Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisis Zobacz posta
    To może wie ktoś czy da się w D50 w programie P ustawić aby najmniejszy czas był chociaż 1/100 ???
    Kurde jak się nie da ustawić tak to z lampą nie można robić w P bo 1/60 jest to za długi czas aby uchwycić dziecko w ruchu.Trzeba robić w S regulując migawką.
    A czy ty zrobiles jakiekolwiek zdjecie ruszajacego sie np. dziecka na P z lampa,? wydaje mi sie, ze nie.... moze postryknij kilka fotek, bo twoje obawy, ze nie uchwycisz dziecka sa nieuzasadnione....

Domyślnie

Aby nie być gołosłowny przedtawię test w tych samych warunkach oświetleniowych (mała lampka nocna w pokoju i włączony telewizor) na probramie P i S ( nie czytaj Prawo i Sprawiedliwość ) z bardzo różnymi czasami, dla zdjęcia gdzie się nic nie porusza jak poniżej to może i nie ma znaczenia, ale jak by to była imprezka i by ktoś tańczył to już jest kolosalna różnica w czasie a doświetlenie pokoju nie rożni się w niczym.

1 S1/500-F2.8-ISO200-26mm

2 S1/60-F2.8-ISO200-26

Exify są w zdjęciach.

To powiedzcie mi dlaczego ten pier... program nie ustawi krótszego czasu chociaż 1/200 to już bym jeszcze zrozumiał.
    Tak jak pisałem wcześniej, podwyższenie iso np. do 1600 nie skraca czasu tylko przymyka przysłanę.
    Body Nikona D50 + T 17-50 2.8
    moje wypociny http://www.krzysztofspyra.yoyo.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krisis Zobacz posta
    To powiedzcie mi dlaczego ten pier... program nie ustawi krótszego czasu chociaż 1/200 to już bym jeszcze zrozumiał.
    Tak jak pisałem wcześniej, podwyższenie iso np. do 1600 nie skraca czasu tylko przymyka przysłanę.
    a czy Ty czytasz co się do Ciebie pisze???? przy użyciu lampy i tak błysk jest krótszy, niż otwarcie migawki.
    W Zenicie był tylko jeden czas 1/30. I zdjęcia wychodziły.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piter Zobacz posta
    A czy ty zrobiles jakiekolwiek zdjecie ruszajacego sie np. dziecka na P z lampa,? wydaje mi sie, ze nie.... moze postryknij kilka fotek, bo twoje obawy, ze nie uchwycisz dziecka sa nieuzasadnione....

A czy ty kiedyś robiłeś zdjęcie z czasem 1/60 ??? i nie było poruszone ??? to przepraszam cię i się nie obrażaj ale twoje dzieci widocznie są jeszcze małe i wolniutko śmigają.
    Tak zrobiłęm zdjęcie z lampą na 1/60 i są poruszone !!!

Tu masz przykład, zobacz na ręce dziecka z prawej i na piłkę, czy one nie są poruszone ???

S1/60-F2.8-ISO200-24mm oczywiście z lampą.

Domyślnie

Wiem, ze jest juz pozno, ale moze uda Ci sie poprosic kogos, zeby zatanczyl w tym pokoju, np. rock&rolla (jak najszybszy taniec) i zrob zdjecia na P z lampa. Podziel sie z nami efektami....

Edit: zdazylo mi sie robic na 1/60 tance weselne i zadne zdjecie nigdy nie bylo poruszone. Fizycznie jest to niemozliwe, bo blysk trwa ulamek sekundy i mysialbys sie ruszac jak rakieta, zeby cos bylo poruszone. To co pokazujesz wydaje mi sie, ze moze byc albo zarejestrowanym jakims przedblyskiem albo czyms podobnym, ale jest to cos co ktos bardziej znajacy sie na rzeczy powinien wyjasnic.

PS. Nawet nie wiesz jak szybko te moje szkraby sie ruszaja
    Ostatnio edytowane przez Piter ; 05-09-2007 o 23:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piter Zobacz posta
    Wiem, ze jest juz pozno, ale moze uda Ci sie poprosic kogos, zeby zatanczyl w tym pokoju, np. rock&rolla (jak najszybszy taniec) i zrob zdjecia na P z lampa. Podziel sie z nami efektami....
    Zrobię to dla CIEBIE ale jutro, a ja proponuję abyś zrobił zdjęcie swoim biegającym dzieciom po pokoju z takim czasem i pochwalił się tu fotką a nie tylko krytykował !!!

Talking

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    W Zenicie był tylko jeden czas 1/30. I zdjęcia wychodziły.
    a jak mi kiedyś padła migawka na 1/30, to ustawiałem na B, otwierałem, pstryk lampą, zamykałem i zdjątka wychodziły eleganckie
    --
    D50 18-55 mm i już
    dwaPe

Domyślnie

KRIS

czas jest 1/60 ale błysk jest dużo krótszy i to on [błysk] jest jakby "realnym czasem"
    wiec nie sugeruj sie tym, że jest 1/60
    przy naprawde szybki ruchu bedziesz miał najwyżej lekką smuge tak jak to bywa przy długim czasie z lampą
    ale przy kimś kto nie biegnie bedzie spoko, zresztą zrobisz zdjecia to sie przekonasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archangel Zobacz posta
    KRIS

czas jest 1/60 ale błysk jest dużo krótszy i to on [błysk] jest jakby "realnym czasem"
    wiec nie sugeruj sie tym, że jest 1/60
    tylko pamiętaj, że to jest prawda wtedy, gdy jest ciemno i lampa jest jedynym istotnym źródłem światła
    jeżeli doświetlasz lampą kadr w ciągu dnia, to światło zastane ma istotny udział w ekspozycji i faktycznie będą widoczne poruszenia, stąd tak istotne bywają krótkie czasy synchro
    aparat sam nie wie wszystkiego, od tego masz lustrzankę i rozum, żeby ustawić sobie tryb S, 1/250s i pozwolić korpusowi dobrać resztę parametrów
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Kris nie krytykuja tylko staram sie pomoc...

Niestety moje juz spia, wiec mi nikt nie zatanczy, ale idac za przykladem Twojej pilki rzucilem misiem Mis wyszedl jak zyleta. Wydaje mi sie, ze u Ciebie ta pilka to nie tyle przedblysk tylko zastane swiatlo mialo wplyw na rozmazanie. U mnie w pokoju przy 1/60, f3.5, ISO200 nie ma szans na zarejestrowanie czegokolwiek, ale w ciagu dnia moze to faktycznie byc problemem, ze nie masz krotszego czasu niz 1/60. Pozostaje tryb S lub M.

Edit: widze, ze w miedzyczasie BugsBunny prawie to samo napisal, wiec troche mialem racje

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów