt, oglądnąć , przestrzelić, i to w lepszych warunkach niż w sklepie, w zasadzie można taki sprzęt zabrać nawet na wycieczkę.
    Potem sklep na pewno sprawdza przebieg, stan, kompletność żeby kolejny klient miał idealnie.
    Można oczywiście kupić tańszą używkę ale wiąże się to zawsze z krótszym okresem gwarancji sklepowej. No i ciężko takie rzeczy znaleźć, raczej od razu wracają do sklepu. No i nikt nam tego nie sprawdzi wcześniej więc jednak ryzyko.
    A sklepowe pokazówki są jednak mocniej styrane i przestrzelane i sprzedawane w obniżonych cenach więc takiej podmianki bym się nie obawiał.
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    ...U mnie stara 28/2 poległa głównie z uwagi na nie pasującą ogniskową oraz rozdzielczość, która trochę ograniczała możliwości kadrowania. W mieście ciągle coś mi się nie mieściło, ciut brakowało tej szerokości...
    U mnie to chyba był pierwszy obiektyw, do spółki z 85, więc siłą rzeczy robiłem nim wszystko. I w sumie okazał się dość uniwersalny, takie 35 tylko trochę więcej powietrza w płucach. Byłem z niego zadowolony, szczególnie z rozmiarów, choć oczywiście para 24-35, którą mi zastępował jest jeszcze lepsza. Ale jako jedyny obiektyw myślę, że byłby to dobry kompromis. Jedno co mogę napisać to, że u mnie nie sprawdzał się w takim, że tak to ujmę, turystycznym archi. Za to do turystycznego strita bardzo dobry.

Domyślnie

W sumie mam dość podobną opinię, z tym że nawet do zdjęć podobnych do powyższych wolałbym jednak trochę szerzej. Albo bardziej wąsko

W sumie sam kupiłem aparat właśnie z tym szkiełkiem, żeby w ogóle zobaczyć czy bezlustro jest dla mnie czy się będę męczył Na początek nie chciałem brnąć w koszty, bo jak się nie spodoba...

Teraz mi brakuje jakiegoś naprawdę małego szkiełka ok 35 mm, bo fakt, 28/2 jest mały i całkiem poręczny

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC00743_m.jpg
Wyświetleń:	104
Rozmiar:	693,4 KB
ID:	51707

Strona 1824 z 1914 PierwszyPierwszy ... 82413241724177418141822182318241825182618341874 ... OstatniOstatni