Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Wątek: jaki komputer?

Domyślnie jaki komputer?

Witam

Wypadnie mi niedługo wymienić komputer na nowy. Ma posłużyć do obróbki zdjęć, poza tym zwykłe zastosowania biurowo-internetowe. Raczej nie będę grał w gry czy oglądal filmów.

Idąc na łatwiznę wyszukałem konkretny zestaw w jednym ze sklepów internetowych.
    Prosiłbym znających się na rzeczy (sam mam blade pojęcie o wnętrzu komputera) o opinię na jego temat.

Procesor: Intel Core2 Duo E4400 2.0GHz (2MB cache); Oprogramowanie: Windows XP Professional PL; Płyta główna: Gigabyte z chipsetem Intel 965P, karta dźwiękowa 8-kanałowa, karta sieciowa z magistralą PCI Express Gigabit LAN; Pamięć RAM: 2x 1GB DDR2 667MHz CL5; Karta graficzna: GeForce 8600 GT 256MB HDTV & DVI; Dysk twardy: 250 GB, 16MB cache, Serial ATA II; Napęd optyczny: DVD+/-RW; Obudowa: KTBG02BBB; Zasilacze ATX: Chieftec 400W; Mysz: optyczna Logitech; Klawiatura: Logitech;

W tymże sklepie jest możliwość własnoręcznego skonfigurowania zestawu z z różnych elementów, może warto byłoby się o to pokusić gdyby powyższy zestaw mial jakieś słabe punkty

Domyślnie

Mam bardzo podobny zestaw (od miesiąca) lecz na Abicie P 35-E (tak mi doradzono) Jak narazie sprawdza się znakomicie..

Domyślnie

zestaw znośny, moze tylko pamięć 800 HMz jak chcesz obrabiac fotki w NXie (przydaje się),
    skoro jednak nie chcesz grac na tym kompie to wymien sobie kartę 8600 (dość drogą i głośną) na coś wolniejszego, ale z pasywnym chlodzeniem i tańszego, a różnicę zainwestuj w szybszą pamięć i/lub szybszy procesor
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Tak ja mowi Erie, zmien te biedne 667 na 800 MHz (najlepiej TwinMOS Twister dual). Jesli uda Ci sie zaoszczedzic to wez 3 lub 4 GB RAM. XP co prawda nie wykorzysta pelnych 4 GB (troszke ponad 3,2), ale jak bedziesz mial kaprys zmienic system, to bedzie jak znalazl. Karta graficzna to faktycznie cos, na czym mozesz zaoszczedzic. Osobiscie mam jakies ATI (X1300 czy cos takiego) z pasywnym chlodzeniem i 256 MB pamieci. Nie mam z nia zadnych problemow. Wydajna wystarczajaco, a co najwazniejsze -- nie wydaje z siebie zadnych dzwiekow.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Mam od niedawna następujący zestaw: Intel Core Duo 2,2 GHz, Asus P5B- Plus Intel P965, Corsair Twin2x DDR2 2x 1 GB 675 MHz, Ge Foece 8600GT Gigabyte 256 MB HDTV & DVI (PCI-E) H (pasywne), Seagate 320 GB Barracuda, Chieftec BG-02B-B-B bez zasilacza, zasilacz Chieftec 400W, LG Super Multi DVD+/-RW GSA-H55L, czytnik Logic CR 103A, XP. Zestaw w oparciu o wypowiedzi na tym forum, może poza kartą grafiki bo tu były zdania podzielone. Zestaw działa znakomicie w programie Pinnacle Studio bardzo płynny obraz przy przesuwaniu suwakiem ścieżki z obrazem. Polecam
    Ostatnio edytowane przez Wojteksw ; 03-09-2007 o 10:36
    Wojtek: Trochę sprzętu jest, ale mało czasu.

Domyślnie

Dzięki za cenne uwagi Wziąłem je pod uwagę (a także inne tu na forum przedstawione) i zestawik byłby następujący:
    Intel Core2 Duo E4400 2,0GHz (S775) BOX , RAM - Corsair Twin2X DDR2 2x 1GB 800MHz CL5-5-5-18 DHX Technology , Obudowa - Chieftec BG-02B-B-B - bez zasilacza , Zasilacz Be-quiet Straight Power BQT E5-400W
    Dysk twardy - Seagate 320 GB Barracuda ,Karta graficzna - Radeon X1650 Pro Sapphire Ultimate 256MB DDR3
    Płyta główna - Abit IP35-E , WIN XP

Domyślnie

To już wygląda lepiej
    Tylko płyta... nowe Gigabyte są naprawdę bardzo ciekawe i mógłbyś przy pierowtnym wyborze pozostać. Maja już nowe polimerowo - aluminiowe cewki (ponoć znacznie wytrzymalsze, nie piszczące - co w wielu płytach po pewnym czasie staje się koszmarne ), świetne pasywne chłodzenie z heat pipe na mostki i grzejące się elementy itd.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie Trochę mało ... prądu

Cytat Zamieszczone przez jasiek52 Zobacz posta
    Dzięki za cenne uwagi ...
    Przy takiej konfiguracji może być trochę mało prądu... Dodatkowo przy stosunkowo dużym obciążeniu w gorące dni ten zasilacz może się całkiem nieźle grzać. Zwłaszcza jeśli będziesz chciał zamontować te dodatkowe wentylatory (ja je mam) oraz w przyszłości rozbudować pamięć.
    Reszta jest całkiem, całkiem.
    Pozdrawiam -
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JanuszWaw Zobacz posta
    Przy takiej konfiguracji może być trochę mało prądu... Dodatkowo przy stosunkowo dużym obciążeniu w gorące dni ten zasilacz może się całkiem nieźle grzać. Zwłaszcza jeśli będziesz chciał zamontować te dodatkowe wentylatory (ja je mam) oraz w przyszłości rozbudować pamięć.
    Reszta jest całkiem, całkiem.
    Pozdrawiam -
    nie przesadzajmy znowu z tym zasilaczem, to aż tyle prądu nie żre, a potem płacić rachunki za prąd za 600, czy nawet 800 wat to trochę bez sensu (no chyba że ktoś ma ryczałt np. na firmę, szkołę itp i ma to gdzies), w moim przypadku połowa rachunków za prąd to są właśnie komputery i zaczynam sie zastanawiac jak na tym zaoszczędzić
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

eee...przeciesz rachunki sie placi za to co rzeczywiscie ten komp mocy zezre, a nie za to ile w zasilce siedzi zapasu?

ale co fakt to fakt - ta konfiguracja pewnie stabilnie i z zapasem na 350 by poszla - core2 malo jedzą, a i karta nie z tych pradozernych.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów