Close

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 123

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sylwiusz Zobacz posta
    Z ND 4x? Bez przesady, owszem bedzie nieco ciemniej, ...
    Poza tym mowimy o robieniu zdjec w jasny dzien...wiec loozik
    a zdjęcia w studiu, gdzie obserwujesz to co dają piloty, a naświetlasz błysk?

kurcze powstało tyle wątków o D3 i D300, że juz nie wiem ile razy i gdzie to napisałem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    no własnie - skoro natywna czułośc matrycy CMOS (zawsze?) jest 200, to jak tam osiagnieto 50? Zapewno nie pozwolono sobie na kiepskie światła.

Dla mnie - fakt wystarczy 70-200/2.8 i 85/1.2 z 1Ds Mk3. Ale jakoś nie mam odwagi na taki krok. Poczekam na porównania i na sample z D3 i z 1Ds
    Ta natywna czułość może chyba być modyfikowana. Canon ani w 5-tce ani w ds-e nie miał potrzeby forsowania czułości w górę dlatego są dostępne też niskie czułości. Będą mieli niezłą zagwozdkę (już mają) co zrobić w 5d mkII jechać w górę żeby otrzymać iso ileśtam tysięcy (skądinąd idiotyczna jest ta skala) czy jednak obniżać dla potrzeb fotografóe studyjnych i landszafciarzy.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...
    Będą mieli niezłą zagwozdkę (już mają) co zrobić w 5d mkII jechać w górę żeby otrzymać iso ileśtam tysięcy (skądinąd idiotyczna jest ta skala) czy jednak obniżać dla potrzeb fotografóe studyjnych i landszafciarzy.
    moze i w przypadku studia masz racje, ale z landszaftami bym nie przesadzal. wielu z obecnych
    posiadaczy d200-tek mialo kiedys d70-tki i nie narzekali na to przeklete iso 200

EDIT: poza tym, generalizujac moze troche, narzekania na niskie ISO ginely w krzyku rozpaczy
    braku super jakosci na wysokich ISO i pelnej klatki. teraz w druga strone. ciezko byc korporacja
    w dzisiejszych czasach jak zieloni nie dopieprza, to szczyle chca zarabiac wiecej niz 1 centa,
    a to jak nie staniesz to tylek zawsze z tylu...
    Ostatnio edytowane przez wrobell ; 30-08-2007 o 16:03

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    bo błysk zamrozi ruch. Na ciągłym by mieć 1/500 i dajmy na to f=8 to trzeba naprawdę sporo światła. Światło ciągłe strasznie grzeje i źle się je modyfikuje (softboxy itd?)
    Teraz rozumiem rozterki. Ale tak to chyba tylko w ...

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    ciekawa koncepcja dotycząca 14bitowego obrazu pojawiła się Na DP. Jeśli dobrze zrozumiałem, to obraz uzyskiwany jest na poprzez dodatkowe próbkowanie informacji z matrycy 12 bitowej. Dzięki temu 14bitowy obraz może mieć poszerzony zakres DR i znacząco mniejsze szumy w środkowym zakresie (mam nadzieję że nic nie przekręciłem,ale jeśli tak to pewnie JK zaraz mnie poprawi )
    To chyba nie koncepcja bo o to pytałem na prezentacji - usłyszałem, że dane schodzą z matrycy w 12 bitach i poprzez procesor 16 bitowy (jak mu tam) zapisywane są w 12 lub 14 bitach. Przecież byłeś na sali
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josoko Zobacz posta
    Teraz rozumiem rozterki. Ale tak to chyba tylko w ...

To chyba nie koncepcja bo o to pytałem na prezentacji - usłyszałem, że dane schodzą z matrycy w 12 bitach i poprzez procesor 16 bitowy (jak mu tam) zapisywane są w 12 lub 14 bitach. Przecież byłeś na sali
    To może był wtedy kiedy ja jeszcze błądziłem po łodzi w poszukiwaniu Was
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    To może był wtedy kiedy ja jeszcze błądziłem po łodzi w poszukiwaniu Was
    Pod koniec prelekcji było. Ale widzę, że w ciężkim szoku już byłeś
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

Czy to oznacza, że to interpolacja tych 12 bitów na 14??? Ciekawe jakie to da efekty w praktyce?
    Pozdrawiam
    Marcin

Kaleid
    Gość

Domyślnie

NIe mozna interpolowac 12 bitów na 14, Musi byc ADC ktory sczytuje probkowanie w 14 bitach. Prowadzacy prezentacje nie znali dokladnie odpowiedzi na to pytanie, prawde mowiac. Josoko gledził 20 minut o bitach i tylko przeszkadzal innym
    Ostatnio edytowane przez Kaleid ; 30-08-2007 o 23:18

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Czy to oznacza, że to interpolacja tych 12 bitów na 14??? Ciekawe jakie to da efekty w praktyce?
    Dokładnie to oznacza. Dane z matrycy schodzą w 12 bitach - taką uzyskałem odpowiedź na wyraźne pytanie. Później jest próbkowanie na 16 bitów (procesor EXPEED) i zapis w 12 lub 14 bitach. Efekty pokaże życie.

Michał, interpolowane jest na 16. Albo panowie nie wiedzą o czym mówią.
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

To chyba nie koncepcja bo o to pytałem na prezentacji - usłyszałem, że dane schodzą z matrycy w 12 bitach i poprzez procesor 16 bitowy (jak mu tam) zapisywane są w 12 lub 14 bitach.
    To trochę (delikatnie mówiąc) dziwne. Matryca jest "analogowa". Jeśli prztwornik A/C wypuszcza informacje 12 bitowe, to w tym momencie jest juz po wszystkim, ich przetwarzanie na 14 bity zmienia tylko sposób zapisu informacji - możliwe że dorabiająć info "interpoluje" (co jeszcze powinno pogorszyć sprawę). Przecież takie przerobienie na 14 bitów nic nie poprawia i mozliwe jest na zewnątrz - np w NX. Ktoś niech mnie oświeci co to daje?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-08-2007 o 23:20
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów