Close

Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 157

Wątek: Marudzenie.

Domyślnie

Przypuszczam, ze chodzi o " wormy artifacts".

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę fuji watercolor effect. Ale problem dotyczy chyba tylko tych, którzy obrabiają w LR?
    No ja nigdy LR nie używałem a z ACR i nawet z C1 szału niestety ni ma z xt2. Mam wrażenie że raf xt1 był lepiej oprogramowany w C1. Do jpgów Xt2 jest ok ale raf to dla mnie czysta strata czasu.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Watercolor, robaczki
    Bo powstaja takie mazie w listowiu, trawie. Igliwie się zlewa. To jest na jpgach z puszki ale nie tylko. Obróbka rafow nieco niweluje ten efekt, w różnych programach różnie. Jak się przekonam że da się bez tych maziow, kupię fuji. Ale ciągle przeglądam zdjęcia by się upewnic w sprawie no i niestety. Przeglądam stare zdjęcia z xe1 i x10 i jęczę.
    Jedyny X bez trans to x100, xa5 i x-t100 tylko że te 2 ostatnie to takie plastiki.

Można nie myśleć o tym efekcie ale to jest, czai się w półmroku, w oddali, w liściach się kryje.

J1
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurkarol Zobacz posta
    ...
    No dobrze, pora marudzić w temacie. Ja nie wiem jak użytkownicy Fujikow... Ale ja nie mogę, zrezygnowałem z fajnych aparatów z matrycą typu X trans, bo zdjęcia ciągle mają efekt akwareli w detalach. Nikomu to nie przeszkadza?
    No jest to troche upierdliwe. Mialem T1/T2 obecnie H1. Nie ukrywam ze liczylem na wiecej i lepszy detal w T2/H1. Rownolegle uzywam D750 i o niebo latwiej uzyskac zadowalajace efekty wlasnie w kwestii detalu. Najnowszy soft Adobe ulatwia poradzenie sobie z tym problemem. Z mojego punktu widzenia da sie obecnie ogarnac rawy z Fuji uzywajac tylko softu Adobe. Co wciaz nie znaczy ze jest tak latwo jak z normalnych matryc.

Gdybym mial tak troche pomarudzic to chcialbym Fuji X-H2 jako polaczenie H1 i T3 ale bez matrycy X-Trans.

To tyle odnosnie marudzenia w temacie Fuji. Byc moze problem sam sie niebawem rozwiaze gdyz mam rowniez inne problemy z H1 i 50-140 i powoli brakuje mi sily na walke z wiatrakami. Powaznie rozwazam aby pozbyc sie calego systemu Fuji i do posiadanego D750 mysle zeby dokupic D850 i Z6.

Nad Z6 mocno sie zastanawiam gdyz z jednej strony mocno pokrywa sie mozliwosciami z D750 jednak z drugiej strony... filmowanie/stabilizacja/rozmiar/waga/dyskrecja. Chyba musze wybrac sie do sklepu Nikona i pomacac to Z6.

PS.
    Przynajmniej po zakupie Z6 bede mial nowy temat do marudzenia W mysl zasady... nie mial dziad problemu... kupil sobie nowy aparat
    Ostatnio edytowane przez J1 ; 18-05-2019 o 11:55

Domyślnie

Co wy tak demonizujecie te rawy fujikowe. Na rynku jest oprogramowanie które daje radę, a jak ktoś widzi jakieś akwarele czy jakieś inne cuda, to moim skromnym zdaniem zwyczajnie nie ogarnia tematu. Sprzęt i oprogramowanie są w obecnych czasach na tyle zaawansowane, że większość baboli wynika z niewiedzy użytkowników. Wszak łatwiej pomarudzić i ponarzekać , jakie to badziewie producent wypuścił niż zgłębić temat samemu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jalk Zobacz posta
    Co wy tak demonizujecie te rawy fujikowe. Na rynku jest oprogramowanie które daje radę, a jak ktoś widzi jakieś akwarele czy jakieś inne cuda, to moim skromnym zdaniem zwyczajnie nie ogarnia tematu. Sprzęt i oprogramowanie są w obecnych czasach na tyle zaawansowane, że większość baboli wynika z niewiedzy użytkowników. Wszak łatwiej pomarudzić i ponarzekać , jakie to badziewie producent wypuścił niż zgłębić temat samemu.
    co trzeba ogarniać żeby tego nie widzieć. Skoro efekt z aparatu taki jest i go widać, co ma do tego wiedza? Jak patrzeć, żeby nie zauważyć?

J1
    Gość

Domyślnie

Ja nie demonizuje. Powiedzialem tylko ze latwiej jest dla mnie uzyskac lepszy detal w D750 niz w X-H1 i to mniejszym nakladem czasu od strony obrobki. Generalnie przy rawach z matryc Bayer nie musze odprawiac zadnych egzorcyzmow i efekty w temacie detalu sa zadowalajace. X-Trans jest poprostu bardziej upierdliwy aczkolwiek jest to do ogarniecia dodajac kilka dodatkowych krokow do procesu obrobki. Jednak nie zawsze bylo to tak proste jak dzisiaj. Dlatego pewnie czesc ludzi zrazila sie do X-Trans i zrezygnowala.

Skoro to watek o marudzeniu to sobie pomarudze dalej

Czekam na dzien kiedy Fuji da wybor... topowe body z matryca Bayer.

PS.
    Albo kupie Z6 i bede marudzil ze AF trafil w rzese a nie w oko... w dodatku psa a nie czlowieka
    Ostatnio edytowane przez J1 ; 18-05-2019 o 13:39

Domyślnie

co trzeba ogarniać żeby tego nie widzieć. Skoro efekt z aparatu taki jest i go widać, co ma do tego wiedza? Jak patrzeć, żeby nie zauważyć?
    A co trzeba zrobic, zeby to zauwazyc?
    100% z X-T10

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	100%.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	395,5 KB
ID:	25064

100% z X-T2

Nazwa:	100%_X-T2.jpg
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	340,5 KB
ID:	25065

To samo zdjecie ale 200%

Nazwa:	200%_X-T2.jpg
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	272,6 KB
ID:	25066

Moze ja faktycznie czegos takiego u mnie nie widze?

Domyślnie

No bo są upierdliwe te rafy i tyle. Na tyle upierdliwe że producenci oprogramowania nie umieją tego dobrze oprogramowac zapewne. Albo może i się nie da. Ciężko powiedzieć. Na pewno szybciej mogę uzyskać dobry wynik z cr2 czy arw niż z raf.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Zawsze można spróbować zmniejszyć wyostrzanie i odszumianie w aparacie, może pomoże ale tu o rawach marudzenie.

Strona 11 z 16 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów