Close

Strona 1257 z 1914 PierwszyPierwszy ... 257757115712071247125512561257125812591267130713571757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 12 561 do 12 570 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Co się stało z produkowanymi przez prawie 40 lat obiektywami 1,4/50, które miały 7 soczewek w 6 grupach, filtr 49 albo 52, miały 40-50 mm długości i ważyły jakieś 300 g? Przestały nagle robić zdjęcia?
    rysuja jak dawniej , czyli na otwartej przyslonie mydelko , za to piekny bokeh.

ogolnie na przyslonach roboczych rysuja gorzej od wspolczesnych kitowych.

Domyślnie

Potrzeba nam rewolucji, w sensie powrotu do korzeni. Ludu pracujący miast i wsi, powstań z kolan i zacznij działać. Niech konsorcjum, roboczo nazwane przeze mnie EVIL Inc., produkujące te potwory poczuje nasz gniew. Wróćmy do stałek, które da się podnieść do oka nie spalając przy tym 1000 kcal. Niech widok wielkiego czarnego długiego, o fallicznym kształcie przedmiotu zwisającego na wysokości pasa już nie wzbudza brudnych myśli u naszych pań (i niektórych panów). Niech zapanuje moda na małe, ale za to charakterne. Nie dajmy sobie wyprać mózgów. Nie potrzeba nam 50/2.5 wielkości Otusa, które w razie czego obsłuży z palcem w zadzie 500MPx'ową matrycę. Nie potrzeba nam niewinietujących monstrów, które wytwarzają własne pole grawitacyjne ściągające na nas katastrofy podobne do tej tunguskiej. Czasy podrywania pań za pomocą maczugi też już odeszły. Powiedzmy producentom lodówek, telewizorów, kserokopiarek czy kolonoskopów, że to my wiemy czego nam potrzeba. Przejmujemy kontrolę.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 11-07-2018 o 11:39

Domyślnie

Rewolucja! Rewolucja!

Wysłane z mojego Tapatalka
    NIKON forever

Domyślnie

Ma ktoś może porównanie D600 z artem 35mm do a7II z samyangiem 35 1.4 ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Potrzeba nam rewolucji, w sensie powrotu do korzeni. Ludu pracujący miast i wsi, powstań z kolan i zacznij działać. Niech konsorcjum, roboczo nazwane przeze mnie EVIL Inc., produkujące te potwory poczuje nasz gniew. Wróćmy do stałek, które da się podnieść do oka nie spalając przy tym 1000 kcal. Niech widok wielkiego czarnego długiego, o fallicznym kształcie przedmiotu zwisającego na wysokości pasa już nie wzbudza brudnych myśli u naszych pań (i niektórych panów). Niech zapanuje moda na małe, ale za to charakterne. Nie dajmy sobie wyprać mózgów. Nie potrzeba nam 50/2.5 wielkości Otusa, które w razie czego obsłuży z palcem w zadzie 500MPx'ową matrycę. Nie potrzeba nam niewinietujących monstrów, które wytwarzają własne pole grawitacyjne ściągające na nas katastrofy podobne do tej tunguskiej. Czasy podrywania pań za pomocą maczugi też już odeszły. Powiedzmy producentom lodówek, telewizorów, kserokopiarek czy kolonoskopów, że to my wiemy czego nam potrzeba. Przejmujemy kontrolę.
    Nie trzeba rewolucji. Obiektywy Leica M właśnie są takie i nowe od leiki SL też (poza 50/1.4)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czupacabra Zobacz posta
    Nie trzeba rewolucji. Obiektywy Leica M właśnie są takie...
    Nie stać mnie. Poza tym nie chcę i nie umiem ostrzyć ręcznie.

Cytat Zamieszczone przez czupacabra Zobacz posta
    ...i nowe od leiki SL też...
    Drogie jak diabeł, wielkie jak krowy i jeszcze cięższe niż te od Sony. Nie otake rewolucję nie walczyłem.

Domyślnie

Wielka jak krowa jest tylko SL 50/1.4 ale SL75/2 i SL90/2 są już małe i nie za ciężkie i optycznie lodzio miodzio.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Domyślnie

Widocznie mamy inaczej ustawione widełki odnośnie tego co jest małe i lekkie

PS O zumach do SL z litości nie wspomnę.

PPS Optycznie aż za bardzo miodzio to jest prawie wszystko co teraz wychodzi. Nawet zapyziałe pleśniaki (niektóre) nieźle sobie radzą na 24MPx. Nie o tym, jak mi się zdaje, pisał Puch i nie do tego się odniosłem. Właściwie to co piszesz jest potwierdzeniem tezy, że teraz robi się ogromne szkła (przynajmniej te z AFem), które zapewniają właściwości optyczne, których mało kto potrzebuje. Nie robi się natomiast prawie w ogóle szkieł, które byłyby lekkie i zgrabne a do tego zapewniałyby wystarczającą jakość. Tu może nie do końca się zgadzam, bo jakieś tam wyjątki są, ale tendencja jest raczej niepokojąca.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 11-07-2018 o 12:51

C_K
    Gość

Domyślnie

@cz4rnuch podlinkujesz gdzie taka ładna porównywarka wielkości jest ? Porównam sobie kilka modeli. Nie ukrywam że jestem w fotografii fanką małej GO i łapczywie spogladam na te bezlusterkowe alfy z pełną klatka ale...no właśnie drugi warunek to gabaryty. Nie ukrywam że alfa z wiekszością szkieł które widziałam jest dla mnie nie do przyjęcia. Przyzwyczaiłam się do małego bezlusterkowca z małą stałką gdzie praktycznie zamykam go w dłoniach Obrazek z apsc dla mnie jest bardzo dobry, szumy dla mnie sa bardzo małe, jpg z tej matrycy sa dla mnie bardzo dobre ale...z moją ulubioną 35-tką na apsc kiedy całe postaci mam w kadrze nie ma tak małej GO jakbym chciała. Wiem, że są 35-tki 1.4 ale akurat były głośniejsze, kręciły mordką i miały wolniejszy af więc akurat wolałam f2.0
    Dlatego tak spogladam na alfy bezlusterkowe z pełną klatką.
    Druga sprawa to czy ktoś zebrałby do kupy i napisał jakie 50-tki z af-em do tej alfy pasują ? żebym sie nie przewróciła cenowo

Strona 1257 z 1914 PierwszyPierwszy ... 257757115712071247125512561257125812591267130713571757 ... OstatniOstatni