Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: f/2.8 vs. VR

Domyślnie

Robin - to był Twój post o numerze 666

Ja powiem od siebie, że nie wyobrażam sobie życia bez jasnych szkiełek i to, że mam do dyspozycji przysłony typu f/2 z chęcią wykorzystuję również przy sprzyjających warunkach, np. za dnia. Może jest tak dlatego, że robię wiele zdjęć typu rodzina/portrety/itp. Uwielbiam małą GO i uważam, że możliwość robienia kreatywnych zdjęć w ten sposób to jedna z największych zalet lustrzanki.
    Oczywiście jeżeli jednak robię coś (niech to nawet portret w plenerze bedzie), co ma na 100% wyjść (np. do publikacji), to oczywiście przymykam odpowiednio szkiełko. Tak samo w wielu innych sytuacjach nie wykorzystuję małych wartości przysłony.

Na pytanie "czy mi potrzeba jasnego szkła" chyba każdy jednak musi odpowiedzieć sobie samemu

Domyślnie

w pewnych miejscach zoomy 4-5.6 sa bezuzyteczne, a dopalanie lampa na koncercie czy meczu to wiocha jakich malo, a nawet zakazane, wiec uwazam ze nie ma takich slow, ktore przecenia przydatnosc jasnego szkla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    jeżeli jednak robię coś (niech to nawet portret w plenerze bedzie), co ma na 100% wyjść (np. do publikacji), to oczywiście przymykam odpowiednio szkiełko. Tak samo w wielu innych sytuacjach nie wykorzystuję małych wartości przysłony.
    Zbyszku - zadziwiasz mnie. To brzmi tak, jakbyś nie był pewien tego, co robisz. Czemu publikując pozbawiasz odbiorców dobrodziejstw małej głębi ostrości i związanych z tym kreatywnych ujęć, o których sam wspominasz?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez icemaster Zobacz posta
    dopalanie lampa na koncercie czy meczu to wiocha jakich malo, a nawet zakazane
    W niedzielę robiłem zdjęcia na koncercie w Imparcie na prośbę aktorki, która była jednocześnie organizatorką. I tak jak rok wcześniej - po koncercie pytała mnie, czy ja w ogóle byłem i fotografowałem, bo nikt mnie nie widział A mam całkiem sporo materiału... Wyłączam w takich przypadkach w aparacie wszelkie opcje (typu AF-assist, Beep), które mogą zdradzać obecność i pozycję fotografa. Oczywiście w kontekście tego wątku należy dodać, że duży otwór względny obiektywu jest nie do przecenienia...
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Nie, nie, hihi. Dziwnie to zabrzmiało. Otóż jest tak - robie zdjęcia żonie/dzieciom - mogę bawić się Sigmą na f/1.6, zrobić kilka ujęć i uzyskać dany efekt (małą GO). I jest fajnie. Ale jak robię fotkę osoby z jakiejś firmy, która ma potem iść do publikacji, to (1) nie chcę mieć tak małej GO, bo to nie ta bajka (2) nie chcę narazić się na to, że źle przyostrzę (3) tak na serio mało kogo (w przypadku całości populacji ) obchodzi ładnie rozciapane tło - ma być ostro pierwszy plan i tyle.

Domyślnie

mało kogo (w przypadku całości populacji ) obchodzi ładnie rozciapane tło - ma być ostro pierwszy plan i tyle.
    Jeśli tło nieostre, to łatwiej zauważyć ostry pierwszy plan Ale rozumiem, o co Ci chodzi (trochę Cię wypuściłem na przedpole).
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Tak czułem, że sobie ze mną pogrywasz

Domyślnie

Tak czułem, że sobie ze mną pogrywasz
    ...ale przyjaźnie i tylko po to, aby Cię zmusić do większego wysiłku...
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Też tak czułem Od kiedy przestałem narzekać na pomiar matrycowy w D80 nie spotykam się już na forum z przejawami agresji względem mojej osoby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Obskakiwałem to przemiennie ciemnym zoomem na f4,5-5 70-210f4 oraz stałka 85m lub 50 mm jak się nie dało to lampą dobłyskiwałem.
    ja na koszykówce, przy czasach 1/320 i dziurze 2,8 muszę mieć ISO 1600. tak więc przy 5,6 za wiele się nie ugra. a co do lampy to komisarz zawodów ma prawo zabronić jej używania.
    pozdrawiam - maciek

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów