Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Jesienny potok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrekjeczen Zobacz posta
    ... Czerń nadała zdjęciu dramaturgii, wyciszyła długa ekspozycję i wyeksponowała pełzającą po wzgórzach mgłę (czy to są chmury?). Na zdjęciu zaczęło się coś dziać za sprawą światła, które skupia się tylko w miejscach, których kompozycja od niego wymaga ...
    Ja rozumiem twoje opisy w ten sposób, że w BW łatwiej jest zapanować nad podkreśleniem ważnych elementów i ukryciem mniej istotnych. Operujesz jasno-ciemno, kontrast. Bez koloru.
    Odchodzi trudny element obróbki (jeżeli nie najtrudniejszy) jakim jest kolor.
    Czy to nie jest przypadkiem "pójście na łatwiznę" ?
    D7000+S17-50/2.8+S70-200/2.8+S30/1.4
    było: D90, N18-105, N50/1,8D, N70-210D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nbogdan Zobacz posta
    Ja rozumiem twoje opisy w ten sposób, że w BW łatwiej jest zapanować nad podkreśleniem ważnych elementów i ukryciem mniej istotnych. Operujesz jasno-ciemno, kontrast. Bez koloru.
    Odchodzi trudny element obróbki (jeżeli nie najtrudniejszy) jakim jest kolor.
    Wg. mnie niekoniecznie łatwizna... B&W może być większym wyzwaniem niż kolor. Dobre B&W widuje się sporadycznie.

Domyślnie

[...] Dlatego ja w przypadku tej fotografii nigdy nawet nie pomyślał bym o kolorze. Długa ekspozycja to również większa ilość detali, które wyeksponowane w niewłaściwy sposób inaczej mówiąc w ilości nadmiernej również tworzą zamęt w kadrze. Tworzy się chaos nie ma balansu między ilością detalu, kontrastem a światłem, cały kadr sprawia wrażenie prześwietlonego. Wzrok potencjalnego widza błądzi po kadrze i wariuje.
    dziękuję, jako że o kolor w kontekście długich ekspozycji mi chodziło, to powyższa wypowiedź choć nie przekonuje to na pewno zaspokaja moją ciekawość

Domyślnie

Zdecydowanie jest. Ale w przypadku dobrej konwersji można również być kolorystą. Gamma szarości zawiera równie wiele odcieni szarości co paleta kolorów, także nie rozumiem do końca postawionego zarzutu.

@piotrekjeczen, litości...
    Gdzieś tam wyżej napisałem, że nie lubię tego typu zabiegów. Myślę, że b/w byłoby o wiele lepsze. Także wersja jest tylko poglądowa. Jeżeli nie odpowiada to zamiast błagania o litość proponuję usiąść i spróbować zrobić coś z tą fotografią. Dziękuję za zrozumienie.

to powyższa wypowiedź choć nie przekonuje to na pewno zaspokaja moją ciekawość
    Cieszę się że udało mi się zaspokoić ciekawość a jeszcze bardziej cieszy mnie to, że posiadasz swoje zdanie na temat ND. Zresztą tak jak widzisz po niektórych wypowiedziach dyskusja bez "zaspokajania ciekawości" byłaby niesamowicie nudna

Domyślnie

Zdecydowanie jest. Ale w przypadku dobrej konwersji można również być kolorystą. Gamma szarości zawiera równie wiele odcieni szarości co paleta kolorów, także nie rozumiem do końca postawionego zarzutu.
    Z mojej strony to nie był zarzut, raczej chęć "sprowokowania" dyskusji w temacie.
    D7000+S17-50/2.8+S70-200/2.8+S30/1.4
    było: D90, N18-105, N50/1,8D, N70-210D

Domyślnie

Należy brać poprawkę na to że do dyspozycji miałem tylko jpg, który posiadał nieco wad. Moim zdaniem jest bardziej klimatycznie.
    Dzięki za przedstawienie swojej wizji. Dla mnie za bardzo smolista. Uciekło sporo detali. Oczywiście to tylko moja w pełni subiektywna ocena. Tym niemniej ciekawie wymienić swoje odczucia a nie tylko Fb-kowe gadki. Pozdrawiam

Domyślnie

Tutaj wg mnie kolor lepszy. Ale ta konwersja ma swój charakter, zupełnie inny niż pierwowzór. Ogólnie zdjęcie mi się podoba, natomiast może faktycznie za długi czas i wyszedł strumień galarety.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123