Close

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 98

Wątek: Marika.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zdebik Zobacz posta
    To nie pierwszy temat w którym na krytykę reagujesz pianą. W sumie to wygląda tak, za pokazanie się z samym aparatem nic by nie zapłacili więc zabrałeś dwa speedlighty - i jest na bogato.
    Zadałem Ci grzecznie pytania, bo chciałem żebyś się odniósł do tego co napisałeś, a Ty:

"Kopanie z koniem"
    "reagujesz pianą"
    "Nic by nie zapłacili"
    "i jest na bogato"
    "zabrałeś dwa speedlighty"
    "To moja sprawa"

@Zdebik czy Ty czytasz to co piszesz ? Zieje od Ciebie zawiść, proponuję wziąć dwa głębokie wdechy, i się uspokoić przed kolejnym dotknięciem klawiatury, przy którym wciąż mam nadzieję że jednak odpowiesz mi na pytania które wcześniej zadałem, ale już bez takich zaczepek personalnych w moją stronę.
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 21-12-2018 o 01:03

Domyślnie

Wiesz co @Zdebik nie liczę już że odpowiesz merytorycznie na moje pytania, bo nawet nie czytasz ze zrozumieniem tego co Ci kilkakrotnie napisałem, wątpię w to żebyś zrozumiał nawet jakbym to dużymi literami napisał, i jednak powstrzymam się od dalszego pisania z Tobą, bo lubię nazywać rzeczy po imieniu, i po tym co teraz przeczytałem, mógłbym powiedzieć coś mało stosowanego... a jednak wolę zostawić to dla siebie.

@Zdebik i zwracam się z kolejną prośbą, żebyś usunął moje zdjęcia, które tutaj użyłeś pod nazwą swojego użytkownika. Ja się na to nie zgodziłem.
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 21-12-2018 o 01:40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta

@Zdebik i zwracam się z kolejną prośbą, żebyś usunął moje zdjęcia, które tutaj użyłeś pod nazwą swojego użytkownika. Ja się na to nie zgodziłem.
    A ja pisze kolejny raz, pisz do admina, ja postów edytować nie mogę!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zdebik Zobacz posta
    A ja pisze kolejny raz, pisz do admina, ja postów edytować nie mogę!
    Wrzuciłeś świadomie moje zdjęcia, ja nie będę za Ciebie tego robić, wystarczy moja informacja że nie pozwoliłem Ci tego nigdzie rozpowszechniać, polecialy dwie prośby żebyś to usunął, nie obchodzi w jaki sposob to zrobisz i że nie możesz edytować posta, moje prace mają zniknąć z Twojego posta.

Domyślnie

Wrzuciłeś świadomie moje zdjęcia, ja nie będę za Ciebie tego robić, wystarczy moja informacja że nie pozwoliłem Ci tego nigdzie rozpowszechniać, polecialy dwie prośby żebyś to usunął, nie obchodzi w jaki sposob to zrobisz i że nie możesz edytować posta, moje prace mają zniknąć z Twojego posta.
    Nie masz racji w swoim żądaniu - reguluje to tzw prawo cytatu w myśl którego możliwe jest "cytowanie" czyjejś twórczości np w celu krytyki, omówienia itd. Opublikowałeś utwór w przestrzeni publicznej, od tego momentu Twoje prawa monopolu twórcy są prawnie ograniczone. Tłumaczy się to choćby zachowaniem ciągłości kultury. Jako zawodowiec powinieneś to wiedzieć.

Najogólniej uważam, że Zdebik nie przekroczył nadmiernie swojego prawa do krytyki, jakkolwiek akurat się z nim nie zgadzam i nawet chciałem coś a'propos napisać. Jednak jako Autor wysuwając takie żądania wobec dyskutantów skutecznie zniechęcasz do zabierania głosu. Ja w każdym razie 10x się zastanowię czy w Twoich wątkach się udzielać.

Pozdro
    Wiesiek
    Ostatnio edytowane przez Wujot ; 21-12-2018 o 11:44

Domyślnie

Chciałem nic nie pisać, mimo że kurczeblade wraca do tekstu jaki napisałem. Ale zeszło na temat tego co z komentowaniem zdjęć, a to sprawa juz natury administracyjnej.
    Zdjęcia jakie zacytował zdebik usunąłem.
    Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    kurczeblade z tego co widzę, jest fotografem, wie co robi i wydaje mi się, że nie wstawił tutaj zdjęć do oceny i wytknięcia błędów. Bo gdyby taki miał zamiar to by o tym napisał.

To jest właśnie pojęcie forum fotograficznego, jak ktoś wstawił to oczekuje oceny i krytyki ? A może jednak nie do końca tak jest. Może po prostu chce pokazać co zrobił ostatnio, jaki ma styl jak pracuje, itp.

Zauważyłem, że autorytety, zawodowcy sami się wycinają na tym forum. Jeden wycina drugiego, obrażacie się po tym nawzajem i co jakiś czas któryś wyfruwa a zdjęć coraz mniej.

Kurcze jak Wam to wytłumaczyć, że to nie o to biega. I nie ma obowiązku krytykowania i udzielania rad bo to forum fotograficzne. Sami doprowadzacie się do spięć, kłótni. Każdy z Was robi dobre zdjęcia, każdy inaczej i jest OK.

Jesteście tu długo na tym forum i jeszcze nie wyciągnęliście wniosków ? A potem zdziwienie, że ktoś woli swoje wypociny wieszać gdzie indziej. Czasy się zmieniają. Świat idzie w kierunku “be nice”. Nie musicie udowadniać na każdym kroku swojej racji. Ja widzę że sami bez niczyjej pomocy podcinacie gałąź.
    Oj, większość chce uwag i po to wstawia zdjęcia tutaj.
    Jesli ktoś nie chce to niech zaznaczy i już, po sprawie. Domyślnie, bez takiego dopisku to zdjęcia będa oceniane i komentowane.

to jest walka z tutejszymi wiatrakami, ciężko niektórym wybić się poza swoją bańkę i ciężko niektórym pojąć, że inni mogą robić coś innego niż oni robią, albo coś innego niż przeczytali w książkach o podstawach fotografii. Dlatego często tutaj powtarza się tekst "ja bym tak to zrobił" i cytaty o złotych punktach z linkami do matematycznych wzorów, według których Twoja fotografia ma się wzorować tak i uj, bo nie może być inaczej !
    Kurczak, zejdź z tego tematu, bo inaczej będa musiał pisać nie o zdjeciach, a o stanie Twojej (nie) wiedzy.
    aha - takie zdjęcia to właśnie moja bańka.

@Wujot takie opinie się docenia. Dzięki.
    Ja też wolę analizy, ale zaraz dojdziemy do absurdu, że na forum żeby cos napisac to musimy wskazać plusy, minusy, a post będzie musiał miec minimum 1000 znaków.
    Następny razem w pierwszym poście napisz czego oczekujesz w komentarzach. Bo niektórzy pokazują wady i zaczyna się bezsensowna pisanina. Jesteś genialny i wszystko robisz idealnie.

Cytat Zamieszczone przez Dariusz Breś Zobacz posta
    Pierwszy raz skomentuję cudze foty tutaj, normalnie tego nie robię.
    Ale ci co krytykują tę sesję zapominają że to fashion/edytorial dla klienta.

To nie jest TFP jakich pełno wszędzie.

Nie rozumiem też tych tekstów mógł zrobić tak, albo siak. To jest przedstawienie swojej wizji a przecież nie to chodzi żeby kurczeblade robił zdjęcia jak pan iksińki.
    Co z tego, że edytorial. Wiem o tym. I dlatego pisałem o niespójności. Jaką ma wizję - jego sprawa, ale jeśli wizja jest widoczna, a ma luki to można mu to napisać czy jest jakiś zakaz? Jak ktoś oświetli super, albo oświetli żle to wolno napisać, czy nie? Bo zaraz wyjdzie na to, że na forum nie wolno dawac porad. Zresztą wychodzi na to, że zaawansowanym fotografom tych porad faktycznie nie można dawać, bo oni są boscy.
    Wujot świetnie opisał co należy przewidzieć przy kadrowaniu. Pytanie brzmi, czy jeśli się daje szeroki kadr by grafik mógł to jakoś ułożyc na stronie to na forum też dać taki szeroki kadr czy skadrować? Skoro zdjęć jest więcej to może na forum dac inne zdjęcia niż dla klienta? Ja nie widzę, by kadry były szerokie, więc niech się kurczak uczy od Wujota, że dla klienta powinien dac lużniej. Więc pytanie czy to sa kadry jakie dostał klient, czy kadry "skrojone" pod samodzielną publikacje? Nie oczekuję odpowiedzi na te pytania. Dla mnie to sa pytania retoryczne, dla innych - do przemyślenia.

Wolałbym juz nie musieć tu nic pisać, nie widzę sensu.

Domyślnie

W zasadzie nie miałem zamiaru się tutaj wypowiadać. Choćby z tego powodu, że Autor tego nie oczekiwał a i nie należy do osób łatwo przyjmujących krytykę. Sruba wspominając o mnie trochę sprowokował mnie do wypowiedzi bo jest parę spraw, które umykają oglądającym a być może też Autorowi.

1. Pierwsza jest taka, że na modówkę należy patrzeć jako pracę zbiorową. Ktoś zatwierdza modelkę, ktoś robi wizaż, klient klepie plenery i ogólną koncepcję, fotograf niby odpowiada za wynik ale często ma mocno związane ręce. To był zresztą jeden z powodów dla których niezbyt mnie ta gałąź interesowała.
    2. Zacznę od wątpliwości. Modelka wygląda jak kawałek plastiku, ma jedną minę i stoi jak klocek. Za wrażenie plastiku odpowiada malowanie przypominające te z wystaw. Reszta to już modelka. Teraz pytanie czy ta plastikowość jest dobra czy zła? Rzecz gustu - jeśli potraktujemy, że to manekin, wieszak na ciuch to dobra. A jeślibyśmy chcieli do ciuchów dodać trochę emocji to zła. Co do choreografii to jednak uważam, że jej tu nie ma i jest to (dla mnie) minus.
    3. Kompozycja o której było tutaj trochę mówione. W ogóle nie ma sensu tutaj jej analizować. Nie znamy formatu i sposobu przedstawienia prac. Jeśliby to był np kwadratowy katalog z łamaniem w 1/3 zdjęcia to część kompozycji będzie tu znakomicie siedzieć. Pionowe kompozycje centralne sprawdzą się przy A4 (w pionie). Najogólniej każda z zrobionych prac w ręku grafika będzie dobrze wyglądała. Jedyny zarzut jako zawodowiec jaki mam to, że kadry są czasem zbyt ciasne. W zasadzie nawet mając intencję zrobienia pionu i tak warto machnąć go w poziomie (z marginesami). Piszę to jako projektant - "niepotrzebny" margines to kopalnia miejsca na typo, grafikę , tekst itd.
    4. Plenery - handlowy, peryferyjny i biurowy. Największą wątpliwość mam co do tego złomu. I to na dwóch poziomach - raz, że nic tej laluni z nim nie łączy (a mogłoby - choćby oparcie na zderzaku). A dwa, że to auto małe jest i słabe. Nie chce mi się zresztą kontynuować analizy tej części sesji.
    5. Stylizacja - słabo się na tym znam (dlatego biorę stylistki). Ale na moje (niewielkie) obycie z tematem to mam trochę wątpliwości. Nie wiem czy ułożenie spódnicy w 3 dobrze pokazuje ciuch, w sesji z autem słabo pokazana jest torebka (a to nie jest problem aby to zrobić). Ale ogólnie ze stylizacją jest chyba całkiem dobrze.
    6. Zasadniczy powód dla którego postanowiłem napisać te parę słów to zdjęcie z flarą. Pierwszy odruch - pomyłka. Widać, że nie jest to "naturalny" składnik pejzażu. Gdyby była ciut wyżej byłby to jakiś zabłąkany odblask słoneczny w szybie. A tak masz babo placek bo od razu widzę fałsz. Ale czy ten fałsz jest zły? Może to świadomy (lub nie) dysonans co skupia naszą uwagę. Jakaś zadra. Lalunia plastikowa do bólu i oświetlenie też fałszywe. Do tego fajna perspektywa, świetna paleta barwna, cudowne trawy. Klient doceni super pokazanie ciucha (te kokardy), torebka też jest. Grafik zrobi z tego wiele - piękny pion, kwadrat i klasyczny poziom (ale billboardu z tego nie wytniesz - zbyt ciasny kadr!). Razem bardzo ładne i niebanalne (przez flarę).

Wiem, że gdyby tę analizę zrobiło grono redakcyjne to znalazłoby stado mniejszych lub większych minusów. To jest masakra jak się to dogłębnie ogląda i jakie czynniki decydują co pójdzie a co nie. Jest stado fajnych fot a idzie takie se...

pozdro
    Wiesiek

Domyślnie

@Wujot takie opinie się docenia. Dzięki. Kilka słów, bo już raczej łóżko czeka i więcej nie mogę napisać. Stylistka była podczas sesji, a projektantką jest pewna Wrocławska firma odzieżowa (nie będę tu zdradzał) Przy gracie z całej serii, zdjęcia najbardziej się podobają klientowi i ekipie która pomagała, miał być taki koncept trochę "brudnej" sesji. Wszystko na "wieszak" i raczej bez większych emocji, modelka mogła uśmiechać się tylko poza sesja i na BS ... i odniose się do pracy zbiorowej, tak dokładnie było. Generalnie z serii jest więcej zdjęć, są jeszcze 3 różne stylizacje, ale niestety więcej nie mogę pokazać bo ubrania jeszcze nie są oficjalnie dostępne. Jest cała seria i jest około 50 zdjęć. W ubraniach nie mogła się opierać o samochód, bo nie mogliśmy zniszczyć ubrań, torebka nie jest istotna.
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 21-12-2018 o 02:32

Domyślnie

Wujot w punkcie 3 bardzo ładnie to opisał.

Pokazany ciuch ładnie i estetycznie, aż dziw bierze że cała twarz jest bo teraz tniemy tuż pod nosem już
    Ja jestem na tak. Te przy aucie podoba mi się fryzura. Te przy budynku będą ładnie wyglądały na rozkładówkach z tekstem na rozmytym tle.

Nie rozumiem też tych tekstów mógł zrobić tak, albo siak. To jest przedstawienie swojej wizji a przecież nie to chodzi żeby kurczeblade robił zdjęcia jak pan iksińki.
    Ja bym modelinę wsadził do metra i na ulicy pośród szarych ludzi w ruchu patrzącą się wszędzie byle nie w kadr. Ale to tylko moja wizja, dla kurczeblade może być beznadziejna, kapujecie panowie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dariusz Breś Zobacz posta
    Wujot w punkcie 3 bardzo ładnie to opisał.

Pokazany ciuch ładnie i estetycznie, aż dziw bierze że cała twarz jest bo teraz tniemy tuż pod nosem już
    Ja jestem na tak. Te przy aucie podoba mi się fryzura. Te przy budynku będą ładnie wyglądały na rozkładówkach z tekstem na rozmytym tle.

Ja bym modelinę wsadził do metra i na ulicy pośród szarych ludzi w ruchu patrzącą się wszędzie byle nie w kadr. Ale to tylko moja wizja, dla kurczeblade może być beznadziejna, kapujecie panowie?
    Dzięki Dariusz.

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni