@karczek.foto tutaj https://phillipreeve.net/blog/lenses/ jest trochę sampli z różnych
nanuali na a7, co prawda większość zdjęć mocno "uładniona" w postprodukcji...
Szukaj
@karczek.foto tutaj https://phillipreeve.net/blog/lenses/ jest trochę sampli z różnych
nanuali na a7, co prawda większość zdjęć mocno "uładniona" w postprodukcji...
Na większości tych plesniaków wystarczy zdjęcie lekko po pod światło i już spadek kontrastu jest duży. Jak połączymy to jeszcze z mocno otwartą przysłoną to jest w większości przypadków nędza. Różnica w pracy pod światło, kontraście, ostrości w porównaniu z nowoczesnymi szkłami jest ogromna a im większy "no name" tego pleśniaka tym gorzej. Testowałem kilka różnych cudaków o egzotycznych nazwach i większość to mydlane badziewie.
zgadzam się, że "stare szkła" ( w większości ) to padlina pod światło, dlatego przeważająca ilość szkieł z mojej piwnicy po podpięciu pod A7 i wykonaniu paru zdjęć trafiła tam z powrotem.
Ale 4 (te ze stopki) zostały, została też szklarnia fd s.s.c. - a, o dziwo, contaxowy Planar i manualne Nikkory nie.
zestaw N: d700 +17 + 70-200 // zestaw S: A7 + 40 + 24-240
Ale o co chodzi w tym peakdesignie? Widziałem to już w paru miejscach i nie potrafię sobie wyobrazić jaki to ma sens
Dużo lepsze cz-b
Nie ciężko. Po prostu otwarty 40/1.4 ma słabo z ostrością, a czym dalej od centrum tym większa bryndza. Jak główny motyw jest poza centrum to jest słabiutko... A po domknięciu ma dziwny rozkład ostrości i do krajobrazów się nie nadajePodejrzewam że pod względem ostrości kit bije tego voitka jak chce. Ja traktowałem to szkło jako 40/2 i był całkiem fajny, bokeh mi się bardzo podobał i to była jego spora zaleta nad loxią 35, natomiast wszędzie indziej mniej lub bardziej sromotnie przegrywał:/ A nie wszędzie, był jeszcze mały i tani;p
Czemu CF z wersją M mającą 50cmMFD jak można mieć natywnego z MFD 35cm? Te adaptery CF nie są za przyjemne do używania jak się kupi tańszy a droższe są już konkretnie drogie. No i brak elektroniki, największego kopa dla manuali XXI wieku?Jak nie adapter AF to bym brał tylko wersję natywną mimo że większa i cięższa (choć doliczając adapter...).
Zamieniłbym kolejność słów - voytek na 1.4 po użytecznej edycji daje magiczne obrazki;P
Voitek również.
Owszem. Szczególnie takich wieczornych
Potrafi dać fajny obrazek, zrobić fajny klimat ale naprawdę trzeba to lubić.
40/1.4 ma SC i MC więc zakładajac że wersji pod FE jeszcze nie wypuścili to nawet 4 szkła
24/2.8 będzie nudniejszy. Mniejszy potencjał memłania. Sam chciałbym te oba naleśniki. Ale wiem że będą u mnie leżeć na półce większość czasu:/ Może kiedyś 24ka w góry... 35tka jak nie ma na nic miejsca. Ale jak się tylko da to bym wolał 35/2...
Ciekaw jestem tego batisa 40. Ale boję się że to będzie bardziej 40kilka mm, a to jeszcze dalej od 35mm:/
A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G
@ikit , owszem 40 1.4 ma swoje ograniczenia, ale z Toją sztuką było ewidentnie coś nie halo.
No i nie porównuj 40 1.4 do przyzwoitego jedynie kita Sony![]()
Jak wrzucacie foty fajnie by było napisać jaki obiektyw i jakie wartości.
Skontaktuj się z nami