Nie każdy ma gdzie postawić-powiesić 65
Szukaj
Dla mnie dużym był nawet mój stary 50” a teraz 55” to miodzio.
W sumie jakbym się uparł, to bym dozbieraj do tej 65” LG. Ale musiałbym automatycznie zmienić meblościankę. Druga sprawa u mnie TV to urządzenie uniwersalne, czasami tez leci jakaś kablówka przez żonę oglądana, a będąc razem w sklepach i ustawiając sie dwa metry od TV, stwierdziliśmy ze jednak bedzie łatwiej obejmować wzrokiem taka 55” bo dla nas 2metry to za mała odległość na 65”
Ale cieszę się przeogromnie ze kupiłem OLEDa, choć na poczatku podchodziłem sceptycznie i nie chciałem, to po dłuższym wertowaniu informacji w sieci zmieniłem zdanie. Porównywałem bezpośrednio swojego poprzedniego Samsunga EU6400 i obraz między tymi tv to PRZEPASC, na korzyść LG C9. Powiem tak, oglądanie filmów z ciemnymi scenami to coś pięknego! Wspomnę tez ze LG równiutko podświetla, w poprzednim miałem dość widoczny clouding, a tu praktycznie brak. No i świetna sprawa, to to ze wyciągnąłem TV zainstalowałem wszystko i kolory podobają mi się na fabrycznych ustawieniach, jest tak dobrze ze nic tu praktycznie nie ruszam. W poprzednim TV grzebałem i grzebałem, i ciagle coś mi nie pasowało... a tu cyk, nasycenie, kolorki, czernie, przejścia tonalne, wszystko cycus. Myśle se ze zwykle LCD mogą powoli odchodzić do lamusa.
Normalnie trafiliscie w sedno odswiezajac ten watek bo sam szukalem na co wymienic swoj wysluzony SONY kdl-37ex403.
Dzieki opiniom wyzej padlo na KD65XF9005. Zdam relacje w poniedzialek![]()
"...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."
Z tego co opisują to modele najnowsze z 2019 roku spokojnie 4-5 lat normalnego użytkowania wytrzyma z akceptowalnym spadkiem poziomu niebieskiego, więc jest duży postęp.
Nie nie mają. Natomiast rzeczywiście dobry projektor swoje kosztuje i tu nie ma zlituj się.
A po co w to inwestować? Wystarczy najzwyklejszy z "elektrycznego" - ja takie kupuję nawet do instalacji i nie ma żadnych problemów.
Też tak słyszałem ale opinie na grupach bywają co najmniej niepokojące w tej materii.
Pozdrawiam
Marcin
Do mnie 31.12 dotarł C9 55 " , po powieszeniu i podłączeniu jestem zachwycony jakością obrazu z Horizon UPC , pomimo ,że to tylko 1080P ale filmy oglądane na Oled to inna bajka , kolory ,czernie .....
I też podobnie jak kurczeblade zadowolony jestem z kolorów choć zmniejszyłem trochę ilość czerwieni .
- - - - kolejny post - - - - - -
Też miałem kupić 9005 ale nad moim 50w829b nie miał tak miażdżącej przewagi jak oled
Fuji
Czerwień w OLED wydaje się zbyt intensywna po przesiadce z LCD który z czerwieniami średnio sobie radzi, to po pierwsze. Po drugie warto kiedyś pomysleć o kalibracji sprzętowej - OLEDy LG mają na to przygotowane dwa wolne banki ustawień - uzyskamy dzięki temu studyjną jakość referencyjną.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
9005 brałem mocno pod uwagę, bo OLED'a się bałem. Ale z drugiej strony, zagłębiając się bardziej w temat widzę że to "wypalenie" nie jest aż takie proste :-] i stwierdziłem że w moim przypadku to małe szanse żeby coś się stało. Bo nie zostawiam statycznych obrazów po 10 godzin dziennie. TV w domu przeciętnie włączony jest 2-3h i to są głównie filmy, i czasami jakieś bajki dla małego. No i czasami jakaś kablówka (wiadomość, pogoda) ale to bardzo sporadycznie. Poza tym widzę że LG w tym C9 ma jakieś już zabezpieczenia. No ale jeśli ktoś ogląda po 5-10h dziennie 1 kanał informacyjny i TV leci odpalony ciągle na jednym programie, to lepiej może faktycznie brać LED'a. W każdym razie, jeśli ktoś lubi sobie zapodać seriale/filmy to OLED to TV który wprowadza w zupełnie inny świat, produkcje filmowe stają się soczyste, wizualnie jest niesamowicie. Ponownie chce się oglądać stare produkcje które oglądało się na starym TV. Ja bym jednak na niektórych miejscu zastanowił się nad kupnem LED'a - jeśli to ma być TV głównie do seansów filmowych to OLED, OLED OLED, później długo nic... i ewentualnie jakiś dobry LED 9005 - QLED. No ale uwierzcie mi, jak sprawdzałem to nawet przy takim 9005 nie będzie aż takiego "SOKU" w filmach!
Wrzuć sobie coś w DolbyVision - ja teraz wiedźmina z netflixa w DV oglądam.
I ponownie zarzuciłem sobie od początku "The Expanse" !
Generalnie świetny TV jeśli ktoś jest "kinomaniakiem" a w szczególności jeśli ktoś lubi jakieś S-F/Fantastykę. Tam gdzie dużo ciemnych scenerii. Obraz wypływa z TV.
Orientujesz się kosztach takich kalibracji? I czy taka kalibracja po czasie się rozjeżdża ?
Generalnie ustawienia fabryczne w tym LG dla mnie są praktycznie "idealne". Próbowałem coś tam zmieniać po swojemu, ale zawsze wracałem do ustawień fabrycznych. Ciekaw jestem jak to wygląda po kalibracji, skoro na fabrycznych jest tak dobrze.
Skontaktuj się z nami