Close

Strona 1576 z 1914 PierwszyPierwszy ... 576107614761526156615741575157615771578158616261676 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 15 751 do 15 760 z 19131
    ksh
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jaack Zobacz posta
    Ale czym jestes rozczarowany ? Czy mozesz powiedziec co dokladnie powoduje to rozczarowanie ?
    Tym że Nikon rozwija system jakby to były stare dobre czasy robili co chcieli z canonem do pary ( inna sprawa to nawet nie zauważyli ile stracili rynku przez złe decyzje ).
    Canon póki co lepiej to rozgrywa mimo że nie ma takiego fajnego body jak Z6.
    Pierwsze rozczarowanie to jeśli się stawia na nowy nośnik XQD/CFE to pasuje zainwestować w to i przynajmniej wydrukować naklejki z logo nikon na zamówione nośniki gdzieś, a tak po roku cena się trzyma mimo że identyczne kostki w SSD potaniały o 70%.
    Drugie rozczarowanie to kwestia oprogramowania bo Sony pokazuje i zadziwia cały czas tym ile można wyciągnąć ze sprzętu oprogramowaniem.

J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Tym że Nikon rozwija system jakby to były stare dobre czasy robili co chcieli z canonem do pary ( inna sprawa to nawet nie zauważyli ile stracili rynku przez złe decyzje ).
    Canon póki co lepiej to rozgrywa mimo że nie ma takiego fajnego body jak Z6.
    Pierwsze rozczarowanie to jeśli się stawia na nowy nośnik XQD/CFE to pasuje zainwestować w to i przynajmniej wydrukować naklejki z logo nikon na zamówione nośniki gdzieś, a tak po roku cena się trzyma mimo że identyczne kostki w SSD potaniały o 70%.
    Drugie rozczarowanie to kwestia oprogramowania bo Sony pokazuje i zadziwia cały czas tym ile można wyciągnąć ze sprzętu oprogramowaniem.
    Tutaj sie zgodze co do podkreslonego fragmentu. Mam wrazenie jakby Nikon chcial zjesc ciastko i miec ciastko. Jednoczesnie zaprezentowac dobry system bezlusterkowy ale z drugiej strony nie zrobic go na tyle dobrego zeby nie popsuc sprzedazy wlasnych lustrzanek. Mysle ze rynek ich wyprostuje i beda musieli zaczac walczyc na calego w kategorii bezlusterkowcow. Bo z jednej strony brak pelnoprawnego gripa w dzisiejszych czasach to troche smieszne jest. Czy powiedzmy pozycjonowanie aparatu Z7 jako profesjonalnego ale tylko 1 slot na karty pamieci. Oczywiscie da sie fotografowac z 1 slotem, da sie uzywac aparatu bez gripa. Tylko wlasnie to moim zdaniem pokazuje ze Nikon chcial dac duzo... ale musial tez cos zabrac zeby nie bylo zbyt pieknie. Z drugiej strony musza cos zostawic na kolejna generacje produktow. Ja mysle ze taka firma jak Nikon projektujac 1 generacje Zetek pomyslala co bedzie mozna dodac do generacji 2. Z jednej strony konkurencja pokaze co nowego sie pojawi i tym wymusi nowosci u Nikona. Z drugiej strony mozna zgadywac ze bedzie normalny grip i 2 sloty na karty pamieci.

Sony zachowuje sie inaczej... tylko ze oni "wygasili" juz lustrzanki jakis czas temu. Wiec sa tez w innej sytuacji i nie grozi im kanibalizacja wlasnych linii produktow.

Mysle ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. My uzytkownicy chcemy miec mozliwie najlepszy produkt w najlepszej dla nas cenie. Z kolei zarzad wielkiej firmy mysli o zysku dla akcjonariuszy. Zreszta ten swiat wielkiego biznesu jest dzisiaj totalnie skopany. Dochodzi do sytuacji ze firma z branzy X zamiast inwestowac gigantyczne zyski w opracowywanie nowych produktow ktore beda jeszcze lepsze, woli inwestowac pieniadze w rozne produkty finansowe bo to im daje lepszy zysk w krotkim czasie. Wiec jezeli dochodzi do takich dziwnych sytuacji to dlaczego sie dziwic ze Nikon zaproponowal taki produkt ktory wg nich jest na tyle dobry ze ludzie to kupia ale nie bedzie zabijal sprzedazy innych lini produktowych. Byc moze z czasem (tu zapewne zdecyduja wyniki sprzedazy poszczegolnych lini produktow i konkurencja w danej kategorii) beda musieli podjac wieksza walke o rynek i po wygaszeniu zbednych linii lustrzanek dadza lepsze produkty bezlusterkowe w 2 i kolejnych generacjach.

Jak kazdy wybor i zakup jest pewnego rodzaju kompromisem. Ja chcialem miec bezlusterkowca bo podoba mi sie ta idea. Probowalem Fuji ale sie zawiodlem. Dlatego kiedy pojawil sie Nikon Z stwierdzilem ze to ma dla mnie sens poniewaz posiadam sporo obiektywow Nikon F. Prawdopodobnie gdyby nie posiadane obiektywy poszedlbym za glosem wiekszosci i kupil Sony. Tylko czy w dluzszej perspektywie czasu bylby to dobry wybor... tego nie wie nikt. Czas da odpowiedz

Jedno co jest dobre to ze jest ruch w segmencie bezlusterkowcow FF. Jezeli nie bedzie jakiejs cichej zmowy to my konsumenci na tym skorzystamy.

ksh
    Gość

Domyślnie

Rozpęd w bezlustrach to miał Samsung i pokazał konkurencjo co można zrobić ciekawego, do tej pory NX500 i NX1 to świetny sprzęt, nawet niższe modele NX3000, NX300, NX30.
    Jednak przegrali z japońsko-zachodnim stylem działania na rynku, czyli pchaniem kasy w "ambasadorów marki", rozdawaniem sprzętu przy okazji np święta strzyżenia owiec itp

Domyślnie

W zasadzie to już w tym momencie korzystamy. Nowy sprzęt jest kosmicznie drogi, ale jeśli ktoś chce używany aparat do hobbystycznej zabawy to chyba jeszcze tak tanio nie było.
    Ja za dobrą kasę kupiłem A7II, do tego MC11 i Sigmę 30 1.4 - tą niepełnoklatkową bo Art pod lustrzanki prawie prawie kryje pełną klatkę. Najbardziej wysunięte rogi są słabe ale tam i tak nikt nie patrzy :P Winieta jest ale jak patrze na inne 35 pod FF to prawie nie ma różnicy. A cena to mniej niż połowa 35 art, rozmiary z resztą też. Do tego jakieś tanie UWA z canonowskim mocowaniem, 85 do portretu i jest mega tani i w sumie całkiem kompaktowy zestaw. A kiedyś pewnie powymieniam rzeźbę z adapterem na Samyangi bo z tego co widzę to są i dobre i tanie. A mówią, że tak sie nie da

Domyślnie

Poniżej parę poglądowych kadrów na człowieku z Samyanga 18mm, strzały czysto testowe, rawy wyeksportowane do jpeg w lr, niekorygowane, niewyostrzane, niedotykane, w pełnej rozdzielczości, na pełnej dziurze, z bardzo wymagającej matrycy A7rIII. Mały UWA FF, ważący tyle co pusta puszka po piwie kawałek plastiku ze światłem 2.8 za 1700 zł:

1.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	A7R01570.jpg
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	13,91 MB
ID:	32325
    2. pod słońce

Nazwa:	A7R01571.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	15,17 MB
ID:	32326
    3.

Nazwa:	A7R01574.jpg
Wyświetleń:	184
Rozmiar:	117,2 KB
ID:	32327
    4.

Nazwa:	A7R01578.jpg
Wyświetleń:	182
Rozmiar:	87,4 KB
ID:	32328
    Ostatnio edytowane przez Xavier80 ; 19-10-2019 o 19:12
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Czornyj daje kociaki z Sammiego 45, to ja też dam kota, ale z Planara:

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Lu
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Czornyj daje kociaki z Sammiego 45, to ja też dam kota, ale z Planara:
    Kociaki F-Type są zdecydowanie ładniejsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta

Samy AF45/1,8 (drogi, duży, ciężki - prawie jak w systemie Z )
    Hejo Marcin.
    Jakie body masz zapięte do tego Smayanga? Może jesteś w stanie powiedzieć, jak się zachowuje AF tego szkła na staruteńkim A7 mkI ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jazco Zobacz posta
    Hejo Marcin.
    Jakie body masz zapięte do tego Smayanga? Może jesteś w stanie powiedzieć, jak się zachowuje AF tego szkła na staruteńkim A7 mkI ?
    Obecnie A7III, ale przygodę z Samyangami (AF50/1.4) zacząłem na A7I i kontynuowałem na A7II bo mi się spodobało. Najnowsze AF45/1.8 i AF85/1,4 działąją bezproblemowo na każdej A7ce.

ksh
    Gość

Domyślnie

70-180mm f/2.8
    20mm f/2.8
    24mm f/2.8
    35mm f/2.8

Fajnie to wygląda, ciekawią mnie ceny, pewnie tak tanio jak samyang nie będzie.

Strona 1576 z 1914 PierwszyPierwszy ... 576107614761526156615741575157615771578158616261676 ... OstatniOstatni