Close

Strona 1646 z 1914 PierwszyPierwszy ... 646114615461596163616441645164616471648165616961746 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 16 451 do 16 460 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    To są wrażenia fanów Sony bo tam nic przez adaptery nie działa poprawnie, co najwyżej działa i zniechęca.
    Tzn. nie zgadzasz się z tym, że jak adaptery to raczej Canon lub Nikon? No, bo o tym pisałem. Bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie napisze, że te systemy są kompletne jeśli chodzi o szklarnię natywną Poza tym trochę nie na czasie jesteś z tymi adapterami do Sony. Rozumiem, że temat Cię już nie interesuje, ale od czasów A7II trochę się jednak zmieniło i jest sporo szkieł Canona czy Sigmy, które bardzo dobrze działają z najnowszymi aparatkami i z najnowszym firmware. I o dziwo ostatnio pojawiają się nawet całkiem sensownie działające adaptery do szkieł Nikona. A co z tymi tańszymi i jednocześnie zgrabniejszymi Canonami, bo temat mnie niezmiernie ciekawi?

Naiwniacy tylko wieszczyli takie rzeczy, jeśli cztery lata w Sony czekano na zapowiedź zooma firm trzecich to obstawiam że w 2023 roku...
    Raz, że oprócz zoomów są jeszcze stałki a tych też nie widać a dwa, że jest zasadnicza różnica między tym jak wyglądał rynek bezluster gdy wchodziło na niego Sony a sytuacją obecną. Wtedy bezlustra to była bardziej ciekawostka i nisza, pewnie nie do końca opłacało się w nią wchodzić. Teraz nikt już nie ma wątpliwości, że bezlustra to przyszłość więc jest sens ekonomiczny. No, ale sens niby jest a szkieł jak nie było tak i nie ma.

Domyślnie

Cóż, dla sony adaptery to technologia sprzed 6 lat, C&N je dopiero niedawno wprowadziły z potrzeby. Za te 5 lat też będą starą technologią...
    Nie dziwię się też że sony nie wydaje nowych adapterów, obiektywy bez silnika to i tak raczej stare konstrukcje więc kulawy adapter laea4 jest dla nich wystarczający, a laea3 radzi sobie przecież całkiem nieźle jak na takiego starocia.
    A i tak chyba większą frajdę dają adaptery do szklarni innych producentów czy nawet manuali których sony nie będzie robić a są firmy które się tym zajmują więc nie ma problemu.
    No i pod FE jest już pewnie z setkę obiektywów więc też nie ma się co trzymać lustrzankowego mocowania, przez tyle czasu ci co chcieli to wymienili obiektywy.

Domyślnie

laea3 działa dobrze, ale większości to umyka, bo to adapter do niezbyt popularnego mocowania Sony A więc nikt nie robi z tego wielkiej zalety. Większość skupiała się na tc11 bo to wrota do popularnego systemu Canona. Z najnowszymi aparatkami i z nowym firmware też działa to tak jak należy, ale to jest wiedza, którą trzeba weryfikować. To co było kiedyś jest już nieaktualne, podobnie jak z Z6 czy EOSem R po poprawkach. Tyle, że w Sony nie ma to w tej chwili znaczenia. Przelotka to zbędny element, w systemie jest zatrzęsienie szkieł więc nie ma większego sensu jej używać o ile nie pozostały nam obiektywy z innych systemów lub nie używamy kilku systemów jednocześnie. Za jakiś czas, o ile wszyscy dotrwają, podobnie będzie z systemami Z i RF. Gdy szkieł będzie odpowiednio dużo nikt nie będzie się rozpisywał o adapterach, chyba, że do jakiejś egzotyki.

ksh
    Gość

Domyślnie

UWA
    Do Sony ich to koszt 5000zł, od Tamron 3200zł, do Nikon Z przez adapter Tamron 2000zł, oczywiście kwestia nowych w cenie 2000-5000zł to hoho jaki wybór, a teraz wejdźmy w temat używanych to szklarnie sony można skomentować tylko i wyłącznie HAHAHA...
    ... i nie nie mam obsesji na punkcie Sony bo nadal to polecam i doceniam, system bardzo fajny zwłaszcza od strony wyboru puszek, rynek wtórny wielki też.

Domyślnie

UWA
    Do Sony ich to koszt 5000zł, od Tamron 3200zł, do Nikon Z przez adapter Tamron 2000zł, oczywiście kwestia nowych w cenie 2000-5000zł to hoho jaki wybór, a teraz wejdźmy w temat używanych to szklarnie sony można skomentować tylko i wyłącznie HAHAHA...
    ... i nie nie mam obsesji na punkcie Sony bo nadal to polecam i doceniam, system bardzo fajny zwłaszcza od strony wyboru puszek, rynek wtórny wielki też.
    To trochę niesportowa zagrywka, bo jedynym UWA do Nikona Z jest Nikkor 14-30, a on też kosztuje ponad 5k zł. A Tamrona 17-35 w wersji na Canona przez przelotkę do Sony też można podłączyć. No i przelotki działają bardzo dobrze, przynajmniej ta, którą ja się bawiłem mając Sigmę 20 Art, 50 Art z Canona na A7III. Bez zarzutu. Chyba nawet lepiej to działało niż Samyang 35 1.4 natywny

Domyślnie

Wygląda, że u mnie kwestię uwa załatwi Samyang 18/2.8. Pierwsze wrażenia zachęcające, wpadek nie zauważyłem. Pełniejszą opinię będę miał jak mocniej porobię zdjęcia w mieście, ale takich wyjazdów ani widu, ani słychu. Do krajobrazu wygląda bardzo zachęcająco. Zobaczymy w boju. 145g, cena ~1,5k, ostrość co najmniej zadowalająca, wygląda lepiej niż Sony 28/2.

Domyślnie

Wydawało mi się, że kwestię obiektywów z innych systemów przez przelotki już zakończyliśmy. Jeśli chodzi o UWA to w Sony masz 3 drogie zumy Sony, i kolejny w drodze, rewelacyjną Sigmę, zuma Tamrona (mam i uważam, że jest świetny) oraz stałki od Sony, Tokiny, Tamrona i 2 od Samyanga. Mowa o obiektywach z AFem. W Nikonie na razie jest jeden, dobry optycznie ale ciemny i bardzo drogi obiektyw. Co tu w ogóle porównywać?
    O tanie i zgrabniejsze Canony już nie pytam. Rozumiem, że to jakaś pomyłka była

Przerywnik w dyskusji. Z okna, bo oczywiście zgodnie z zaleceniami #zostańwdomu

Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 03-05-2020 o 20:25

Domyślnie

Coś jest w >>tym<< żarcie
    Warchlaczki świetne! To z 85 w oczekiwaniu na T70-180?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    .. A i tak chyba większą frajdę dają adaptery do szklarni innych producentów czy nawet manuali których sony nie będzie robić a są firmy które się tym zajmują więc nie ma problemu.
    No i pod FE jest już pewnie z setkę obiektywów więc też nie ma się co trzymać lustrzankowego mocowania, przez tyle czasu ci co chcieli to wymienili obiektywy.
    Tak.
    Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    ...To co było kiedyś jest już nieaktualne, podobnie jak z Z6 czy EOSem R po poprawkach. Tyle, że w Sony nie ma to w tej chwili znaczenia. Przelotka to zbędny element, w systemie jest zatrzęsienie szkieł więc nie ma większego sensu jej używać o ile nie pozostały nam obiektywy z innych systemów lub nie używamy kilku systemów jednocześnie. Za jakiś czas, o ile wszyscy dotrwają, podobnie będzie z systemami Z i RF. Gdy szkieł będzie odpowiednio dużo nikt nie będzie się rozpisywał o adapterach, chyba, że do jakiejś egzotyki.
    Dokładnie tak. Z tym, że także w przypadku Canona i Nikona to te długie ogniskowe będą zastępowane najpóźniej. Czyli wielbiciele supertele jeszcze sobie trochę popracują na przelotkach.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

ksh
    Gość

Domyślnie

Przerobiłem troszkę tych chińskich adapterów także sigmę, wiem że A7II pod względem kompatybilności adapterów jest taka sam jak A7III i niestety brakowało zadowalającej pracy z tym co mnie interesowało.
    W sony adapter to jest źle działającą proteza, Nikon i Canon to nic innego jak adapter, który nie psuje, nie pogarsza i nie wprowadza problemów, wiele tamronów i sigm dzięki temu można podpinać, jest oczywiście grupa obiektów nie działających ale to są ogólnie takie ilości sprzetu że nie warto zawracać głowy, a co jeszcze istotne to ceny i masa używanego sprzętu.

Specjalnie nie podnoszę kwestii adaptacji obiektywów Sony do Nikona bo dla mnie to tylko teoria ale jak się ktoś interesuje to ma na youtube masę testów potwierdzających że to ciekawa alternatywa.
    Działają też zoomy tamrona do Sony E.

Strona 1646 z 1914 PierwszyPierwszy ... 646114615461596163616441645164616471648165616961746 ... OstatniOstatni