Szukaj
Wszystko zalezy od podejscia do tematu i to... Co dla kogo jest duzo a co malo.
Ludzi ktorzy moga wydac 50-80 tys. zl na sprzet jest naprawde DUZO. Po prostu nie kupia sobie kolejnej... nowej "zwyklej bryki"
Chodzi mi tutaj o to, ze wysoka cena nie oznacza ze system nie bedzie mial klientow a dla wielu i tak ta cena nie bedzie grala wiekszej roli...
X-T10, XF 16-55/2.8, XF 35 f/1.4, XF 55-200, 5D MKII , EF 24-105 mm f/4L IS USM, EF 85mm f/1.8 USM, A6000 SEL18-105/4
To w teorii a praktyka mówi coś dokładnie odwrotnego czyli czym droższy sprzęt tym mniejsza jego popularność. Może z Panasem będzie inaczej. Wiele zależeć będzie od tego ile się dostanie za te wydane dolarki. S1 jak na nowość nie wydaje się jakoś przesadnie drogi w porównaniu np do R, Z6 czy 7III. Cena szkieł może robić różnicę.
Zwlaszcza w bogatszej polowie cywilizowanego swiata. Majac sensowna prace na etacie w US, DE czy masie innych panstw na takiego S1 jestes w stanie zarobic w 2, max 3 tygodnie. Czy to dlugo? Nie sadze i nie sadze tez zeby taki wydatek byl czyms nad czym rozmyslasie dluzej niz 5 minut. Zupelnie inaczej wyglada sytuacja w Polsce, gdzie takie sprzet kosztuje z 4x wiecej w relacji do srednich zarobkow.
Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów
Tijaaa... taki EF 50/1.8 stm jest głośny i ciężki- bądźmy poważni...
. Nawet z konwerterem do eMki to tworzy całkiem zgrabny zestaw. Jest zresztą wiele więcej takich szkiełek, które po podpięciu do eRki wcale nie tworzą mega zestawu. Spokojnie da się używać R nie patrząc nawet w stronę szkieł RF.
Myślę że u Nikona też śmiało da się coś wyszukać.
Dokładanie. Przewiduję śladową sprzedaż, zresztą o czym my mówimy. Ważny jest system, a nie nawet najlepsza puszka. Tu po prostu nie ma czego kupić nawet za bardzo duże pieniądze.
Pozdrawiam
Marcin
Przyglądając się tym trzem firmom Nikon Canon Panasonik i ich nowym pełnoklatkowym bezlusterkowcom ja np. widzę zupełnie rożne np. podejście Nikona i Canona.
Nikon postawił na puszki i takie sobie szkła a Canon robi wypas w szkłach i na dłuższą metę wydaje mi się że ma to większy sens.
Puszkę na cudzej matrycy zawsze można zrobić nowszą, szczególnie że SOny wypuszcza te matryce chyba co i rusz nowe, a szkieł niestety tak szybko się nie wyprodukuje.
Tu nowe zapowiedzi szkieł Canona https://www.canonrumors.co/size-comp...sed-rf-lenses/
W mojej ocenie Nikon wygląda coraz bladziej w tej całej trójce i się zastanawiam tak naprawdę że nowe super puszki Z Nikona tak naprawdę nie przekładają sie na jakość sampli.
Może to tylko ja tak widzę a może mi monitory kłamią ....
linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|
Skontaktuj się z nami