Close

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 121

Wątek: D750 vs D850

Domyślnie

Jak często? Jeśli zapytać kogokolwiek czy woli sprzęt świetnie zaprojektowany, bezawaryjny, powtarzalny to chyba każdy przytaknie, ale jeśli trzeba na to wydać konkretną kasę to już nie każdy równie ochoczo i bez wahania zagłosuje portfelem. Tym bardziej gdy tańszy sprzęt też się sprawdza, w rękach się nie rozpada a i specyfika pracy nie wymaga spełnienia jakichś wyśrubowanych norm odnośnie budowy. Sala weselna to jednak nie jest pierwsza linia frontu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Sala weselna to jednak nie jest pierwsza linia frontu.
    Oj bywa gorzej niż na froncie .
    Tak czytam o tym podziale i myślę, że w zasadzie tylko D750, D4, D4s i D5 to puszki PRO ( tych nie miałem ) bo takie jak D3, D3s, D3x, D810 to sprzęt dla amatora takiego jak ja . Co by nie było - D850 też kupię .

ksh
    Gość

Domyślnie

D750 to tez sprzęt amatorski i tylko przez podciągnięcie do NPS można uznać mylnie za pro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Oj bywa gorzej niż na froncie .
    Tak czytam o tym podziale i myślę, że w zasadzie tylko D750, D4, D4s i D5 to puszki PRO ( tych nie miałem ) bo takie jak D3, D3s, D3x, D810 to sprzęt dla amatora takiego jak ja . Co by nie było - D850 też kupię .
    Nie wiem skąd taki wniosek skoro nikt tak nie twierdzi. D850 to jest rewelacyjny aparat, absolutny top i nikt tego nie neguje. Pytanie tylko czy w wymienionym zastosowaniu przyniesie to jakąkolwiek wratość dodaną dla nawet najbardziej wymagającego klienta. To nie jest tak, że klient podejdzie, pogłaska i powie: ooooo, ale fajny aparat, pewnie pro Tu chodzi o to żeby w komfortowych dla siebie warunkach i bez stresu wyprodukować materiał wysokiej jakości. Jak ktoś nie liczy się z kasą to oczywiście, że d850.

I pozostaje przy zdaniu, że d759 to jest strzał celowany w segment slubniaków. Wiem, że dla dużej grupy na tym forum fakt, że ta puszka świetnie się tam sprawdza, ma lepsze wysokie iso od d810, pewniejszy af w ciemniejszych warunkach i nawet ten ekran uchylany (na sali się przyda dla urozmaicenia ujęć), jest trudny do przełknięcia, No ale to już inna sprawa.
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

W sumie to nawet D600 daje radę i zapiernicza jak szalony...

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Taka ciekawostka, ja nie narzekalem na AF w d600 do zastosowan slubnych, portretowych itp.
    ale jestem w trakcie zmiany optyki, niedawno dokupilem 35 1.8 ED i okazalo sie ze jest jeszcze lepiej niz bylo, d600 z tym obiektywem to cos pieknego, AF-S i AF-C chodza z pelna geba, w kazdym praktycznie oswietleniu, zapiernicza jak szalony to trafia na kazdym punkcie. Wczesniej zastanawialem sie troche nad zamiana na D750, ale jednak D600 to wysmienity sprzet

Domyślnie

Nie narzekałem na D600 i nie narzekam, bo dla mnie to jest wciąż świetny aparat, którym można wiele zdziałać, dochodzi do tego cena, która na jego możliwości jest stosunkowo niska - pierwszy aparat w Nikonie po przejściu z Canona, w którym zobaczyłem moc pełnej klatki Nikona i możliwości matrycy wraz z lepszym AF;em niż miałem wcześniej w aparatach. Jak pisałem ten komentarz (powyżej) to przechodziłem z Canona gdzie musiałem sobie radzić na środkowym punkcie AF. Wiec dla mnie wtedy to była PRZEPAŚĆ. Tylko później doszedł D750, gdzie było jeszcze lepiej, do którego się przyzwyczaiłem i teraz mając D600 i D750 jednocześnie, czuję różnice na korzyść D750 którym jak się dłużej popracuję to później ciężej się robi takim D600 w ciężkich warunkach. Ale od dawna już D600 nie używam jako 1 głównego body.

@nikoniarz nie rozumiem po co wygrzebujesz stare posty, w tym czasie doszły mi nowe szkła, nowe body, na rynku jest nowy sprzęt, jest zupełnie inaczej - wiadomo że z czasem zmienia się zdanie... Mam nadzieję że nie zaczniesz wchodzić na Canonboarda i tam robić też porównania. Też byłem wcześniej z pentaxem i to tak jakbyś wyszukał moich wypowiedzi milion lat temu jak pisałem wtedy o tych aparatach i porównywał to do tego co jest teraz i porównywał moje oczekiwania w stosunku do miliona lat wcześniej Czemu Ty chłopie masz takie ciśnienie z tym wygrzebywaniem moich starych postów i łapaniem ciągle mnie za słowa ? Jesteś takim forumowym prześladowcą, serio - takie się czuje. Na każde moje zdanie, potrafisz wygrzebywać jakieś stare forumowe cytaty i wklejać je dziesiątkami, pod jedną moją wypowiedzią! Kolego, musisz zrozumieć, że z czasem zmienia się zdanie.

Wracając, do tematu. W tym roku będzie więcej studia, będzie więcej sesji z modelkami. Dlatego postanowiłem co do decyzji kupna, i z żoną też się dogadałem, było ciężko bo leci ze wspólnego budżetu, jeśli nie wypadną jakieś niespodziewane wydatki, naprawa auta czy inne pierdoły (: to na razie na 80% będzie D850. Jeśli nie uda się bo jednak wydatki będą większe niż się spodziewaliśmy to myślałem też o D810. Jeszcze jestem na "nie" za D850 bo to dość świeży aparat i mało osób o nim cokolwiek piszę, ale może do kwietnia pojawi się więcej opinii na jego temat.
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 04-02-2018 o 12:03

Domyślnie

Jak studio to nawet nie ma o czym mówić, zdecydowanie d850, potem d810, d800 potem długo długo nic i reszta
    Sony A7III + SY AF 35 1.4 + SY AF 85 1.4 + S 135 1.8 A

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurczeblade Zobacz posta
    Jeszcze jestem na "nie" za D850 bo to dość świeży aparat i mało osób o nim cokolwiek piszę, ale może do kwietnia pojawi się więcej opinii na jego temat.
    Napisz do hesji ( tylko przez jego stronę , bo tu ciężko go spotkać ), on już zrobił spokojnie 30.000 klapnięc w różnych warunkach i z różnymi szkłami , więc Ci powie jak z długimi czasami, niskimi i wysokimi ISO; do tego miał go jako jeden z pierwszych więc już wie co jest na tak a co na nie.

Domyślnie

Ale Sławek nie robi ślubów, a poza tym nie używał D750.
    Znając życie i Sławka, d850 to kolejny aparat który nie przeszkadza mu robić dobre zdjęcia
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

ksh
    Gość

Domyślnie

Ja niedawno obrabiałem paczkę ślubną z Niemiec zrobioną D300s i D700 z 35mm i 85mm, fakt że kościołek ładnie doświetlony był i nie było szumów, może tam się nadal da takim sprzętem robić zdjęcia, a u nas musi już być minimum D750, a najlepiej D850

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni