@kurczeblade rób ss i leć do prawnika.
Szukaj
@kurczeblade rób ss i leć do prawnika.
https://500px.com/Rafal_S Nikon FM2N
Nie masz racji w swoim żądaniu - reguluje to tzw prawo cytatu w myśl którego możliwe jest "cytowanie" czyjejś twórczości np w celu krytyki, omówienia itd. Opublikowałeś utwór w przestrzeni publicznej, od tego momentu Twoje prawa monopolu twórcy są prawnie ograniczone. Tłumaczy się to choćby zachowaniem ciągłości kultury. Jako zawodowiec powinieneś to wiedzieć.
Najogólniej uważam, że Zdebik nie przekroczył nadmiernie swojego prawa do krytyki, jakkolwiek akurat się z nim nie zgadzam i nawet chciałem coś a'propos napisać. Jednak jako Autor wysuwając takie żądania wobec dyskutantów skutecznie zniechęcasz do zabierania głosu. Ja w każdym razie 10x się zastanowię czy w Twoich wątkach się udzielać.
Pozdro
Wiesiek
Ostatnio edytowane przez Wujot ; 21-12-2018 o 11:44
Tak już dla czystej ciekawości, bo zdjęcia zostały usunięte. Więc nie ma tematu. Ale nie popieram ściągania cudzych prac i wrzucania do sieci, dlatego odpiszę
W żadnym wypadku, cudzego się nie rusza, mógł cytować i wskazać zdjęcia opisując o które chodzi (tym bardziej że ja opisywałem o które zdjęcia chodzi słownie, nie chcąc ich tu udostępniać), a nie ściągać z oficjalnej strony i rzucać po internecie. Nie godzę się na takie zachowanie, nawet gdyby to nie dotyczyło mnie trzeba piętnować takie zachowanie. W każdym razie, dotyczyło to mnie i również ludzi którzy przy tej sesji pracowali, tak jak marki odzieżowej dla której te zdjęcia były zrobione, nikt tam się nie zgodził żeby te zdjęcia latały po obcych rękach.
Jeszcze raz powtórzę. Ściągnął zdjęcia z mojej strony, i tutaj je rozpowszechnił - nawet nie informując mnie wcześniej o tym. @Wujot wg. Twojej teorii, każdy sobie może wchodzić do woli na oficjalne strony i rzucać cudzymi pracami na lewo i na prawo po całym forum internetowym, twierdząc że sobie robi cytaty i screeny - z ciekawości, kontaktowałem się z moim prawnikiem, i w tej kwestii ma odmienne zdanie w tym temacie.. Zdebik dostał kolejna prośbę tym razem prw z uzasadnieniem żeby usunąć zdjęcia, dalej nie ma sensu poruszać tego tematu.
Pomijając już jakieś kwestie prawne i jakieś personalne wytykanie, ktoś kto zajmuję się fotografią, powinien wiedzieć że to niestosowne ściągać kogoś zdjęcia i wrzucać do sieci od tak.
Dla mnie to koniec tematu, nie chcę się dalej tutaj wspierać, wojny z forumowymi użytkownikami tutaj się nie wygra, jestem przekonany że niektórzy wrócą jak bummerangi z podwojoną siłą, będą mówić że już więcej się nie odezwą, ale jeszcze tu wrócą żeby dodać swoje 3 grosze. Bardzo przykre jest to że tutaj niektórzy zrobili tylko miejsce dla siebie, a wszystko co inne dla nich, nie ma prawa bytu tutaj.
Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 21-12-2018 o 12:49
Chciałem nic nie pisać, mimo że kurczeblade wraca do tekstu jaki napisałem. Ale zeszło na temat tego co z komentowaniem zdjęć, a to sprawa juz natury administracyjnej.
Zdjęcia jakie zacytował zdebik usunąłem.
Oj, większość chce uwag i po to wstawia zdjęcia tutaj.
Jesli ktoś nie chce to niech zaznaczy i już, po sprawie. Domyślnie, bez takiego dopisku to zdjęcia będa oceniane i komentowane.
Kurczak, zejdź z tego tematu, bo inaczej będa musiał pisać nie o zdjeciach, a o stanie Twojej (nie) wiedzy.
aha - takie zdjęcia to właśnie moja bańka.
Ja też wolę analizy, ale zaraz dojdziemy do absurdu, że na forum żeby cos napisac to musimy wskazać plusy, minusy, a post będzie musiał miec minimum 1000 znaków.
Następny razem w pierwszym poście napisz czego oczekujesz w komentarzach. Bo niektórzy pokazują wady i zaczyna się bezsensowna pisanina. Jesteś genialny i wszystko robisz idealnie.
Co z tego, że edytorial. Wiem o tym. I dlatego pisałem o niespójności. Jaką ma wizję - jego sprawa, ale jeśli wizja jest widoczna, a ma luki to można mu to napisać czy jest jakiś zakaz? Jak ktoś oświetli super, albo oświetli żle to wolno napisać, czy nie? Bo zaraz wyjdzie na to, że na forum nie wolno dawac porad. Zresztą wychodzi na to, że zaawansowanym fotografom tych porad faktycznie nie można dawać, bo oni są boscy.
Wujot świetnie opisał co należy przewidzieć przy kadrowaniu. Pytanie brzmi, czy jeśli się daje szeroki kadr by grafik mógł to jakoś ułożyc na stronie to na forum też dać taki szeroki kadr czy skadrować? Skoro zdjęć jest więcej to może na forum dac inne zdjęcia niż dla klienta? Ja nie widzę, by kadry były szerokie, więc niech się kurczak uczy od Wujota, że dla klienta powinien dac lużniej. Więc pytanie czy to sa kadry jakie dostał klient, czy kadry "skrojone" pod samodzielną publikacje? Nie oczekuję odpowiedzi na te pytania. Dla mnie to sa pytania retoryczne, dla innych - do przemyślenia.
Wolałbym juz nie musieć tu nic pisać, nie widzę sensu.
Ale Ty Jacek nie dajesz porad, Ty rozkazujesz i nakazujesz. Wmawiasz że czarne jest białe.
Nawet w kwestii sprzętu, jesteś tak agresywną merytorycznie osobą, że nawet jak ktoś zdecyduje się na kupno innego sprzętu niż Ty mu nakazałeś, to robisz później tej osobie wyrzuty. Nie rozumiem tego, bo jesteś administratorem i powinieneś obiektywnie podchodzić. Zobacz podejście Zośka, zawsze potrafi być obiektywy.
Proponuję abyś przeczytał
http://techlaw.pl/prawo-cytatu/
To czego Zdebik nie dopełnił to podania źródła skąd go zaczerpnął. traktując jednak, że utworem jest cała polemika to ta informacja została tam wcześniej podana. Poza tym jest to wprost idealny przykład możliwości cytowania a Zdebik podał cytat tylko i wyłącznie w celu polemiki (a nie innych korzyści). Wytłumacz swojemu prawnikowi dokładnie sytuację to pewnie potwierdzi to co napisałem.
Pozdro
Wiesiek
Nieprawda to raz, a dwa dlaczego ci trzeba tłumaczyć coś kilka razy? Jesli ty odpisujesz to ja sie poczuwam do odpowiedzi, o ile napisałeś cos nie tak, a .. niestety piszesz. Piszesz o swoich założeniach (np dobry AF ale tych cech by;o więcej), a potem wskazujesz sprzęt gorszy, ale tańszy. Na koniec te D850 kupujesz (oj, miałem racje?). Pare lat wcześniej to samo, tylko wtedy o D750. Zauważ, że ja sie z rozmowy wycofałem widząc bezsens dyskusji, kontynuowali ją inni. Nie wyłapałeś tego. I może gdybym ja ta dalej pisał to byś D850 nie kupił, bo zawsze musisz się ze mna nie zgadzać. Potrzebujesz czasu na przetrawienie a potem robisz ... to co sugeruję. Rób co chcesz, ja teraz tylko chcę skończyć pisać w Twoim wątku, co się stanie jak mi dasz spokój. Postanowienie na 2019 - nie komentować kurczeblade.
linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|
Skontaktuj się z nami