Close

Strona 21 z 39 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 387

Wątek: Nikon D6

Domyślnie

Jest jedna osoba na forum, która sprzedaje D5 i 400 f2.8 FL, bo Canon 1DX Mark III bardziej mu się spodobał.
    Wildlife Photography
    Nikon/Nikkor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No właśnie jeśli auto jest narzędziem pracy, to wymiana jest nierozsądna, bo podwyższa koszty tej pracy, a co za tym idzie – zmniejsza zysk.
    Oczywiście pomijam sytuacje, gdy auto jest tak zajeżdżone, że co miesiąc stoi w serwisie albo rozkracza się na autostradzie. Gdy ktoś robi 80-100 tys. km rocznie, to wymiana po 3-4 latach jest oczywiście naturalna. Chociaż i tak więcej zysku daje odpowiednie dbanie o auto, a nie bezrefleksyjne katowanie, byle szybciej wymienić.
    To nie takie proste. Jak masz pracowników to może się okazać że taniej wymieniać niż dbać .... Samochody to moim zdaniem temat mało zbieżny z użytkowaniem sprzętu foto.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To nie takie proste. Jak masz pracowników to może się okazać że taniej wymieniać niż dbać .... Samochody to moim zdaniem temat mało zbieżny z użytkowaniem sprzętu foto.
    Zakładałem używanie samochodu przez właściciela jednoosobowej działalności, tak jak fotografa – właściciela/użytkownika sprzętu foto.
    Ale już nie ciągnijmy tego wątku, bo się ludzie irytują.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    @Jacek_Z - no widzisz, a ja poszedłem za ciosem i nabyłem i D850 i Z7, no i ja również nie mam powodu żałować swoich decyzji, bo to świetne narzędzia, szczególnie Z7, który mi bardzo ułatwia pracę.
    Ile więcej zarobiłeś pracując na tych aparatach vs do tego co używałeś poprzednio?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cena d6 nie jest wcale jakas okrutna tylko zarobki u nas sa takie sobie. Wiadomo, ze za granica 6k dolcow tez zostanie uznane za wysoka wartosc, ale my musimy tyrac 4x wiecej, splacac 4x dluzej, itd. Szkoda tylko, ze nie zyjemy 4x dluzej :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ile więcej zarobiłeś pracując na tych aparatach vs do tego co używałeś poprzednio?
    Raczej nie zarobiłem więcej, tylko przyjemniej mi się pracuje i mam wrażenie, że mogę wycisnąć więcej z tych samych szkieł, choć to może tylko wrażenie, jako że nie mam przyjemności w zabawianiu się imatestem.
    Ponieważ wszedłem w wiek emerytalny, to spada zapotrzebowanie na zysk, a rośnie na zadowolenie i święty spokój, dlatego też nie biorę każdej roboty jak leci i wzrasta poziom asertywności.

Nie ukrywam też, że mam dziką satysfakcję w zabawianiu się nowinkami technicznymi, nawet kiedy dłużej się amortyzują.
    I mam takie podejrzenia, że kiedy już całkiem poniecham komercji i sprzęt będzie już tylko kosztem, to nadal będę chętnie zaglądać na sklepowe półki.
    Taka karma.

- - - - kolejny post - - - - - -

Cytat Zamieszczone przez bomkallo Zobacz posta
    Cena d6 nie jest wcale jakas okrutna tylko zarobki u nas sa takie sobie. Wiadomo, ze za granica 6k dolcow tez zostanie uznane za wysoka wartosc, ale my musimy tyrac 4x wiecej, splacac 4x dluzej, itd. Szkoda tylko, ze nie zyjemy 4x dluzej :P
    Jeżeli przyznasz się Amerykaninowi, że wydałeś 8k $ tylko na aparat, a nie będziesz komercyjnym fotografem z dużymi dochodami, to potraktuje Cię jak szaleńca i to pomimo tego, że ceny w US są dużo niższe, niż EU, o czym wspomniany rozmówca zwykle nie ma nawet bladego pojęcia.

Jeszcze dziwniejsze jest, kiedy na tak kosztowny sprzęt, decyduje się freelancer, który nie ma absolutnie żadnej pewności, czy sprzęt mu się zamortyzuje, a jeżeli nawet, to w jakim czasie, tym bardziej, że konkurencja jest na tym rynku dosyć duża.

A już szczytem hipotetycznego braku rozsądku jest sytuacja, kiedy kogoś zupełnie nie stać na taki zakup, a i tak go dokonuje z sobie tylko znanych powodów, ale to jakby zupełnie inna para kaloszy.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

ksh
    Gość

Domyślnie

To tak jakby się dziwić że ktoś wydaje 8 tysiaków na telefon od apple albo 14 tysiaków na laptopa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    To tak jakby się dziwić że ktoś wydaje 8 tysiaków na telefon od apple albo 14 tysiaków na laptopa.
    Nigdy w życiu nie kupiłbym komórczaka droższego, niż 2,5k złotych, ustaliłem taką żelazną granicę i szlus, natomiast z laptokami do obróbki fotek, to już zupełnie inna sprawa i 14k złotych jest ceną raczej przystępną.
    Jeżeli jednak ktoś chciałby wydać na laptoka 30 tys. złotych, to uznałbyś już, że to przesada, czy może jeszcze nie ?

Żeby bawić się w freelancerkę, nie trzeba inwestować od razu w D6, jako że można nabyć używane jednocyfrowce, zresztą są nawet strzelcy, używający do tego zajęcia D850 i powiadają, że też daje radę.
    NIKON

Domyślnie

@david555
    A ciekaw jestem, co powie ów Amerykanin, gdy dowie się, że wydałeś 50 tys $ na samochód, nie będąc taksówkarzem? Też uzna Cię za szaleńca?
    Widocznie nie znasz Amerykanów, dla których zasada nie zaglądania w cudzy portfel i obojętność wobec struktur cudzych wydatków jest odwieczną świętością.
    To tylko w naszym umęczonym kraju każdy musi skomentować każdego. Chór, rodem z greckiej tragedii, psiakrew!

Domyślnie

@jamnik - mieszkałem w US przez dłuższy czas i bywam dosyć regularnie w NY, także zapewne masz rację, że bredzę w malignie, jak typowy zazdrosny matołek.
    Jasne, że nie jest przyjęte rozmawianie o pieniądzach, ale kiedy sam się przyznasz ile zapłaciłeś za jakiś gadget, to spodziewaj się milczącej oceny.
    Zresztą, poruszyłem ten temat tylko po to, by uświadomić czytającym ten wątek, że 8 tys. dolarów jest sumą tak samo olbrzymią dla mieszkańca tak zwanego Zachodu, jak i Wschodu, z którą wysokość przychodów nie ma większego znaczenia.

Ludzie majętni mają pieniądze, ponieważ znają ich wartość i nie trwonią ich lekką ręką na lewo i prawo, to jest stan umysłu, do którego dorasta się przez pokolenia.
    NIKON

Strona 21 z 39 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni