Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: jaki komputer?

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Zamiast jednego dużego twardziela HD kup dwa mniejsze np 2x160 GB i postaw w RAIDzie . Rewelacyjne podnosi sprawność komputera, no i ten proc warto by już na szybszy podmienić . Może na model 6600 ?

Domyślnie Demon szybkości vs. ... bezpieczeństwo

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Zamiast jednego dużego twardziela HD kup dwa mniejsze np 2x160 GB i postaw w RAIDzie . Rewelacyjne podnosi sprawność komputera, ...
    Piszesz o RAID'zie 0, czyli strippingu. Podnosi prędkość operacji zapis/odczyt tyle razy ile jest dysków (musi być parzysta ilość, a wielkość jest wielkością najmniejszego - o ile nie są równe). Jednakże ... bezwzględnie trzeba robić kopie bezpieczeństwa danych. Bo w wypadku awarii jednego z dysków z reguły ... wszystkie programy do odzyskiwania danych są bezradne i dane ... odchodzą do krainy wiecznych restartów.
    Pozdrawiam -
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Januszu jak myślisz ilu z Nas zwykłych użytkownikow PC po padzie komputerosa lub samego HD bawi sie w odzyskiwanie danych . Mi kiedyś zdech HD to wiesz ile kasiory chcieli ludzie za uratowanie danych ? Kupiłem dwa nowe HD za te pieniadze. Postawiłem system i pare programów. Co ważne miałem na plytkach CD. Utrata kilku rzeczy troche bolała , ale z czasem przeszło. Zeby stawianie HD w RAID podnosił w jakiś sposob awaryjnosć , albo inaczej powodowało jakies ekstreamlne warunki pracy calego PC to rzeczywiscie trzeba by sie tego rozwiazania obawiać.

Domyślnie Gdy dane ulecą..

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Januszu jak myślisz ilu z Nas zwykłych użytkownikow PC po padzie komputerosa lub samego HD bawi sie w odzyskiwanie danych...
    Cześć, żle mnie zrozumiałeś. Przy tego typu raid'zie na dwóch dyskach - 1/2 danych (czyli połowę pliku !) masz na jednym dysku, drugie 1/2 na drugim. Jak jeden padnie to ... kaplica. Po prostu nie ma co ... odzyskiwać.
    Jako ciekawostkę powiem: robie to co TY, ale ... zanim PC idzie spać pliki robocze kopiują się na 3 dysk, (tam dany plik jest w całości, a robi się to samo ), skąd w wolnej chwili tworzę kopię na dvd. Dzięki temu jest: szybko, bezpiecznie, a nawet jak coś padnie ... to jest gdzie szukać. I nie jest tak drogo. Mój czas też coś jest wart.
    Co do kosztów odtwarzania danych przez firmy profi - zgadzam się. Dlatego też robię wszystko, bym miał to co moje - bez ich pomocy
    PS. Piszę o tym nie po to by straszyć, ale wobec tego - że przy niskich cenach HD - raid'y schodzą "pod strzechy" warto wiedzieć z czym wiąże się ich stosowanie. Dlatego też wcześnie wskazałem na to, że proponowane przez Ciebie rozwiązanie faktycznie w istotny sposób zwiększa transfer (nawet na starszych płytach).
    Pozdrawiam -
    Ostatnio edytowane przez JanuszWaw ; 04-09-2007 o 20:50
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Domyślnie

Bez przesady procek do takich zadan jakich Jasiek bedzie urzywal wystarczy mu w zupelnosci.Sam dodal ze gral nie bedzie wiec to bardzo pozadny komp.Moze z Wyjatkiem tej plyty.Osobiscie jestem za ASUS,GIGABYTE.No i faktycznie ten ram szybszy a z dyskami w rajdzie to bym odradzal z jednego prostego wzgledu.Pojdzie Ci jeden dysk....Pojda wszystkie dane.Co prawda daje to niesamowitego kopa ale wiaze sie to z duzym ryzykiem.WD Raptor 10.000rpm z 16M Cachem zrobi swoje.Dodjda decybele ale jest szybciej i pewniej.Mam taki dysk jako drugi i jestem zadowolony.Pozdrawiam!

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JASTRZAB Zobacz posta
    (..)Sam dodal ze gral nie bedzie wiec to bardzo pozadny komp.Moze z Wyjatkiem tej plyty.Osobiscie jestem za ASUS,GIGABYTE.
    A ja jestem przeciw. W tej chwili to wszystko jedno, co się kupi, byle sprawne było i na intelu.
    No i faktycznie ten ram szybszy a z dyskami w rajdzie to bym odradzal z jednego prostego wzgledu.Pojdzie Ci jeden dysk....Pojda wszystkie dane.
    Znaczy sie.. przy którym rajdzie?

Domyślnie Raid - który....

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    ...Znaczy sie.. przy którym rajdzie?
    Taką cechę ma ... raid 0, czyli stripping.
    Pozdrawiam -
    - Janusz(W)

pebees
    Gość

Domyślnie

JanuszWaw to było raczej pytanie retoryczne (dla wiedzących), i takie nieco zmuszające do myślenia, dla JASTZRAB

Domyślnie Falstart... chyba mój

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    JanuszWaw to było raczej pytanie retoryczne (dla wiedzących)....
    No to nie zajarzyłem. Swoją drogą to czasami trudno mi się zorientować, czy ktoś wie... czy tylko mu się wydaje. Z drugiej strony... informacji mało precyzyjnych, w konsekwencji wypuszczających na ścianę (mam nadzieję, że mimowolnie) też nie brakuje. :/ Poza tym traktuje to jednak jako forum nikona, a nie dostawców pc. Chociaż trzeba przyznać, że wykorzystanie pc'ta (jeśli nie jest to stacja graficzna - co dziś należy do wyjątków. Wiadomo koszty) do obróbki obrazu jest ciekawym przedsięwzięciem. Ale może ... mnie też się wydaje.
    Pozdrawiam i ... już milczę -
    - Janusz(W)

pebees
    Gość

Domyślnie

JanuszWaw spokojnie, nie musisz milczeć Po prostu rozbawił mnie troszkę post naszego kolegi, więc chciałem dopytać, czy może dlatego, że źle przelał swe myśli na 'papier', i jego przesłanie zaginęło po drodze

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów