Close

Strona 962 z 1914 PierwszyPierwszy ... 462862912952960961962963964972101210621462 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 611 do 9 620 z 19131

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez badtorro Zobacz posta
    przyjemność przyjemnością, ale możliwość pstryknięcia przyzwoitego zdjęcia kiedy nie ma się przy sobie aparatu jest niezastąpiona
    Ile zdjęć takim nowym smartfonem można zrobić na jednym ładowaniu? (bo baterii zapasowych to już chyba nima?)
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Ile zdjęć takim nowym smartfonem można zrobić na jednym ładowaniu? (bo baterii zapasowych to już chyba nima?)
    Powerbanki są. Jak odkładasz, to podpinasz i się podładowuje. (podobnie robię z gx80)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ja przyszłości aparatów fotograficznych upatruję w ich usmartfonowieniu. Mniej przycisków, więcej obsługi gestami, kafelkowe menu, ajfonowski dizajn, obrazowanie obliczeniowe zamiast żyłowania parametrów optyki i matrycy.
    "obrazowanie obliczeniowe" - coś w tym jednak jest, na wyjeździe w górach miałem przykład zdjecia grupy które robiłem z iphona i z fuji z górami w tle i niebem, po prostu taki prosty pstryk. Fuji prześwietliło niebo a o dziwo iphone dobrze naświetlił twarze, góry i niebo. Magic ?
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    "obrazowanie obliczeniowe" - coś w tym jednak jest, na wyjeździe w górach miałem przykład zdjecia grupy które robiłem z iphona i z fuji z górami w tle i niebem, po prostu taki prosty pstryk. Fuji prześwietliło niebo a o dziwo iphone dobrze naświetlił twarze, góry i niebo. Magic ?
    zlepienie HDR?

Domyślnie

Walka byłaby bardziej wyrównana, gdybyś włączył DR400.

Cytat Zamieszczone przez adming Zobacz posta
    zlepienie HDR?
    HDR, ale działający wybiórczo. Algorytmy w smartfonach wiedzą, gdzie i w jakim stopniu zastosować HDR, a aparaty zawsze robią to na pałę.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Nie wiem jak algorytmy a aparatach, w sumie jeszcze nie testowałem. Zlepiam ręcznie.

Domyślnie

akurat w kwestii zasilania to raczej nietrafiony argument ze strony A7 ;\ w tym także z tą cichą migawką gdzie do np. Streeta w A7 jest "sieczkarnią" która go dyskwalifikuje (chyba dopiero od A7R II w górę jest elektroniczna ? ).

No jak można porównywać zdjęcia w słabych warunkach oświetleniowych pełnej klatki z 50-cio krotnie mniejszą matrycą w iPhonie? bez przesady.
    w dobrych warunkach nie za bardzo widać tej przewagi wystarczy popatrzeć na testy w sieci.
    a ogólnie smartfon ma zdecydowanie więcej zalet.
    1. można lepiej skupić się na fotografowanym temacie bo zapomina się o nastawach itp.
    2. zdjęcia prawie zawsze są "gotowcami" - można powiedzieć takie gotowe HDR-y.
    3. zdjęcia i filmy od razu mam zarchiwizowane (na telefonie i w chmurze już mi nie przepadną)
    4. od razu mogę zdjęcia i filmy je udostępnić rodzinie, przyjaciołom itd.
    5. no i w końcu wymiary i waga.
    6. i oczywiście smartfon jest zawsze z Tobą.

Co pozostało dla Dużego aparatu? Kwestie Pro zostawmy w spokoju.
    Dla wymagających fotografów zgadza się, FF i smartphone się uzupełniają, ale dla zdecydowanej większości?

- - - - kolejny post - - - - - -

Dokładnie to tez zauważyłem z bezlustrkowca musiałem zgrać na komputer i obrobić
    Ze smartfona gotowy HDR

Domyślnie

Nie tylko HDR - smartfony mają do dyspozycji potężną moc obliczeniową i wykorzystują coraz sprytniejsze triki z zakresu inżynierii koloru lokalnie edytując i łącząc serię zdjęć - ewidentne przykłady to HDR, tryb portretowy z symulacją oświetlenia, ale na bank jest coraz więcej automatycznej obróbki lokalnej. Apple i reszta zarabia na tym straszny hajs i ma nieograniczone środki na rozwój inteligentnych algorytmów poprawiających wygląd zdjęć, w efekcie pewne aspekty uzyskiwane jednym pstryknięciem trudno potem uzyskać ciężką rzeźbą w PS, w funkcji czasu będzie to coraz bardziej ewidentne.
    Nie zmienia to oczywiście faktu, że do malarskości małego obrazka z ciekawym, jasnym szkłem jeszcze daleka droga. Z drugiej strony widać, że producenci aparatów i konwerterów śpią, idą po najmniejszej linii oporu i w pewnym momencie obudzą się z ręką w nocniku, bo klasycznym aparatem ciężko będzie podskoczyć przecwanionym smartfonom bez sporego skilla, drogiego oprogramowania i straty czasu.

Domyślnie

Albo dobrego trybu automatycznego w aparacie Z drugiej strony jpgi z aparatów też są coraz lepsze, czasem mam problemy aby osiągnąć pewne efekty z rawa... A i są funkcje typu autoDRO w A7kach, powinny sobie poradzić z tym co piszecie że te super smartfony mają, a aparaty sobie nie radzą...
    No i programy do obróbki zdjęć też raczej nie śpią, przy większej mocy obliczeniowej dużego kompa niż smartfonik, z lepszą surówką do obróbki aparaty będą miały nadal gigantyczną przewagę. Kwestia czy ktoś to umie wykorzystać i czy mu potrzeba Coraz większej ilości osób najpierw starczały kompakty które były coraz lepsze a teraz starczają telefony.
    A7III + CV15/4.5v3 + CV21/3.5 + FE24-70/4 + FE35/1.8 + Batis 85/1.8 + STF100/2.8G + 70-300G

Domyślnie

Problem w tym, że smartfony robią serię zdjęć i inteligentnie je łączą, a pod algorytmy mają specjalnie optymalizowane procki - tradycyjne aparaty i konwertery są w stosunku do nich w bardzo ciemnym dupalu, co już powoli zaczyna być odczuwalne, a z czasem może bardzo namieszać. Producentom aparatów i konwerterów nie zależy na obróbce stackowej z użyciem AI oraz zaawansowanych modeli percepcyjnych bo godzi to w interesy fotograferów i wymaga hajsu na R&D. W przypadku smartfonów wręcz przeciwnie - im lepiej słuchawka zrobi/obrobi za nas zdjęcie tym lepiej, a hajs się zgadza. Paradoksy już teraz są widoczne, z czasem może się zrobić jeszcze ciekawiej...

Strona 962 z 1914 PierwszyPierwszy ... 462862912952960961962963964972101210621462 ... OstatniOstatni