Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ta natywna czułość może chyba być modyfikowana. Canon ani w 5-tce ani w ds-e nie miał potrzeby forsowania czułości w górę dlatego są dostępne też niskie czułości. Będą mieli niezłą zagwozdkę (już mają) co zrobić w 5d mkII jechać w górę żeby otrzymać iso ileśtam tysięcy (skądinąd idiotyczna jest ta skala) czy jednak obniżać dla potrzeb fotografóe studyjnych i landszafciarzy.
Pozdrawiam
Marcin
moze i w przypadku studia masz racje, ale z landszaftami bym nie przesadzal. wielu z obecnych
posiadaczy d200-tek mialo kiedys d70-tki i nie narzekali na to przeklete iso 200
EDIT: poza tym, generalizujac moze troche, narzekania na niskie ISO ginely w krzyku rozpaczy
braku super jakosci na wysokich ISO i pelnej klatki. teraz w druga strone. ciezko byc korporacja
w dzisiejszych czasachjak zieloni nie dopieprza, to szczyle chca zarabiac wiecej niz 1 centa,
a to jak nie staniesz to tylek zawsze z tylu...
Ostatnio edytowane przez wrobell ; 30-08-2007 o 16:03
Teraz rozumiem rozterki. Ale tak to chyba tylko w ...
To chyba nie koncepcja bo o to pytałem na prezentacji - usłyszałem, że dane schodzą z matrycy w 12 bitach i poprzez procesor 16 bitowy (jak mu tam) zapisywane są w 12 lub 14 bitach. Przecież byłeś na sali![]()
Pozdrawiam
Jarek Piekarski
NIe mozna interpolowac 12 bitów na 14, Musi byc ADC ktory sczytuje probkowanie w 14 bitach. Prowadzacy prezentacje nie znali dokladnie odpowiedzi na to pytanie, prawde mowiac. Josoko gledził 20 minut o bitach i tylko przeszkadzal innym![]()
Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 30-08-2007 o 23:18
Dokładnie to oznacza. Dane z matrycy schodzą w 12 bitach - taką uzyskałem odpowiedź na wyraźne pytanie. Później jest próbkowanie na 16 bitów (procesor EXPEED) i zapis w 12 lub 14 bitach. Efekty pokaże życie.
Michał, interpolowane jest na 16. Albo panowie nie wiedzą o czym mówią.
Pozdrawiam
Jarek Piekarski
To trochę (delikatnie mówiąc) dziwne. Matryca jest "analogowa". Jeśli prztwornik A/C wypuszcza informacje 12 bitowe, to w tym momencie jest juz po wszystkim, ich przetwarzanie na 14 bity zmienia tylko sposób zapisu informacji - możliwe że dorabiająć info "interpoluje" (co jeszcze powinno pogorszyć sprawę). Przecież takie przerobienie na 14 bitów nic nie poprawia i mozliwe jest na zewnątrz - np w NX. Ktoś niech mnie oświeci co to daje?
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-08-2007 o 23:20
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Skontaktuj się z nami