O take zielone mnię się rozchodziło.![]()
Szukaj
O take zielone mnię się rozchodziło.![]()
ja nie mam takie doświadczenia jak większość tu, ale miałem 3 nikony, jednego sony i jednego canona. teraz mam fuji i zgadzam się z Basketem. Kolory z fuji najbardziej mi podchodzą. Nie chodzi o oczojebne profile ktore mozna ustawić tylko normalnie to co w rawie wyciagne jest najbliższe temu co widzialem.
- - - - kolejny post - - - - - -
a skad mamy wiedziec czy dobrze zieleń oddało jak nie widzieliśmy jej nna żywo
Może na żywo byla inna i oddało bardzo ch...wo ?![]()
Jedna rzecz to preferencje. Tu każdy ma swoje. Mnie też kolory z Fuji się podobały, jednak po niedługim czasie zaczęło od nich mdlić.
Druga rzecz - no przecież jaki problem? Wystarczy parę suwaczków i podobno ma się dowolną kolorystykę. Przynajmniej tak niektórzy twierdzą.
Ale ja widziałem.![]()
To pierniczenie o kolorach to ma sens jak puszczanie latawca z wiatrem.
Każdy ma inne preferencje, inny monitor(o kalibracji nie wspominając), inne laboratorium. Jak odgadnąć gdzie jest ten nasz wymarzony kolor?
Ja wiem, że włączyłem się niepotrzebnie w dyskusję w wątku sony. Nigdy tego nie robię, ale jakoś poszło![]()
Jednak myślę, że nadmierny onanizm nie jest dobry, podobno na prostatę pomaga![]()
Fuji
nikon i fuji mają matryce sony
szczególowośc matrycy jednej i drugiej (tej samej firmy) o tej samej wielkości, bez tych samych filtrów i ilosci pikseli nie jest taka sama ? nie decyduje czasem szkło ?
chociaz fakt ze w fuji (matryca sony) zdecydowanie wiecej wyciagalem niz w d7100 (matryca chyba toshiby tam byla czy sie myle?)
Ostatnio edytowane przez czomolungma ; 09-05-2020 o 21:46
Onanizm i prostata - to jakoś nie idzie w parze.
Jeśli na codzień używam Canona, Sony i Panasonika naprzemiennie, to gdzie tu onanizm? Prostata już bardziej. O Fuji dawno zapomniałem, więc chyba i skleroza.
Ty pierniczysz, ja pierniczę, oni pierniczą...
- - - - kolejny post - - - - - -
Sony jest tylko producentem. X-trans i Bayer to zupełnie nie to samo.
Dyskusja o kolorach jak zawsze zabawna ale.. proszę zaznaczajcie że np "lubię kolory w jpg aparatu X marki Y" wtedy ok bo jaki sens ma dyskusja o kolorach jeśli ktoś robi zdjęcia w raw ?
Jeśli chodzi o jpg prosto z puszki to też jeszcze kwestia co sobie tam ustawimy, przykładowo fuji ma szalenie słodziutkie ustawienia domyślne, a kto wie co użytkownik sobie ustawił ?
Przykładowo domyślne jpg w D750 czy w D600 były według mnie słabiutkie, w Z6 jest przyjemnie po moich ustawieniach, amm to samo co z raw domyślnie ustawiam ale raw oczywiście ma inne zalety.
Po lekkiej korekcie wszystko się zmienia ale kto wie po jakiej korekcie ?
Skontaktuj się z nami