Close

Strona 214 z 217 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 131 do 2 140 z 2164

Domyślnie

Do M9 mogę polecić Summicron 28. Zacnie się spisują razem.
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Wrzuce dla potomnych dyskusje o szklach Leica pod Canonem R:
    https://www.l-camera-forum.com/topic...os-r/#comments
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Jakaś krótka ta dyskusja. U nas bardziej rozbudowane są nawet na temat braku zdjęć w Patatolku Temat ćwiczę od wczoraj i z tego co czytam to współpraca ze szkłami M zależy w dużej mierze od mocy filtra AA. Te aparatki, które maja filtr osłabiony lub nie mają go wcale będą działać lepiej. R i RP mają dość mocny filtr, podobnie jak Z6 więc w teorii powinno to działać dość słabo. No chyba, że do nich też już są jakieś modyfikacje.

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    ...Swego czasu sam pozbyłem się zestawu FF Nikona na rzecz Leiki właśnie - i nie żałuję ani na ćwierć pixela...
    Bo Ty nie masz dzieci.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 22-11-2019 o 09:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Jakaś krótka ta dyskusja. U nas bardziej rozbudowane są nawet na temat braku zdjęć w Patatolku
    Wciąż nie działa. Aż się zaglądać na n. odechciewa..

Domyślnie

w ostatnim poscie jest link do kolejnego topicu, z przykladami.
    https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1621762
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emet_b Zobacz posta
    @wpkx, jak dobrze, że napisałeś, rozjasnilo mi to w głowie.
    W Leica store Wwa są m9 po wymianie matrycy za 12 000. Dodając do tego 2000 na V40/1.4 zostanie mi około 5tysi na coś szerokiego (chciałbym uwa, czyli poniżej 24mm). Możesz coś zarekomendowac?
    Ewentualnie podpowiedzieć jakie Voitki są jeszcze warte uwagi?
    @Jacek_Z, DR w Canonach w ogóle mi nie wadzi. Ztek nie biorę pod uwagę, wiem, że to zupełnie inne aparaty niż te które miałem, ale jakoś nie mogę się przekonać.

Na placu boju pozostają M9, C eos R i bardzo ewentualnie A7.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Leica ma sens z trzema ogniskowymi, 28, 35 i 50. wszystko szersze - nie masz kadru w wizjerze. wszystko węższe będzie w wizjerze mało wyraźne i trudno będzie trafić z ostrością. dalmierz jest pewny i szybszy niż AF, ale właśnie przy szerokich szkłach.

m9 i CCD.. no fajnie wszystko. ale technicznie m240 jest znacznie lepszą puszką - szybszą, z dużo lepszym softem, wciąż wspierana przez producenta w przeciwieństwie do m9. a w real life situations nie rozróżnisz obrazka z m240 i z m9. jakieś Woytkowe memłanie bokehem w trakcie golden hour - no dostają te zdjęcia kopa przez sensor CCD, ale nie fetyszyzowałbym. lubię zdjęcia z dziewiątki, ale CMOSy Leiki też robią robotę.

poza tym, nie zakładając jakichś fikuśnych szkieł sprzed pięćdziesięciu lat, albo fikuśnych szkieł za pięćdziesiat tysięcy na efekt wow w jakości obrazu nie ma co liczyć. efekt wow w tym sprzęcie to sposób fotografowania, a nie efekt docelowy, który wypluwa puszka. dlatego też wszystko szerzej niż 28 i wszystko węziej niż 50 będzie umęczaniem się i psuciem głównego argumentu, dla którego warto używać tych aparatów. tak jak i zresztą zamiana 35 na 40mm do której nie ma ramek i aparat wyświetla niepasujące ramki od 35 czy 50 (nie pamiętam, chyba 50, której zresztą dalej do 40 niż 35 do 40). a voigtlandery 35/40 rozjeżdżają kolory, które z tych aparatów wychodzą piękne. z voigtladnerów jakoś tak ładne wychodzić nie chcą. oczywiście - można fotoszopować, tym bardziej że pliki z tych aparatów obrabia się fantastycznie, ale to chyba też nie o to chodzi. wobec powyższego nie zgodzę się, że Z bliżej do V - najpierw L, potem Z, potem długa przerwa i V. niektóre ze szkieł voigtlandera pracują poprawnie (chyba jakaś jasna pięćdziesiatka) i to można ewentualnie rozważać. natomiast w okolicach 35mm - tylko L lub Z (ze wskazaniem na L jak budżet pozwoli).

tu sobie sprawdź, za/ebisty sklep: https://www.leicashop.com/vintage_en...0-schwarz.html

zawsze dobry towar, świetny kontakt, zero lipy, nawet mają jednego z pracowników mówiącego po polsku. i tam bym się zaopatrywał, zaczynając na wejściu od zestawu, który zawsze będzie dobry czyli puszka + 35/2

za 2500 EUR masz aparat, za 1500 EUR masz summicrona 35 pre-asph. razem ~16k PLN, zostanie jeszcze na kompakt

- - - - kolejny post - - - - - -

Bo Ty nie masz dzieci.
    był tu swego czasu taki wątek, dzieciowy album focony dziewiątką właśnie...
    Ostatnio edytowane przez Franek_ ; 22-11-2019 o 15:05

Domyślnie

Pamiętam. Wyjątek potwierdzający regułę Się da, wiadomo. Nie takie rzeczy pewnie Lejkami fotografowano, ale nie znaczy to, że jest to sprzęt do wszystkiego. Sam to niejako potwierdziłeś. Emet pisze o dzieciach i o UWA i tak się tylko zastanawiam czy do powyższych faktycznie eMki to optymalny wybór.

Domyślnie

Uwa - w Leice jest całkiem fajny obiektyw WATE ale to inna półka cenowa.

Wysłane za pomocą Tapatalk

Domyślnie

Maciek, wszystko prawda - ale każdy ma swoją jej odmianę.
    Że ramki dla 40 brak - fakt. Jednak "dokładność" ramek to w ogóle mocno umowna sprawa w paralaksowcu, i nota bene tylko niektóre topowe lustrzanki i EVFy - i LV - zapewniają podgląd 100/100.

PS Wiem, że Ty akurat masz traumę w związku z M9, bo zdaje się dwa razy pod rząd kupiłeś "okazyjnie" jakieś popowodziówki.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

tak się tylko zastanawiam czy do powyższych faktycznie eMki to optymalny wybór.
    to NIE jest optymalny wybór do tych zastosowań

- - - - kolejny post - - - - - -

Maciek, wszystko prawda - ale każdy ma swoją jej odmianę.
    Że ramki dla 40 brak - fakt. Jednak "dokładność" ramek to w ogóle mocno umowna sprawa w paralaksowcu
    dokładność ramek w leikach jest wspaniała

tam oczywiście jest jakieś przesunięcie, ale jest jakoś intuicyjnie łatwe do wyczucia i szybko można nauczyć się z tym żyć

umowna dokładność to jest w OVF Fuji

Ty akurat masz traumę w związku z M9, bo zdaje się dwa razy pod rząd kupiłeś "okazyjnie" jakieś popowodziówki.
    nie mam - lubiłem ten aparat (te aparaty)

natomiast nie kupiłbym już dziewiątki, mogąc kupić za te same pieniądze m240

jest lepsza pod każdym względem, poza slajdowym obrazkiem z CCD, który choć oczywiście piękny, to nie w każdego typu fotografii jest w ogóle widzialny w porównaniu do CMOSów Leiki

jak pisałem - do Twoich zdjęć CCD fajnie pasuje. ale w wielu przypadkach - w tym rodzinnych zdjęciach dzieciaków czy przy widoczkach - nie uznałbym różnicy w obrazowaniu CCD/CMOS za w ogóle istotną i wartą poświęcania lepszego softu, szybciej działającego aparatu, większego bufora, jeszcze widoczniejszych ramek i plamki, pełnego wsparcia technicznego i lepszego ISO

Strona 214 z 217 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216 ... OstatniOstatni