Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: sb 600 problem

Oszczędny w słowach
    Miasto
    WARSZAWA/MIŃSK MAZOWIECKI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    U mnie miganie lampy wystąpiło pod koniec życia akumulatorów. Wszystko wskazuje na to, że jest to sygnalizowanie konieczności wymiany źródła zasilania, a problem jest w tym, że po wymianie miganie nie ustaje. Czyli błąd oprogramowania. Jeżeli moja teoria jest prawdziwa, to pomóc powinno odłączenie na chwilę wewnętrznego zasilania. Jak mi się skończy gwarancja, to sprawdzę (niestety jeszcze kilka miesięcy).
    zgadzam sie z ta wypowiedzia. proponuje zakupic nowy zestaw akumulatorkow zaladowac i sprawdzic czy problem bedzie sie powtarzal jak tak to serwis
    pozdrawiam

Domyślnie

Nie jest to wina akumulatorków (mam 3 różne komplety). Po prostu lampa, po zmianie akumulatorków na świeże, nie przestaje sygnalizować końca poprzednich. Nie jest to jedyna lampa na tym forum, z taką usterką, więc sprawa jest raczej wynikiem błędu oprobramowania (moim zdaniem).
    Pytanie, czy miganie, u wszystkich mających migające lampy, uaktywniło się pod koniec życia akumulatorów, czy też w innym momencie.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leny1980 Zobacz posta
    zgadzam sie z ta wypowiedzia. proponuje zakupic nowy zestaw akumulatorkow zaladowac i sprawdzic czy problem bedzie sie powtarzal jak tak to serwis
    pozdrawiam
    Nic to nie daje. Najprawdopodobniej jest tak jak mowi/pisze piotr w problem tkwi w oprogramowaniu lampy,może faktycznie wystarczy jego reset. Moja lampa migając wyświetlaczem "chodzi" już rok i oprócz tej niedogodności jest ok.

Dzisiaj się dowiedziałem z wiarygodnych źródeł,że jest to błąd oprogramowania lampy i naprawa polega na jego wymianie a koszt to kilkadziesiąt złotych
    Ostatnio edytowane przez Valdek_Tychy ; 24-08-2007 o 20:05
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Czy "wiarygodne źródła" są w stanie podać nr serii lamp, od której nie ma juz tej wady ?
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr w Zobacz posta
    Czy "wiarygodne źródła" są w stanie podać nr serii lamp, od której nie ma juz tej wady ?
    No chyba raczej nie.Ale z tego co jest mi wiadomo nie jest to wcale rzadka usterka sabinek 600.Ja swoją wyślę do naprawy p.podobnie w październiku więc wówczas będę wiedział dokładnie co i jak.
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

W przypadku mojej sb 600 bylo podobnie. Baterie byly juz wyczerpane zmienilem na nowe i wyswietlacz zaczal migac.
    Na szczescie mialem jeszcze 2 miesiace gwarancji i oddalem lampe do serwisu (podczas mojego urlopu). Lampa zostala naprawiona nie napisali w gwarancji jaka byla tego przyczyna. Mialem do nich dzwonic ale juz mi sie nie chciala tym bardziej ze trzymali mi lampe 4 tyg!!!!!

Domyślnie

dodam jeszcze tyle, że napisalem im tj. sewisowi , że mam niekontrolowane blyski. z tym to juz nic nie zrobili . Teraz przeciściłem styki i lampy i aparatu zobaczymy co to da. W weakend mam robote wiec napisze czy cos to dalo. Ale mysle ze nic z tego nie bedzie wydaje mi sie ze jest to problem elektroniki lamp sb 600 tak jak w przypadku migajacego wyswietlacza.

Domyślnie

polecam jeszcze sprawdzenie akumulatora w aparacie. niby nic a miałem niekontrolowane błyski sabinki na nieoryginalnym aku. wątek jest tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=35254

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    polecam jeszcze sprawdzenie akumulatora w aparacie. niby nic a miałem niekontrolowane błyski sabinki na nieoryginalnym aku. wątek jest tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=35254
    dzieki za wątek - bardzo przydatny.
    No ale blyski pojawiaja sie na oryginalnym aku.

Domyślnie

Ale w zasadzie nie ma rzeczy niepsujących się więc warto wykluczyć awarię aku podmieniając go na inny najlepiej oryginalny.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów