Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Wątek: jaki komputer?

Domyślnie

mały OT.
    Są teraz dobre ceny na markowe DDR2.
    Składam właśnie kompa, za DDR2 4GB 1066 zapłaciłem 600 zł.

Już w środę zobaczymy jak CS będzie śmigał...

end OT
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    mały OT.
    Są teraz dobre ceny na markowe DDR2.
    Składam właśnie kompa, za DDR2 4GB 1066 zapłaciłem 600 zł.

Już w środę zobaczymy jak CS będzie śmigał...

end OT
    rsz, to taniocha... gdzieś to kupił. Ja za swoje Corsarze Twin2X DDR2 2x1GB 1066 MHz DHX (CL5-5-5-15) dałem 680.
    Ostatnio edytowane przez wavman ; 10-09-2007 o 12:22
    Grupa GRYF | D300s | MB-D10 | N12-24/4 G DX AF-S | N17-55/2.8 G DX AF-S | SB-800 | and ...

Domyślnie

Gold-Dom Jelenia Góra.
    Ponoć producenci ramów trochę przeszacowali popyt i pozbywają sie zapasów.
    Zapomniałem dodać, że mają rewelacyjne timingi.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Kurde nakręciło się w tym watku.
    Moje pytanie do kogoś kto praktycznie sprawdził brzmi :
    Czy zastępując Kości DDR I 400 MHz LC3 kosciami DDR II 533 MHz lub 673 MHz LC 5 cokolwiek zyskam w pracy kompa ? Zakładajac , że nie zwiększe rozmiaru pamieci 1 GB zamienie na 1 GB tylko, że DDR II ale z dłuższym CL ???

Domyślnie

Pierwsze co, to musisz sprawdzić czy płyta główna Ci to obsłuży. DDR I i DDR II to dwie różne rzeczy.
    Drugie co, to wydaje mi się, że zwiększenie ramu do 2 giga da lepsze rezultaty niż trochę szybsza pamięć.

Domyślnie

Witam,
    milczałem, bo ... wyjechałem. Nawiązując do Twego pytania:
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    ...W co wtopić trochę kasy żeby jeszcze przyspieszyć. Mam trzy ruchy do wywboru. Wymiana proca obecnego Pentium D 3,4 GHz np na P6600 dwojajeczny 2,4 GHZ ??? czy może dołożenie ramu do 2GB bo mam 1GB DDR 400MHZ , czy może dołożenie ramu ,ale już DDRII 533mHZ bo szyna FSB to1066 MHz sam nie wiem co wykombinować z tym ramem. Moja płyta główna łyka oba rodzaje pamieci, a proca to mogę nawet Quada wsadzić...
    Opcja dwa i trzy to w zasadzie to samo, tylko (albo aż) zmiana technologii.
    Według mojej opinii (i jakiegoś tam doświadczenia) optymalna kolejność to:
    => rozbudowa pamięci (choć w przypadku pospolitego ms win xp wzrost powyżej 2 GB nie jest już tak atrakcyjny przy analizie „efekty do kosztów”). Ale nadal daje zauważalne podniesienie prędkości,
    => podwyższenie wersji (na szybszy)proca. Ponieważ do wyliczenia ECC (dla R3) – o ile nie używasz specjalizowanego kontrolera - dla danych dysków wykorzystywany jest CPU no to (co czasami zaskakuje niektórych użytkowników) podwyższenie wersji CPU -> przyśpiesza ... też zapis na dysku ,
    => wymiana dysków na szybsze i/lub rekonfiguracja raidu. Używany przez Ciebie R3+ jest najbardziej efektywny (w amatorskich – sorki za nazwę, ale chyba o takich rozmawiamy) dla dużych plików. Nie wydaje mi się by stosowanie dysków SCSI było efektywne w rozwiązaniach amatorskich. Znów ten wskaźnik efekty do (wysokiej w przypadku SCSI ceny tak dysków jak i kontrolera. To inna liga. No chyba, że kasy masz jak lodu. Ale wtedy analizując to co lubisz ... może jakieś szkiełko ). Problem polega tu na tym, że ilość – niezłych i relatywnie tanich - kontrolerów (s)ATA realizujących szerokie spektrum konfiguracji raid'ów nie jest zbyt duża. Zestawienie szybkiego raid'a na sata II (są takie, są) wymaga z reguły zastosowanie kontrolera wykorzystującego złącze pci-exp. Czyli trzeba mieć na płucie wolny stot tego typu! Ale takie rozwiązanie daje dużą prędkość. Zestawiając taki raid na (relatywnie tanich obecnie) sata I (wykorzystujących zwykły pci) można uzyskać b. wysoki transfer. Ale obecnie dostęp do dysków sata I jest ... taki sobie. Można oczywiście zestawić na HDD sata II, ale to kosztuje więcej. I znów ten wskaźnik efekt do ceny nie jest tak atrakcyjny.
    Zwróć jednak uwagę, że w przypadku Twojej konfiguracji raid czas odczytu jest wielokrotnie niższy (krótszy) niż czas zapisu. Ale wg. mnie - skórka warta wyprawki.

Co do pamięci:
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Czy zastępując Kości DDR I 400 MHz LC3 kosciami DDR II 533 MHz lub 673 MHz LC 5 cokolwiek zyskam w pracy kompa ?
    Sorki, ale dla mnie ten wskaźnik efekty/koszty stanowi podstawowy miernik opłacalności. I tak w jednym z popularnych sklepów internetowych sprawdziłem ceny duali (2x1024MB). Zakładam, że chcesz pracować w trybie dual. Kształtują się one dziś (11.09.br) następująco: DDR400 (cl3) - 340,- DDRII-533 (cl4) – 266,- DDRII-667 (cl5) – 266,- DDRII-800 (cl5) – 336,- DDRII-900 (cl5) – 342,-. Nie chcę dyskutować, czy gdzieś są tańsze lub droższe kości. I jak które można kręcić Chodzi mi o relacje cen. Jak widzisz cl jest istotne, ale różnica w cenie też istotna. Wiadomo, że cl3 dużo lepsze od cl5. Ale zakładając, że za rok będziesz chciał zmienić proca/płytę to obawiam się, że stare RAM'ki (DDR) będzie można ... w kapcie włożyć. Więc decyzja musi być Twoja. Tak jak ... kasa. Może banał, ale ... prawdziwy.
    Serdecznie pozdrawiam i dzięki za cierpliwość -
    Ostatnio edytowane przez JanuszWaw ; 11-09-2007 o 04:13
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Oooo to lubię, jak krowie na rowie. Więc na poczatek wymiana ramu na DDRII 2GB o większej częstotliwości na np. 667MHz , a potem jak stanieją Intele Quady np. ten model 6600 wymiana procesorka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jasiek52 Zobacz posta
    Witam

Wypadnie mi niedługo wymienić komputer na nowy. Ma posłużyć do obróbki zdjęć, poza tym zwykłe zastosowania biurowo-internetowe. Raczej nie będę grał w gry czy oglądal filmów.

Idąc na łatwiznę wyszukałem konkretny zestaw w jednym ze sklepów internetowych.
    Prosiłbym znających się na rzeczy (sam mam blade pojęcie o wnętrzu komputera) o opinię na jego temat.

Procesor: Intel Core2 Duo E4400 2.0GHz (2MB cache); Oprogramowanie: Windows XP Professional PL; Płyta główna: Gigabyte z chipsetem Intel 965P, karta dźwiękowa 8-kanałowa, karta sieciowa z magistralą PCI Express Gigabit LAN; Pamięć RAM: 2x 1GB DDR2 667MHz CL5; Karta graficzna: GeForce 8600 GT 256MB HDTV & DVI; Dysk twardy: 250 GB, 16MB cache, Serial ATA II; Napęd optyczny: DVD+/-RW; Obudowa: KTBG02BBB; Zasilacze ATX: Chieftec 400W; Mysz: optyczna Logitech; Klawiatura: Logitech;

W tymże sklepie jest możliwość własnoręcznego skonfigurowania zestawu z z różnych elementów, może warto byłoby się o to pokusić gdyby powyższy zestaw mial jakieś słabe punkty
    Ja tradycyjnie odradzę śmiszne Dżiforsy. Szkoda kasy na taką kartę. Zwłaszcza jeśli nie zamierzasz spędzać wieczorów na mozolnym rozstrzeliwaniu wirtualnych przeciwników . Jakość obrazu bidna. Już lepiej sobie spraw Radeona Sapphire (lepsza jakość). Najlepiej kup Matrox'a - nie do pobicia. Dużo zależy od monitorka. CRT już nie kupisz. Jak LCD to tylko na matrycy MVA. Broń Boże na TN (ok. 260.000 kolorów). I wcale nie musi być EIZO.
    Te tańsze modele nie są rewelacyjne a cena nie jest promocyjna.
    I rozwieję taki jeden mit. Na złączu cyfrowym obraz też może się różnić w zależności od karty. Na analogu to wiadomo

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów