Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Problem z ustawianym czasem

Witam.
    Zauważyłem taki problem w D50 że jak włącze program P (najczęściej w nim robię) i załącze lampe błyskową (w pomieszczeniu przy normalnym oświetleniu lampą żyrandolową) to zawsze aparat ustawia czas 1/60 a przesłonę na 2.8 i czy światło włącze większe czy całkiem wyłącze te parametry zostają,nawet dając iso 1600 czas się nie zwiększa tylko przysłona o dwie podziałki się przymyka, dopierko kierując obiektyw bezpośrednio na żarówkę czas się zwiększa powiedzmy do 1/80 nieraz trochę więcej ale nieznacznie.
    Wyłączając lampe mogę normalnie regulować ekspozycję, czyli przymykam przysłonę zwiększa się czas i odwrotnie kiedy daję największą "dziurę" przysłony zmniejsza się czas, czemu tak nie jest z załączoną lampą ???
    W trybie A (przesłony) jest identycznie.
    Napiszecie mi pewnie że autoatyka programu P stwierdza że 1/60 to najwyższy czas na jakim można zrobić poprawne zdjęcie a przysłona na 2.8 to najniższa do tych warunków, ale robiłem takie testy w warunkach jw. zrobiłem zdjęcie w trybie P oczywiście na parametrach jw. S 1/60 A 2.8 wrzuciłem na komputer i zdjęcie powiedzmy ok, potem zrobiłem zdjęcie w programie S gdzie czas ustawiłem na 1/500 i co odziwo, jeśli chodzi o naświetlenie pokoju jest identyczne nie ma żadnej różnicy aby było ciemniej albo jaśniej a wiadomo że gdybym robił zdjęcia poruszającego się obiektu (dziecka) jaka by była różnica.
    To powiedzcie mi dlaczego program P ustawia najwyższy czas 1/60 gdzie na 1/500 jest tak samo a nawet jeszcze lepiej ???

Proszę o wyrozumiałość.
    Krzysztof.
    Body Nikona D50 + T 17-50 2.8
    moje wypociny http://www.krzysztofspyra.yoyo.pl/

Domyślnie

Nie wiem jak w d50, ale w d200 jest to czas domyślny dla AP i P. Jego wartość można zmienić w menu aparatu. Zobacz tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=30897
    Ostatnio edytowane przez markB ; 05-09-2007 o 19:02

Domyślnie

To może wie ktoś czy da się w D50 w programie P ustawić aby najmniejszy czas był chociaż 1/100 ???
    Kurde jak się nie da ustawić tak to z lampą nie można robić w P bo 1/60 jest to za długi czas aby uchwycić dziecko w ruchu.Trzeba robić w S regulując migawką.

Domyślnie

U mnie w D70s w menu ustawiam czas jaki ma byc domyslny przy korzystaniu z lampy, ale przy P da sie tylko max 1/60 lub dluzszy. Troche to dziwne, ale zawsze mozesz robic na S, albo M jezeli zalezy ci na innym czasie.

Domyślnie

KRIS

1/60 i 2.8 - ja tak mam jak robie z lampą, bez lampy działa normlanie

nie wnikałem w to nigdy głebiej bo nie uzywam wbudowanej lampy

Domyślnie

najkrótszy czas synchronizacji z zewnętrzną lampą to w D70 chyba 1/250 bo już w moim D80 max to 1/200 i to przy odpowiednich ustawieniach w MENU. Domyślnie czas najkrótszy zawsze ustawia się na 1/60. Nie wiem jak to się ma do przesłony gdyż zazwyczaj robię na M a czasem tylko na A.
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archangel Zobacz posta
    KRIS

1/60 i 2.8 - ja tak mam jak robie z lampą, bez lampy działa normlanie

nie wnikałem w to nigdy głebiej bo nie uzywam wbudowanej lampy
    No widzisz u mnie też tak jest i ubolewam nad tym bo większość zdjęć (przynajmniej na razie) robię w P ale 1/60 za długi czas aby np. złapać ostro parę tańczącą na imprezce lub weselu.
    Więc trzeba kombinować w S, szkoda...

Domyślnie

na pewno da sie ustawić krótszy czas, poszperaj w instrukcji

w końcu synchro ma do 1/25o o ile pamiętam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisis Zobacz posta
    No widzisz u mnie też tak jest i ubolewam nad tym bo większość zdjęć (przynajmniej na razie) robię w P ale 1/60 za długi czas aby np. złapać ostro parę tańczącą na imprezce lub weselu.
    Więc trzeba kombinować w S, szkoda...
    Tak czytam i czytam i czegos nie rozumiem, jezeli robisz na automatycznych ustawieniach (P) z lampa to przeciez nie ma znaczenia na jakim czasie robisz, bo blysk jest taki krotki, ze zamrozi prawie kazdy ruch, a z pewnoscia dziecka. Przeciez nie bawisz sie tu z blyskiem na przednia czy na tylna kurtyne....
    Przyslone na logike daje najmniejsza, zeby jak najwiecej swiatla wpadlo przy tym krotkim blysku.....
    Jezeli sie myle to mnie poprawcie....

Domyślnie

jeżeli nie używasz rear curtain sync/slow sync to 1/60s wystarczy do zamrożenia ruchu, aparat dobiera ekspozycję tak aby oświetlenie było flashem i reguluje ekspozycję siłą błysku, czas błysku jest faktycznym czasem ekspozycji
    dostęp do czasów krótszych, do 1/500s włącznie, jest w trybie S i prawdopodobnie M, w pozostałych trybach domyślnym czasem dla lampy jest 1/60s
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów