Szukaj
a mnie to bardzo cieszy ta premiera sonyjeszcze niech pentaks wrzuci cmosa 12 mpx
i bedzie bardzo fajna konkurencja na rynku
potem juz FF dla sony i pentaksa i bedzie jak za analoga
aparaty nie wiele sie rozniac w sumie
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
na fotopolis pierwsza prezentacja zdjęć aparatu i opis.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6326
Ja mam też taka nadzieję. W momencie jak każda z firm będzie miała body z 10-12 MP, nie szumiące do ISo 800, robiące te kilka (około 5) kl/s to właściwie nie sprzęt będzie ograniczał i "tłumaczył" fotografa. Przecież to wystarcza 95% zaawansowanym fotoamatorom i 80% zawodowcom. Do teraz można było zwalac na ograniczenia, braki funkcji w niskich body. Cyfra już doszła do etapu, że większość fotografów nie potrzebuje nic więcej. Do robienia zdjęć oczywiście. Bo do dyskutowania na forach to co innego.
Zawsze będą dyskusje nad nowinkami (sam biorę w nich udział, fakt). Najistotniejsze jest to, że praktycznie każde body, każdej z firm pozwala na zrobienie techniczne b.dobrych zdjęć. Mniejsze znaczenie zacznie mieć kto ma jakie (jakiej firmy) body, a ważniejsze będzie jakie ma umiejętności i wiedzę, jak to potrafi użyć.
Jestem ciekaw czy stopniowo będzie teraz więcej wątków w działach zdjęciowych i technice czy jednak po staremu - w sprzętowych. Chyba niestety znam odpowiedź.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Co by nie powiedziec, wlasciwie to dobrze ze sony tak walczy o rynek lustrzanek.
Jest to, co prawda, firma bardziej skierowana do szpanerów (historycznie) niz fotografow profesjonalistow, ale kto wie, moze uda sie to zmienic, tym bardziej, ze chyba zawarli niezly uklad z carl zeissem, ktory mozliwe ze bedzie robil coraz wiecej szkiel specjalnie dla sonego. Jednak mysle ze przegra za pare lat z Nikonem i... Sigma! Sigma ma Foveon3, a Nikon (niestety tylko na razie) opatentowany podobny system. Pozyjemy zobaczymy.
Mam tylko szczera nadzieje, ze nie przyjdzie mi nigdy kupowac soniaka
P.S. Nie wiedzialem, ze Nikon wyprzedza Canona. Ponawiam prosbe o linka do tych danych...
Nikon d70s, 18-55 ED II i póki co - długo nic więcej
To już nawet nie chodzi o te wojenki canonowo nikonowe ale pozostałe rewelacje kolegi. Czekamy na te dane.
Jacku tak już jest że apetyt rośnie w miarę jedzenia. To co mówisz to zabójstwo dla większosci producentów i marketingu.Teraz już się przecież nie da robić zdjęć bez nie szumiącego iso 3200, 10 kl/sek i wielu innych rzeczy
. Prawda jest taka, że do większości zadań to nawet tak prosta puszka jak D40 wystarcza aż nadto.
Pozdrawiam
Marcin
Skontaktuj się z nami