Jak Nikkor Z 70-200mm f/2.8 ma być wielkości całkiem świeżego AF-S 70-200 mm f/2.8E FL to po co go w ogóle robią?
FL można również używać z lustrzankami wiec jest bardziej uniwersalny.
Szukaj
Jak Nikkor Z 70-200mm f/2.8 ma być wielkości całkiem świeżego AF-S 70-200 mm f/2.8E FL to po co go w ogóle robią?
FL można również używać z lustrzankami wiec jest bardziej uniwersalny.
Nie wszyscy chcą być wielosystemowi. Niektórzy wolą jednak rozwiązania dedykowane. Możliwe, że 70-200 S będzie jednak lepiej współpracował z bezlustrami: będzie miał np mniejszą winietę, lepszą ostrość na brzegu klatki, lepiej się nim będzie filmowało itd.
...i nie będzie miał wbudowanej stabilizacji?
Chodzi mi tylko o to, że: nowe, duże, niewysuwane i kompatybilne z bezlusterkowcami 70-200/2.8 to już Nikon ma ...i jest nim FL.
Stabilizacji nie potrzebuje, bo jest wbudowana w aparatkę a Nikony nie mają systemu dual IS więc ta wbudowana w FLa na bezlustrze da jedynie stabilizację 3-osiową. I jeśli się okaże, że nowa eSka będzie lepsza optycznie to Ci, którzy wsiąkli w system (bądź w przyszłości wsiąkną, bo przecież co roku nie będą wychodzić nowe 70-200) wybiorą jednak rozwiązanie dedykowane. Ja osobiście wolałbym obiektyw bardziej kompaktowy jak Canon czy Tamron, ale ja jestem amatorem a zawodowcy z bezlustrami być może wybiorą jednak rozwiązanie Nikona. Teraz lub w przyszłości, gdy pojawią się bardziej profesjonalne bezlustra Nikona.
Tutaj (teoretyczna -bo w dwóch systemach) oszczędność na masie i wymiarach dwóch obiektywów 12-24/4 i 70-200/2.8 -do lustrzanki vs do bezlusterkowca
https://www.optyczne.pl/porownaj.php...1538&add4=1658 2590 vs 1635 gramów.
Ostatnio edytowane przez cdc ; 29-10-2019 o 11:35
"Zawodowcy z bezlustrami" hmmm... dobre! hehehe Może za 6-8 lat...
Taki obiektyw, a najlepiej jeszcze większy ma sens jak wypuszczą profesjonalne Zetki, wtedy zestaw za body plus dwa "kity" f/2.8 za 50 tysiaków to okazja będzie
W nikonie jest zero myślenia rynkowego, tak jakby ignorowali że Z6 można kupić teraz tanio i że pojawia sie sporo potencjalnych amatorów chcących obiektywy zgrabniejsze.
Mi by pasowała pompka do 1kg bez stabilizacji i z ceną 6k bez wyświetlaczy i bajerów, ale to chyba tylko w Tamronie nadzieja.
Nikon Z7 Z14-30/4 Z24-70/2,8; S50/1,4;S70-200 2,8; S60-600
Skontaktuj się z nami