Zamiast jednego dużego twardziela HD kup dwa mniejsze np 2x160 GB i postaw w RAIDzie . Rewelacyjne podnosi sprawność komputera, no i ten proc warto by już na szybszy podmienić . Może na model 6600 ?
Szukaj
Zamiast jednego dużego twardziela HD kup dwa mniejsze np 2x160 GB i postaw w RAIDzie . Rewelacyjne podnosi sprawność komputera, no i ten proc warto by już na szybszy podmienić . Może na model 6600 ?
Piszesz o RAID'zie 0, czyli strippingu. Podnosi prędkość operacji zapis/odczyt tyle razy ile jest dysków (musi być parzysta ilość, a wielkość jest wielkością najmniejszego - o ile nie są równe). Jednakże ... bezwzględnie trzeba robić kopie bezpieczeństwa danych. Bo w wypadku awarii jednego z dysków z reguły ... wszystkie programy do odzyskiwania danych są bezradne i dane ... odchodzą do krainy wiecznych restartów.
Pozdrawiam -
- Janusz(W)
"...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain
Januszu jak myślisz ilu z Nas zwykłych użytkownikow PC po padzie komputerosa lub samego HD bawi sie w odzyskiwanie danych . Mi kiedyś zdech HD to wiesz ile kasiory chcieli ludzie za uratowanie danych ? Kupiłem dwa nowe HD za te pieniadze. Postawiłem system i pare programów. Co ważne miałem na plytkach CD. Utrata kilku rzeczy troche bolała , ale z czasem przeszło. Zeby stawianie HD w RAID podnosił w jakiś sposob awaryjnosć , albo inaczej powodowało jakies ekstreamlne warunki pracy calego PC to rzeczywiscie trzeba by sie tego rozwiazania obawiać.
Cześć, żle mnie zrozumiałeś. Przy tego typu raid'zie na dwóch dyskach - 1/2 danych (czyli połowę pliku !) masz na jednym dysku, drugie 1/2 na drugim. Jak jeden padnie to ... kaplica. Po prostu nie ma co ... odzyskiwać.
Jako ciekawostkę powiem: robie to co TY, ale ... zanim PC idzie spać pliki robocze kopiują się na 3 dysk, (tam dany plik jest w całości, a robi się to samo), skąd w wolnej chwili tworzę kopię na dvd. Dzięki temu jest: szybko, bezpiecznie, a nawet jak coś padnie ... to jest gdzie szukać. I nie jest tak drogo. Mój czas też coś jest wart.
Co do kosztów odtwarzania danych przez firmy profi - zgadzam się. Dlatego też robię wszystko, bym miał to co moje - bez ich pomocy
PS. Piszę o tym nie po to by straszyć, ale wobec tego - że przy niskich cenach HD - raid'y schodzą "pod strzechy" warto wiedzieć z czym wiąże się ich stosowanie. Dlatego też wcześnie wskazałem na to, że proponowane przez Ciebie rozwiązanie faktycznie w istotny sposób zwiększa transfer (nawet na starszych płytach).
Pozdrawiam -
Ostatnio edytowane przez JanuszWaw ; 04-09-2007 o 20:50
- Janusz(W)
"...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain
Bez przesady procek do takich zadan jakich Jasiek bedzie urzywal wystarczy mu w zupelnosci.Sam dodal ze gral nie bedzie wiec to bardzo pozadny komp.Moze z Wyjatkiem tej plyty.Osobiscie jestem za ASUS,GIGABYTE.No i faktycznie ten ram szybszy a z dyskami w rajdzie to bym odradzal z jednego prostego wzgledu.Pojdzie Ci jeden dysk....Pojda wszystkie dane.Co prawda daje to niesamowitego kopa ale wiaze sie to z duzym ryzykiem.WD Raptor 10.000rpm z 16M Cachem zrobi swoje.Dodjda decybele ale jest szybciej i pewniej.Mam taki dysk jako drugi i jestem zadowolony.Pozdrawiam!
A ja jestem przeciw. W tej chwili to wszystko jedno, co się kupi, byle sprawne było i na intelu.
Znaczy sie.. przy którym rajdzie?No i faktycznie ten ram szybszy a z dyskami w rajdzie to bym odradzal z jednego prostego wzgledu.Pojdzie Ci jeden dysk....Pojda wszystkie dane.![]()
JanuszWaw to było raczej pytanie retoryczne (dla wiedzących), i takie nieco zmuszające do myślenia, dla JASTZRAB![]()
No to nie zajarzyłem.Swoją drogą to czasami trudno mi się zorientować, czy ktoś wie... czy tylko mu się wydaje. Z drugiej strony... informacji mało precyzyjnych, w konsekwencji wypuszczających na ścianę (mam nadzieję, że mimowolnie) też nie brakuje. :/ Poza tym traktuje to jednak jako forum nikona, a nie dostawców pc. Chociaż trzeba przyznać, że wykorzystanie pc'ta (jeśli nie jest to stacja graficzna - co dziś należy do wyjątków. Wiadomo koszty) do obróbki obrazu jest ciekawym przedsięwzięciem. Ale może ... mnie też się wydaje.
Pozdrawiam i ... już milczę -
- Janusz(W)
JanuszWaw spokojnie, nie musisz milczećPo prostu rozbawił mnie troszkę post naszego kolegi, więc chciałem dopytać, czy może dlatego, że źle przelał swe myśli na 'papier', i jego przesłanie zaginęło po drodze
![]()
Skontaktuj się z nami