mały OT.
Są teraz dobre ceny na markowe DDR2.
Składam właśnie kompa, za DDR2 4GB 1066 zapłaciłem 600 zł.
Już w środę zobaczymy jak CS będzie śmigał...
end OT
Szukaj
mały OT.
Są teraz dobre ceny na markowe DDR2.
Składam właśnie kompa, za DDR2 4GB 1066 zapłaciłem 600 zł.
Już w środę zobaczymy jak CS będzie śmigał...
end OT
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
Ostatnio edytowane przez wavman ; 10-09-2007 o 12:22
Grupa GRYF | D300s | MB-D10 | N12-24/4 G DX AF-S | N17-55/2.8 G DX AF-S | SB-800 | and ...
Gold-Dom Jelenia Góra.
Ponoć producenci ramów trochę przeszacowali popyt i pozbywają sie zapasów.
Zapomniałem dodać, że mają rewelacyjne timingi.
Kurde nakręciło się w tym watku.
Moje pytanie do kogoś kto praktycznie sprawdził brzmi :
Czy zastępując Kości DDR I 400 MHz LC3 kosciami DDR II 533 MHz lub 673 MHz LC 5 cokolwiek zyskam w pracy kompa ? Zakładajac , że nie zwiększe rozmiaru pamieci 1 GB zamienie na 1 GB tylko, że DDR II ale z dłuższym CL ???
Pierwsze co, to musisz sprawdzić czy płyta główna Ci to obsłuży. DDR I i DDR II to dwie różne rzeczy.
Drugie co, to wydaje mi się, że zwiększenie ramu do 2 giga da lepsze rezultaty niż trochę szybsza pamięć.
Witam,
milczałem, bo ... wyjechałem. Nawiązując do Twego pytania:
Opcja dwa i trzy to w zasadzie to samo, tylko (albo aż) zmiana technologii.Zamieszczone przez robin102
Według mojej opinii (i jakiegoś tam doświadczenia) optymalna kolejność to:
=> rozbudowa pamięci (choć w przypadku pospolitego ms win xp wzrost powyżej 2 GB nie jest już tak atrakcyjny przy analizie „efekty do kosztów”). Ale nadal daje zauważalne podniesienie prędkości,
=> podwyższenie wersji (na szybszy)proca. Ponieważ do wyliczenia ECC (dla R3) – o ile nie używasz specjalizowanego kontrolera - dla danych dysków wykorzystywany jest CPU no to (co czasami zaskakuje niektórych użytkowników) podwyższenie wersji CPU -> przyśpiesza ... też zapis na dysku,
=> wymiana dysków na szybsze i/lub rekonfiguracja raidu. Używany przez Ciebie R3+ jest najbardziej efektywny (w amatorskich – sorki za nazwę, ale chyba o takich rozmawiamy) dla dużych plików. Nie wydaje mi się by stosowanie dysków SCSI było efektywne w rozwiązaniach amatorskich. Znów ten wskaźnik efekty do (wysokiej w przypadku SCSI ceny tak dysków jak i kontrolera. To inna liga. No chyba, że kasy masz jak lodu. Ale wtedy analizując to co lubisz ... może jakieś szkiełko). Problem polega tu na tym, że ilość – niezłych i relatywnie tanich - kontrolerów (s)ATA realizujących szerokie spektrum konfiguracji raid'ów nie jest zbyt duża. Zestawienie szybkiego raid'a na sata II (są takie, są) wymaga z reguły zastosowanie kontrolera wykorzystującego złącze pci-exp. Czyli trzeba mieć na płucie wolny stot tego typu! Ale takie rozwiązanie daje dużą prędkość. Zestawiając taki raid na (relatywnie tanich obecnie) sata I (wykorzystujących zwykły pci) można uzyskać b. wysoki transfer. Ale obecnie dostęp do dysków sata I jest ... taki sobie. Można oczywiście zestawić na HDD sata II, ale to kosztuje więcej. I znów ten wskaźnik efekt do ceny nie jest tak atrakcyjny.
Zwróć jednak uwagę, że w przypadku Twojej konfiguracji raid czas odczytu jest wielokrotnie niższy (krótszy) niż czas zapisu. Ale wg. mnie - skórka warta wyprawki.
Co do pamięci:
Sorki, ale dla mnie ten wskaźnik efekty/koszty stanowi podstawowy miernik opłacalności. I tak w jednym z popularnych sklepów internetowych sprawdziłem ceny duali (2x1024MB). Zakładam, że chcesz pracować w trybie dual. Kształtują się one dziś (11.09.br) następująco: DDR400 (cl3) - 340,- DDRII-533 (cl4) – 266,- DDRII-667 (cl5) – 266,- DDRII-800 (cl5) – 336,- DDRII-900 (cl5) – 342,-. Nie chcę dyskutować, czy gdzieś są tańsze lub droższe kości. I jak które można kręcićZamieszczone przez robin102
Chodzi mi o relacje cen. Jak widzisz cl jest istotne, ale różnica w cenie też istotna. Wiadomo, że cl3 dużo lepsze od cl5. Ale zakładając, że za rok będziesz chciał zmienić proca/płytę to obawiam się, że stare RAM'ki (DDR) będzie można ... w kapcie włożyć. Więc decyzja musi być Twoja. Tak jak ... kasa. Może banał, ale ... prawdziwy.
Serdecznie pozdrawiam i dzięki za cierpliwość -
Ostatnio edytowane przez JanuszWaw ; 11-09-2007 o 04:13
- Janusz(W)
"...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain
Oooo to lubię, jak krowie na rowie. Więc na poczatek wymiana ramu na DDRII 2GB o większej częstotliwości na np. 667MHz , a potem jak stanieją Intele Quady np. ten model 6600 wymiana procesorka.
Ja tradycyjnie odradzę śmiszne Dżiforsy. Szkoda kasy na taką kartę. Zwłaszcza jeśli nie zamierzasz spędzać wieczorów na mozolnym rozstrzeliwaniu wirtualnych przeciwników. Jakość obrazu bidna. Już lepiej sobie spraw Radeona Sapphire (lepsza jakość). Najlepiej kup Matrox'a - nie do pobicia. Dużo zależy od monitorka. CRT już nie kupisz. Jak LCD to tylko na matrycy MVA. Broń Boże na TN (ok. 260.000 kolorów). I wcale nie musi być EIZO.
Te tańsze modele nie są rewelacyjne a cena nie jest promocyjna.
I rozwieję taki jeden mit. Na złączu cyfrowym obraz też może się różnić w zależności od karty. Na analogu to wiadomo![]()
Skontaktuj się z nami