Close

Strona 1206 z 1914 PierwszyPierwszy ... 206706110611561196120412051206120712081216125613061706 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 12 051 do 12 060 z 19131

Domyślnie

@karczek.foto tutaj https://phillipreeve.net/blog/lenses/ jest trochę sampli z różnych
    nanuali na a7, co prawda większość zdjęć mocno "uładniona" w postprodukcji...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Podobno niedługo mają wyskoczyć z nowym Batisem 40/2: <<klik>>
    O to ciekawe. Tylko pewnie wystartują z ceną 6000zł.
    Zeissosyny.
    Cała nadzieja w używkach.
    Na pewno będzie fajne szkiełko.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dgtfgg67.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	391,2 KB
ID:	10216
    Ostatnio edytowane przez meliszipak ; 06-06-2018 o 17:05
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak Zobacz posta
    Ten Vojtek to ma potencjał bycia jedynym, uniwersalnym szkłem. Jest moc.
    Kollegi napiszcie jakie wersje są błogosławione...
    Ja mam chyba bardziej popularną wersję 40stki M.C. multicoated, podobno S.C. Single Coating jest lepsza do b&w.

Domyślnie

Dzięki. Widzę, że poważne i krwawe bitwy się toczą o te powłoki.
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karczek.foto Zobacz posta
    nie da się zaprzeczyć, że aberrator, ale da się z tym spokojnie powalczyć. Zresztą większość starszych szkieł, a i sporo aktualnie produkowanych aberruje
    Dramatycznego spadku kontrastu przy pełnej dziurze, póki co, nie zauważyłem ale przyjrzę się wnikliwiej, dzięki.
    Na większości tych plesniaków wystarczy zdjęcie lekko po pod światło i już spadek kontrastu jest duży. Jak połączymy to jeszcze z mocno otwartą przysłoną to jest w większości przypadków nędza. Różnica w pracy pod światło, kontraście, ostrości w porównaniu z nowoczesnymi szkłami jest ogromna a im większy "no name" tego pleśniaka tym gorzej. Testowałem kilka różnych cudaków o egzotycznych nazwach i większość to mydlane badziewie.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Na większości tych plesniaków wystarczy zdjęcie lekko po pod światło i już spadek kontrastu jest duży. Jak połączymy to jeszcze z mocno otwartą przysłoną to jest w większości przypadków nędza. Różnica w pracy pod światło, kontraście, ostrości w porównaniu z nowoczesnymi szkłami jest ogromna a im większy "no name" tego pleśniaka tym gorzej. Testowałem kilka różnych cudaków o egzotycznych nazwach i większość to mydlane badziewie.
    zgadzam się, że "stare szkła" ( w większości ) to padlina pod światło, dlatego przeważająca ilość szkieł z mojej piwnicy po podpięciu pod A7 i wykonaniu paru zdjęć trafiła tam z powrotem .
    Ale 4 (te ze stopki) zostały, została też szklarnia fd s.s.c. - a, o dziwo, contaxowy Planar i manualne Nikkory nie.
    zestaw N: d700 +17 + 70-200 // zestaw S: A7 + 40 + 24-240

ksh
    Gość

Domyślnie

Trzeba szukać bo wiele pleśniaków ma bardzo dobre powłoki na szkłach i znikomą aberracje, przykładowo takie obiektywy przerabiałem do nikona i były świetne:

a modele wcześniejsze już nie dają radę z kontrastem i aberracją.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boobass Zobacz posta
    Mam, używam i polecam.
    Ale o co chodzi w tym peakdesignie? Widziałem to już w paru miejscach i nie potrafię sobie wyobrazić jaki to ma sens

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Bez koloru, to jak para butów.
    Ale ja się nie znam.
    Dużo lepsze cz-b

Cytat Zamieszczone przez merida. Zobacz posta
    O dziękuję! A jak wygląda kwestia ustawiania tej ostrości manualnie? Ciężkie to takie? Bo dwa portreciki widzę żyleta, a pozostałe z ostrością coś nie zagrało.
    Nie ciężko. Po prostu otwarty 40/1.4 ma słabo z ostrością, a czym dalej od centrum tym większa bryndza. Jak główny motyw jest poza centrum to jest słabiutko... A po domknięciu ma dziwny rozkład ostrości i do krajobrazów się nie nadaje Podejrzewam że pod względem ostrości kit bije tego voitka jak chce. Ja traktowałem to szkło jako 40/2 i był całkiem fajny, bokeh mi się bardzo podobał i to była jego spora zaleta nad loxią 35, natomiast wszędzie indziej mniej lub bardziej sromotnie przegrywał:/ A nie wszędzie, był jeszcze mały i tani;p

Także, wg mojego skromnego zdania, voitek 40/1,2 z adapterem cf jest bardzo wart grzechu
    Czemu CF z wersją M mającą 50cmMFD jak można mieć natywnego z MFD 35cm? Te adaptery CF nie są za przyjemne do używania jak się kupi tańszy a droższe są już konkretnie drogie. No i brak elektroniki, największego kopa dla manuali XXI wieku? Jak nie adapter AF to bym brał tylko wersję natywną mimo że większa i cięższa (choć doliczając adapter...).

Cytat Zamieszczone przez nordwind Zobacz posta
    poza tym voytek już na 1.4 daje
    użyteczne obrazki bez magicznych edycji...
    Zamieniłbym kolejność słów - voytek na 1.4 po użytecznej edycji daje magiczne obrazki;P

Hex na 1.8 aberator bez kontrastu
    Voitek również.

Ja mam chyba bardziej popularną wersję 40stki M.C. multicoated, podobno S.C. Single Coating jest lepsza do b&w.
    Owszem. Szczególnie takich wieczornych

doświadczenie kolegi jest dla mnie wystarczającą rekomendacją aby sprawę ponownie przeanalizować. Na razie właśnie ta stylistyka do mnie najmniej przemawia, choć i z obrazka średnio jestem zadowolony. Widocznie za krótko i w zbyt monotonnych warunkach miałem do czynienia z V40/1,4. Nadrobię niebawem te braki
    Potrafi dać fajny obrazek, zrobić fajny klimat ale naprawdę trzeba to lubić.

Cytat Zamieszczone przez hostman22 Zobacz posta
    Dobra tylko obecnie są trzy voigtlandery z ogniskową 40mm dwa pod M i jeden pod E. Akurat ten pod E jak dla mnie jest najmniej ciekawy... - prośba dopisujcie bagnety E czy M, bo mało zorientowani pogubią się w temacie szybko ;P
    40/1.4 ma SC i MC więc zakładajac że wersji pod FE jeszcze nie wypuścili to nawet 4 szkła

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    U mnie na razie ten los spotkał Samy 35/2.8, który jest dobry optycznie i leciutki jak piórko, ale jednocześnie obrazek jest jak dla mnie trochę za nudny. Dlatego mam mieszane uczucia i nie wiem czy w ogóle próbować szczęścia z 24/2.8, choć szerzej niż 28mm od czasu do czasu by się przydało. Trochę mnie kusi ta nowa Tokina, mimo, że wygląda ona jakby właśnie połknęła ze trzy Samyangi.
    24/2.8 będzie nudniejszy. Mniejszy potencjał memłania. Sam chciałbym te oba naleśniki. Ale wiem że będą u mnie leżeć na półce większość czasu:/ Może kiedyś 24ka w góry... 35tka jak nie ma na nic miejsca. Ale jak się tylko da to bym wolał 35/2...

Ciekaw jestem tego batisa 40. Ale boję się że to będzie bardziej 40kilka mm, a to jeszcze dalej od 35mm:/
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

@ikit , owszem 40 1.4 ma swoje ograniczenia, ale z Toją sztuką było ewidentnie coś nie halo.
    No i nie porównuj 40 1.4 do przyzwoitego jedynie kita Sony

Domyślnie

Jak wrzucacie foty fajnie by było napisać jaki obiektyw i jakie wartości.

Strona 1206 z 1914 PierwszyPierwszy ... 206706110611561196120412051206120712081216125613061706 ... OstatniOstatni