Close

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 123
    Kaleid
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josoko Zobacz posta
    Michał, interpolowane jest na 16. Albo panowie nie wiedzą o czym mówią.
    Z tego co uslyszalem to nie wiedzieli - gdyz to co powiedzieli jest zupelnie bez sensu.

Cytat Zamieszczone przez jacek_z Zobacz posta
    Jeśli prztwornik A/C wypuszcza informacje 12 bitowe, to w tym momencie jest juz po wszystkim, ich przetwarzanie na 14 bity zmienia tylko sposób zapisu informacji - możliwe że dorabiająć info "interpoluje" (co jeszcze powinno pogorszyć sprawę). Przecież takie przerobienie na 14 bitów nic nie poprawia i mozliwe jest na zewnątrz - np w NX. Ktoś niech mnie oświeci co to daje?
    Nic nie daje. 14 bit musi schodzic z ADC matrycy, nie ma innej opcji.
    Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 30-08-2007 o 23:23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    Z tego co uslyszalem to nie wiedzieli - gdyz to co powiedzieli jest zupelnie bez sensu.
    Nie wiem czy wiedzieli. Odpowiedzieli.
    I mz. nie jest bez sensu. Procesor w puszce zawsze sporo miesza w tym, co schodzi z matrycy. A jeśli robi to w 16 bitach (nawet interpolowanych) to chyba lepiej.
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

czyli to jak zapis 8 bitowego jpg do 16 bitowego tifa, obrobienie go, a potem zapisanie w 14 bitach
    (nieprecyzyjne to porównanie, ale zapewnie rozumiecie co mam na mysli)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Nikon podaje w specyfikacji, ze przetwornik A/D jest 14 to bitowy. I to sie trzyma kupy. Nie mozna interpolowac 12 bitów do 14 tu. Nic to nie da poza zwiększeniem objętosci pliku.

Domyślnie

ale sa tu różnice między D300 a D3?
    D3 ma zawsze tylko 14 bit, a D300 do wyboru 12 lub 14?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Zarówno w D3 jak i D300 mozna zapisywac NEF w 14 i 12 tu bitach. 12 to bitowe zajmują nieco mniej, po to wprowadzono tą opcję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To trochę (delikatnie mówiąc) dziwne. Matryca jest "analogowa". Jeśli prztwornik A/C wypuszcza informacje 12 bitowe, to w tym momencie jest juz po wszystkim, ich przetwarzanie na 14 bity zmienia tylko sposób zapisu informacji - możliwe że dorabiająć info "interpoluje" (co jeszcze powinno pogorszyć sprawę). Przecież takie przerobienie na 14 bitów nic nie poprawia i mozliwe jest na zewnątrz - np w NX. Ktoś niech mnie oświeci co to daje?
    No nie da się chyba inaczej. Jak coś jest 12-to bitowe to takie pozostanie. Przecież ta informacja która nie została zapisana nie zostanie odtworzona.

Nikon podaje w specyfikacji, ze przetwornik A/D jest 14 to bitowy. I to sie trzyma kupy. Nie mozna interpolowac 12 bitów do 14 tu. Nic to nie da poza zwiększeniem objętosci pliku.
    No właśnie. Czyli jednak to by wskazywało na to, że matryca w D300 jest 14-to bitowa. Wtedy to by miało wszystko sens.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Dla precyzji z materiałów Nikona:
    "Mechanizm EXPEED zastosowany w modelu D300 składa się z 14-bitowego konwertera analogowo-cyfrowego i 16-bitowego układu przetwarzania obrazu."

A interpolować można. Kto zabroni
    Fakt, że brzmi to wszystko nieco skomplikowanie.
    Pół biedy z przetwornikiem 12-14 bitów. Ale jak oni z cyfrowych 14 robią 16?
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Mozna, ale nic z tego nie wynika A/D matrycy ma 14 bitów, i nie ma tu zadnej "interpolacji" - dane z matrycy schodzą w 14 tu bitach Procesor obrazu w ostatnim Pentaxie ma chyba 21 - i co ? I nic, bo A/D matrycy zrzuca w 12

Domyślnie

A/D matrycy ma 14 bitów, i nie ma tu zadnej "interpolacji" - dane z matrycy schodzą w 14 tu bitach...
    Dokładnie o to pytałem. Odpowiedź brzmiała, że z matrycy schodzi 12 bitów. Może przekłamanie.

A wiesz może skąd procesor bierze te dwa dodatkowe bity?
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów