Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Zalety Fuji

Domyślnie

Miałem okazję porównywać obraz z S2 Pro, S3 Pro, S5 Pro m.in. z obrazami rejestowanymi przez EOSa 5D, EOSa 30D, EOSa 400D, Nikona D200, Nikona D80 i Nikona D70s, więc się wypowiem.
    Mam aktualnie S2 Pro, gdzie matryca od S3 (czy S5) różni się przede wszystkim tym, że piksele typu S i R są umieszczone na pojedyńczym czujniku, a w S3 (S5) są już rozdzielone na dwa.
    Wygląda to tak:

Rozdzielenie tych czujników wpłynęło przede wszytkim na poszerzenie dynamiki (rejestrowanie szczegółów w ciemnych i jasnych partiach obrazu), oraz - nieznacznie - na zwiększenie jej rozdzielczości. Używanie filtrów połówkowych przy S3 /S5 Pro wydaje się bezzasadne.
    Fuji rejestruje obrazy o wielkości 12 MPx, jednak dane pochodzą z 6,17 MPx typu S i 6,17 MPx typu R. Rozdzielczość takiego obrazu nie jest tak wyrazista jak z matrycy choćby 10 MPx, gdzie te 10 MPx jest bardziej "uczciwe" niż te podbite 12 MPx. Z drugiej strony, porównując tę matrycę do "zwykłej" matrycy 6 MPx - dużo zyskujemy.
    Zalet matrycy Fuji jest wiele:
    1) Bardzo duża dynamika (aktualnie chyba największa - przy ustawieniu 400%)
    2) Wysokie ISO przy bardzo niskich szumach: 1600 w S5 ? - no problem.
    3) Sama rozdzielczość jaką dają te matryce jest w zupełności wystarczająca
    4) Obraz z Fuji bardzo łatwo (łatwiej niż obraz D200) poddaje się obróbce komputerowej i moim zdaniem pozostawia większy margines późniejszej ingerencji.
    Fuji w prospekcie S5 Pro pisze: "Stworzony do fotografowania ludzi" - nie bez przyczyny. O ile rozdzielczość matryc Fuji jest absolutnie wystarczająca do powyższego cytatu (portrety), o tyle fotografowanie scen gdzie wymagana jest bardzo wysoka ROZDZIELCZOŚĆ, jest powiedzmy wystarczająca.
    Wszystko zależy do czego potrzebujesz sprzętu: Fuji S5 daje sumarycznie lepszą jakość obrazu niż Nikon D200 (gdzie D200 bardzo, bardzo nieznacznie - wręcz pomijalnie wygrywał samą rozdzielczością, przy czym przegrywał z kretesem w pozostałych kategoriach), ale z kolei przegrywa pod tym względem z EOSem 5D... Tutaj więc wybór był trudny:
    cena = Nikon D200;
    jakość obrazu = Canon 5D;
    jakość + wytrzymałość = Fuji S5 Pro.

Jednak 23 sierpnia br. kochany Nikon pokazał modele D300 (DX) i D3 (full frame) - wyposażone w 12 MPx matryce typu CMOS (a nie CCD jak dotychczas). Wg danych technicznych wygląda na to, że Nikon D300 będzie co najmniej dorównywał jakością obrazu EOSowi 5D, a wytrzymałością będzie na pewno nie niżej niż Fuji S5 Pro (czy D200), przy czym będzie kosztował mniej więcej tyle co Fuji S5 Pro. Tak więc, jeśli zamierzasz wydać na puszkę ok. 7 k, lepiej zaczekaj do jesieni na Nikona D300. Pozdrawiam.
    2x Fuji S5 Pro; MB-D200, Tokina 12-24 /4; Tamron 17-50 /2.8; Nikkor 18-105 /3.5-5.6 VR; Sigma 70-200 /2.8 APO HSM; Sigma Macro 50 /2.8; Nikon SB-900 i SB-800, Manfrotto, i conieco drobiazgów.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Duszniki Zdrój

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tad_Bie Zobacz posta

Jednak 23 sierpnia br. kochany Nikon pokazał modele D300 (DX) i D3 (full frame) - wyposażone w 12 MPx matryce typu CMOS (a nie CCD jak dotychczas). Wg danych technicznych wygląda na to, że Nikon D300 będzie co najmniej dorównywał jakością obrazu EOSowi 5D, a wytrzymałością będzie na pewno nie niżej niż Fuji S5 Pro (czy D200), przy czym będzie kosztował mniej więcej tyle co Fuji S5 Pro. Tak więc, jeśli zamierzasz wydać na puszkę ok. 7 k, lepiej zaczekaj do jesieni na Nikona D300. Pozdrawiam.

O chociaż jedna konkretna odpowiedź i rada.

Dzięki Tad_Bie

Domyślnie

właśnie się zastanawiam kiedy fuji opracuje swoją wersję D300 bo to może być dopiero cudeńko puszka...

pamięta może ktoś ile minęło czasu od premiery d200 do s5pro?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    Zbyt dużo!

Obstawiam 1-2 lata (pewnie 1,5 będzie najbliższe prawdy).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Duszniki Zdrój

Domyślnie

tylko że zaraz po tym wyjdzie coś jakby d400 i już nie będzie tak fajnie Wszystko jest (prawie) super w tym fuji tylko ta cena....

Domyślnie

no właśnie najgorsze że tyle to trwało - bo 1.5 roku to za długo (co nie oznacza że warto) - za 2 lata to... będe 2 lata starszy

Domyślnie

GA645 + matryca fuji średniego formatu.
    S5 pro, S8mm, T17-50 2.8mm, N35mm 1.8, N50 1.4D, N85 1.8D, 10-20 sigma, nikon D7100
    https://radoslawsobik.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez peecee Zobacz posta
    właśnie się zastanawiam kiedy fuji opracuje swoją wersję D300 bo to może być dopiero cudeńko puszka...

W Fuji S5pro korpus pochodzący od D200 to jego mocny punkt, akurat "wymiana' na korpus przyszlego D300 nie przynioslaby nic bardzo znaczącego.
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Moim zdaniem fuji jest rewelacyjne jeśli chodzi o oddanie koloru skóry nawet na jpeg'ach - wygląda ona tak jak na slajdach fuji (często lepiej niż w naturze ). Także dynamika jest naprawdę rewelacyjna - np. przy fotografowaniu konceru flamenco (tancerz z mocno oświetloną twarzą, w białej koszuli i w czarnym garniturze na czarnym, nieoświetlonym tle) u kolegi z canonem te zdjęcia są prawie czarno-białe z przepaloną żółtą twarzą, u mnie jest jak na kliszy (obróbka RAFa minimalna, głównie balans bieli), sporo detali/cieni nawet w czerni tła. Z tego co czytałem wynika, że przeciętna matryca w lustrzance ma dynamikę o zakresie 8EV, w fuji s5 jest do 12EV. Jak więc widzisz jestem "wtajemniczony"
    Oczywiście coś za coś - aparat (mam s5) jest dość wolny, choć ja nie robię zdjeć seryjnych, to dla zabawy (wiedzy?) sprawdziłem - bufor w RAFach to 8 klatek, zapycha się po ok. 3 sekundach. Na wolniejszych kartach niż SanDisk Extreme III z RAFami jest kłopot, trzeba poczekać aż zapisze (RAF to 15-25MB). Poza tym na 8GB wchodzi jakieś 400 zdjęć. Dodatkowo w niektórych sytuacjach rzeczywiście gubi szczegóły (co widać zwłaszcza na monitorze), przynajmniej w stosunku do D200, choć po reprodukcji na odbitkę różnica ta baaaardzo maleje, przy offsecie nie istnieje.
    Sądzę, że powinieneś dobrze zastanowić się, do jakich zdjec potrzebujesz aparatu - w 85% odpowiedzi będzie to D200 (D70s?). Jest jednak te 15% zastosowań w których fuji wygrywa bezkonkurencyjnie.
    Mam nadzieję, że więcej pomogłem, niż namieszałem...
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

fuji zrobie FF zobaczycie
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów