Ceny przyzwoite, za kitowe szkło w zestawie też (o ile jest dobre). Chociaż z6 + 24-70 jednak zamiata pod względem cenowym.
A co do czarnego konia to ja prędzej bym obstawiał, że będzie to jednorożec - gdzieś się tam o nim mówi, ktoś niby widział, podobno niezłe toto, a w praktyce to będzie raczej jak legenda. Mnie osobiście odstraszają takie egzotyczne wynalazki i systemy, bo nie patrzę na samą specyfikację, ale na wszystko co się wiąże z wejściem w taki sprzęt i tym co jest dostępne jako akcesoria. Czy np nie będzie problemu z kupnem choćby wyzwalaczy/lamp które są zwykle dedykowane do danych systemów (wszelkie ttl/hss itp), z dostępnością podstawowych dodatków jak akumulatory (bo w byle sklepie z foto pewnie do nikona/canona/sony coś będzie), jak wygląda rynek wtórny (czy mogę kupić/sprzedać coś używanego czy użytkowników jest tak mało, że to graniczy z cudem - choć tu wiadomo, że to świeżynka więc w sumie tym gorzej), czy po 2-3 latach ten aparat będzie można sprzedać za jakieś przyzwoite pieniądze czy za dosłownie ułamek ceny (bo właśnie malutki rynek wtóry i zainteresowanie), czy mam wśród znajomych kogoś z podobnym sprzętem (bo czasem trzeba coś pożyczyć/poratować się nawzajem).
Niestety z mojej perspektywy ten system to taka ciekawostka do pooglądania w necie, nawet jeśli w niektorych aspektach będzie lepszy niż obecna trójca (a pewnie będzie lepszy), to całe tło takiego wejścia w system jest mocno nie zachęcające. I jakoś tak czuje (ale mogę się oczywiście mylić, nie mam nic przeciwko), że większość osób będzie miało takie wątpliwości i raczej zaufają markom mocno osadzonym na rynku.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami